featured

Pisttin ortasından tren geçek tek havalimanı…

Birçok büyük havalimanının kendi özel metro veya tren istasyonları vardır. Bunlar, yolcuların otopark ücreti yükü olmadan tesise gidip gelmelerini sağlar. Bu olağan olmakla birlikte, daha nadir görülen ilginç bir durum, bir havalimanının pistini kesen bir demiryolu hattı. 

Bir demiryolu ve bir pistin kesiştiği yer, Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’nda (North Island) bulunan Gisborne Havalimanı’dır. Bu Havaalanı, tek bir terminali ama tam 4 pisti olan küçük bir bölgesel  tesistir. İşin garibi, pistlerinin sayısı kadar da kapısı (Gate) var.

Dört pistin en uzunu, 14R/32L olarak adlandırılan 1.310 metre uzunluğundaki asfalt kaplı bir iniş pistidir. Kalan üç pistin tamamı çim şeritler olup, 09/27 en uzunu 1.170 metre uzunluğundadır. Bunun hemen arkasında 1150 metre uzunluğundaki 03/21 var. Dördüncü olanı, 14L/32R, sadece 763 metre ile en kısa çim pisttir.

Eastland Group, yaklaşık 160 hektarlık bir alanı kaplayan bu havalimanı tesisini yönetiyor. Asfalt kaplı ana pisti, gece operasyonları için de kullanılabiliyor. İşte bu pisti çaprazlamasına kesen bir demiryolu hattı ile çok nadir görülen bir kavşak olgusunu yaratmaktadır.

Hava haritasında görüldüğü gibi, bir demiryolu Gisborne Havalimanı’nın güney ucundaki asfalt kaplı pistini keserek geçiyor. Bu demiryolu, 2001’den beri tarifesiz yolcu hizmetleri yapan North Island’daki Palmerston North-Gisborne Line’ın bir parçasıdır.

En dikkat çekici manzara, bir buharlı trenin pisti geçtiği zaman olmalıdır. Bu klasik buharlı lokomotifler Gisborne City Vintage Demiryolunda çalışıyor. 

Yolculuğun en önemli noktalarından biri Gisborne Havaalanı’nın ana pistiyle kesişme noktasıdır. Gisborne City Vintage Railway’in web sitesine göre, bir pistten geçen “Güney Yarımküre’deki tek buharlı nostaljik treni” işletiyor. Trenlerin pist üzerinden geçiş yapması için uçaklar gibi ATC’den piste giriş ve geçiş izni verilmesi gerekiyor.

Gisborne Havalimanı, toplam altı yurt içi varış noktasına hizmet veriyor. Bunlar, Yeni Zelanda’nın bazı büyük şehirlerine bağlantıları içeriyor. Havaalanının web sitesi, uçuşları aynı ada üzerinde bulunan “Auckland veya Wellington’a bir saatlik kolay bir uçuş” olarak pazarlıyor. Air New Zealand, bu rotalarda Dash 8 Turboprop uçaklarla ile hizmet verildiğini gösteriyor.

Daha küçük destinasyonlar olarak, Napier’e hem Air New Zealand hem de Piper PA-31 operatörü        Air Napier tarafından hizmet verilmektedir. Bu arada, bölgesel taşıyıcı Sunair, Gisborne’dan Hamilton, Rotorua ve Tauranga merkezine uçuşlar gerçekleştiriyor.

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ 5262773754 9ef048e49e k 1000x664 1

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir