Bu haftadan itibaren “AirlineHaber” resmi web sitesinde yazılarım yayınlanıyor. Artık ülkemiz havacılığında önemli bir yere sahip olan, etkin ve hareketli bir inisiyatifin parçası olacağım için gururluyum.
Kısacık ömürlerimiz var. Benim ömrümde en çok gurur veren günlerden biri olarak kalacak “bugün”. Çünkü artık otuz yılı aşan bir sürede bir havacı olarak biriktirdiklerimi ve ifade etmek istediklerimi çok daha geniş bir alanda duyurmak olanağına sahip oluyorum.
Tarafıma yapılan benzer teklifler içinde en kıymetlisine el uzatmış olmaktan dolayı ayrıca çok mutluyum. O eli sımsıkı tutan diğer elin sahibinin duayen havacılarımızdan Sayın Sefa İnan olması benim için kıvanç duymama vesiledir.
Bence profesyonel havacıların sitesi “AirlineHaber” de yazar olmak; sadece gerçek havacıların yazar olduğu bir bütünün parçası olmak anlamına da geliyor. Okunurluğu çok yüksek ve kaliteli okuyucu kitlesine sahip bir yayın organında görev yapmak anlamına da geliyor. AirlineHaber’in altyapısının kuvveti, teknik ekipte çalışanlarının yetkinliği de herkesçe malumdur.
Sizlerle buluşan birinci yazımda vurgulamak istediğim iki konudan birincisi özgürlüğe ve ifadenin gücüne olan inancımın burada perçinleneceğine dair güvenimdir. İkincisi de omzuma aldığım yükün değerinin ve öneminin bilincinde olduğumdur.
Değerli okurlarım;
Havacılık emniyeti ve/veya havacılıkta emniyet kültürü konusunda ülkemizdeki ilk doktora tezinin yazarı ve bu konu çevresinde sürekli bilimsel araştırmalar yapan bir havacı akademisyen olarak size karşı sorumluluklarımın bilincindeyim,
Ulusal ve uluslararası hava sahasının yönetimi ve devletlerarası hukuk gereği sağlanan güvenliği konusunda on sekiz yıl deneyim sahibi olan bir askeri havacı olarak söylemem gereken sözlerin gereğini biliyorum,
Dokuz ayrı üniversitede genç havacıların düşüncelerine ve yüreklerine dokunmak olanağı bulmuş bir havacılık eğitimcisi olarak neleri ve nasıl yazmam gerektiğinin bilincindeyim,
Beş ayrı uçuş okulunda yönetici ve/veya danışman olarak da emek vermiş bir havacılık eğitimcisi olarak gözümle gördüklerimi yazmak zorunda olduğumu herkes biliyor,
Sportif havacılığın gönülden destekçisi bir tutkulu havacı olarak yazılarımda durumlarını dile getirmem ve destek vermem gereken binlerce genç havacı olduğunun farkındayım.
Herhangi bir dersimde öğrencilerime ya da bir kursumda katılımcılarıma başlangıçta etik değerlere ve kişilik haklarına saygılı olma sözünü veririm. Haksızlıkla mücadeleye bir ömrü adadığımı vurgularım. Dünyada iyi ve kötünün mücadelesinde iyiden taraf olduğumu söylerim. Farklı bir davranışım görülürse bunun en fazla “hata olabileceğini” ve düzeltmeye de özür dilemeye de hazır olduğumu ilan ederim. “Hesap vermenin” bireyler için erdem olduğuna, toplumlar için de “demokratik hakların güvencesi” olduğuna dair inancımı anlatırım. Bunları burada da yineleyeceğim.
Yarım asra yakın bir ömür boyunca bildiğim tüm doğruları çekinmeden ve açıkça söyleyerek yaşadım, kalan kısmında nerede ne yaparsam yapayım zaten böyle devam edecek. Umuyorum ki bu anlayış yazılarıma güç katacak.
AirlineHaber’de yayınlanacak yazılarımda sözcüklerim kar taneleri gibi olsun istiyorum. Mükemmel kar taneleri havacılığın gerçekleri ile buluşunca hafifçe ürpertsin ama incitmesin ve bu gerçeklerin üzerini kapladıkça güzelleştirsin. Bu kar tanelerinin eriyip suya dönüştüğünde yeni filizlerin yeşermesine vesile olmasını temenni ediyorum.
**************************************************
Dr. Cengiz Mesut BÜKEÇ
Hakkında
1973 yılında Bursa’da doğdu. İlkokul öğretmeni anne ve babanın iki çocuğundan biri olarak Bursa’da büyüdü. 1986 yılında 13 yaşında iken İzmir Maltepe Askeri Lisesi’ne kaydoldu. 2015 yılında Albay rütbesi ile emekli olana dek geçen sürede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir mensubu olarak üniformasını gururla ve layığı ile taşıdı. Halen Nişantaşı Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü olarak kariyerini sürdürmektedir. Akademisyen ve yazar olarak çeşitli alanlarda ülkemiz havacılığı için çaba sarf etmektedir.
Bir de gurur duyduğu biricik kızı vardır.
Askeri Havacılıkta Uçuş ve Havacılık Güvenliği Deneyimi
Sınırsız havacılık aşkını Türk Hava Kuvvetleri’ne borçludur. Çünkü 1990 yılında ilk yalnız uçuşunu gerçekleştirip 150 saat üzeri uçuşun tadını aldığı kurum Türk Hava Kuvvetleri’dir. Ayrıcabir askeri havacı olarak hava sahasının kontrol, yönetim ve güvenliğinin sorumluluklarını Hava Savunma Subayı olarak Hava Kuvvetleri’nde öğrenmiş ve en kritik zamanlarda uygulama olanağı bulmuştur. On beş yıl uluslararası kriz yönetim merkezlerinde görev alması veyirmiden fazla büyük çaplı uluslararası müşterek tatbikata katılması sayesinde hem Hava Kuvvetleri’nde hem de NATO’da çok sayıda başarıya imza atmıştır. Geleceğin harp yönetim sistemleri olarak tanımlanan Taktik Data Link Sistemleri’nin Türkiye’de getirilmesinde, tesis edilmesinde ve müşterek bir yapıda örgütlenip işletilmesinde öncülük eden subaylardan biri olarak aktif görevler almış ve teşkil edilen yeni yapıda ilk atanan personel olarak onurlandırılmıştır.
Sivil Havacılık Dalında Akademisyenlik Deneyimi
Diğer yandan sivil havacılıkta akademik kariyerini sürdürmüş, Doktor unvanına 2015 yılında Sivil Havacılık Yönetimi anabilim dalında hak kazanmıştır. 2013 yılından itibaren dersler vermeye başladığı Üniversitelerde günümüze kadar çeşitli idari görevler de alarak lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri, kurslar ve konferanslar vermiştir. Bu üniversiteler sırasıyla; Atılım Üniversitesi, Türk Hava Kuvvetleri Üniversitesi, KKTC Girne Üniversitesi, İstanbul Okan Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’dir. Halen Nişantaşı Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli havacılık bölümlerinde ders kitabı olarak kullanılan üç önemli eserde editör ve/veya yazar olarak emek vermiştir. Ayrıca Doktora Tezi de kitap olarak yayınlanmıştır. Ondan fazla yüksek lisans tezi yönetmiştir. Ondan fazla ulusal ve uluslararası eseri makale ve/veya bildiri olarak basılmıştır. Bunlardan başka farklı düzeylerde sivil ve askeri toplantılarda pek çok konferans vermiş, Lise ve Üniversite öğrencileri ile söyleşilere katılmış, havacılık kulüplerinin faaliyetlerini aktif olarak sürekli desteklemiştir.
Sivil Havacılık Dalında Uçuş Okullarındaki Deneyimi
Çalışmış olduğu üniversitelerin hemen hemen tümünde diğer havacılık bölümlerinin yanı sıra pilotaj bölümlerinde de dersler ve kurslar vermiş, pilotaj teorik eğitimcilerinin yetiştirildiği sertifikalı seminerlerde eğitimci olarak görev almıştır. Ayrıca üniversitelerin bünyesinde pilotaj başta olmak üzere çeşitli bölümlerin kurulmasında, programların açılmasında sorumluluk üstlenmiştir. Atlantik Uçuş Akademisi’nde (AFA) önce Baş Teorik Bilgi Öğretmenliği sonra da Uyumluluk İzleme ve Emniyet Yöneticisi olarak görev yapmıştır. Bunların yanında farklı üniversitelerin SHGM Onaylı Eğitim Organizasyonlarında (OEO) ve çeşitli ticari uçuş okullarında “AirLaw” kursları vermiştir. İstanbul Havacılık A.Ş.’nin OEO olarak yeniden yapılanma sürecinde danışmanlık görevini de yerine getirmiştir.
Havacılık ve Medya/Yeni Medya Deneyimi
İki yıla yakın bir süre “Havalı Konuklar” isimli bir TV programını sunmuş ve havacılıkta önde gelen eğitimcileri programında konuk olarak ağırlamıştır. Farklı havacılık olayları hakkında çeşitli medya organlarında görüş beyan etmekten hiçbir zaman çekinmemiştir. TALPA’nın yayın organı olan Kokpitten Bakış Dergisi’nde köşe yazılarına devam etmektedir.
İlgi Alanları ve Hobileri Hakkında
İlkokul yıllarından günümüze kadar farklı gruplarda amatör olarak sürdürdüğü tiyatro oyunculuğu, biri uluslararası ödül almış olan iki belgeselde dramaturg olarak deneyimleri bulunmaktadır. Korist olarak şarkı söylemeyi, dağ yürüyüşlerini, tüplü dalışları ve yüzmeyi çok sevmektedir.
Tebrik ederim Hocam, yazılarınızı merakla bekliyor olacağım, başarılar dilerim.
Hayırlı olsun