featured

Yerli Uçak Bursa'da Üretilecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile birlikte Bursada havacılık sektörüyle ilgili yapılması planlanan projeleri kamuoyuna tanıttı.
Bursada havacılığın yeniden canlanacağını belirten Başkan Altepe, Gökmen Projesi, Uludağ Üniversitesinde havacılık bölümünün kuruluşu, havacılık eğitimleri ve uçak üretimiyle Bursanın havacılık sektöründe de öncü olacağını vurguladı.
B PLas CEOsu Celal Gökçen hiç akılda yokken ani bir kararla havacılık sektörüne adım attıklarını anlattı. Çalışmaların sürecinden ve uçağın teknik özelliklerinden bahseden Gökçen, “Hızlı yol aldık. Aralık ayı sonundan bugüne kadar ayda 2 uçak üretir durumdayız. Bu uçaklar iki kişilik uçak. Avrupada eğitim ve turing uçağı diye geçiyor. 1100 km menzili olan uçak ve Bombardierin 4 silindirli bir motoru var. Uçağımız, 500 kilogramlık eğitim ve turing uçağı. Aquila international adıyla devam ettiriyoruz” dedi.
SAĞLAM VE GÜVENİLİR
Uçağın sağlam ve havadaki güvenilir kullanımının öne çıktığını kaydeden Gökçen, firmanın sertifikaları hakkında da bilgi verdi. Gökçen, “Uçakla ilgili biraz daha güçlü bir motor çalışması var. Ama en ufak bir şeyi değiştirseniz dahi sertifikasyondan geçmek zorunda. 130 beygirlik bir turbo versiyonu da okullardan gelen talep üzerine çalışmaya alındı. İlerleyen zamanlarda 4 kişilik uçak için de çalışmamıza devam edeceğiz. İlave yeni hangarlar alacağız” dedi.
Firmanın yeni bir uçak daha yapabilecek hale getirildiğini belirten Gökçen, bundan sonra Bursada bunu geliştirmek için çalışmalarının süreceğini ifade ederek, “Bizimki küçük bir kıvılcım, inşallah büyük bir hizmet olur. Biz gelip geçiciyiz. İnşallah Aquila markası şehrimizde kalıcı olarak devam eder. Bu atılımla ülkemize ve Bursaya layık oluruz” diye konuştu.
HAVACILIKTA DA ÖNCÜ OLACAK
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, havacılıkla ilgili proje ararken Almanyadaki hazır fabrikanın bulunduğunu ve konuyla ilgilenmek üzere B Plasın teşvik edildiğini sözlerine ekledi. Gökçen Grubunun konuya duyarlı olduğuna değinen Başkan Altepe, “Bu uçağı yapsak, gövde ekipmanları Gökçen grubunun yapacağı işti. Celal Bey de pilotmuş. O da “seve seve o firmayı alırım” dedi. 10 gün içinde çalışma tamamlandı. Almanların da üzüntüsüydü, fabrika Çine gidecekken Türkiyeye gelmiş oldu. Bu durum herkesi sevindirdi” diye konuştu.
Altepe, birkaç ay içinde Bursada üretimin başlayacağını ifade ederek, “Aynı üretim Berlinde de Türkiyede devam edecek. 6 ay içinde bitirelim ve ilk uçuşu da biz yapalım istiyoruz. Firma kendi sertifikasyonunu kendisi verebilen bir firma, kadrosunu da genişletiyor. Bursa ve Türkiye, bu sektöre çok güçlü giriyor. Şu anda uçan 200 uçağı var ve siparişleri de var” dedi.
BTSODAN TAM DESTEK
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, yerli otomobili üretme noktasında iradesini ortaya koyan Bursanın 150 yıllık bir sanayi tecrübesi ile kente ve Türkiyeye katma değer sağlayan Gökçen ailesinin yatırımı ile ülkenin yerli uçak üretme kabiliyetini de sergileyeceğini kaydetti. BTSO Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Üyesi de olan B Plas firması ve Gökçen ailesine böylesine önemli bir projeyi kazandırdıkları için teşekkür eden Burkay, “Gökçen ailesinin havacılık sektöründeki yatırımı Aquilanın Bursaya ve Türkiyeye hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Burkay, BTSO olarak kentin hedeflerine yeni bir ivme kazandıran yatırımın her zaman yanında olacaklarını da sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir