featured

Hava-Sen: İşten Çıkarma Yasakları Sonrası Havacılık Sektörü Ne Olacak?

Hava-Sen resmi internet sitesi üzerinden 30 Haziranda sona erecek olan işten çıkarmalar konusunda başta turizm ve havacılık sektörü olmak üzere duyuru yaptı.

Hava Sen’den yapılan duyuruda şu bilgilere yer verildi;

Ülkemizin içinden geçtiği pandemi süreci turizm ve havacılık başta olmak üzere çalışma yaşamını olumsuz biçimde etkilemiş olup 30 Haziran günü sona erecek olan işten çıkartma yasağının bu olumsuzluğu daha da artıracağı ve yeni mağduriyetler yaratacağından kaygı duyulmaktadır.

İşçileri ücretsiz izne çıkararak, ücretlerini düşürerek pandeminin yükünü çalışanlara fatura etme kolaycılığına kaçan işverenler 1 Temmuz 2021 itibariyle, fesih yasağının kalkmasından yararlanmaya başlayacak ve  söz konusu işten çıkartma furyası sonunda, milyonlarla ifade edilebilecek sayıda işçi; işsizliğe, yoksulluğa hatta açlığa mahkum edilecektir.

Güçlü İşverenlerin karşısında yalnız, sahipsiz ve çaresiz kalan işçilerin önümüzdeki dönemde çok daha ağır bedeller ödeyeceği ortadadır. Bu tür zor dönemlerde örgütlü olmak, bir çatı altında güçbirliği yapmak yaşamsal önem taşımaktadır.

Sendikamızın faaliyet gösterdiği havacılık sektöründe bugün tahmini 300.000 işçi çalışmakta ancak sadece 40.000 çalışanın sendika üyeliği bulunmaktadır. Toplu Sözleşme rejimine tabi olan işçi sayısı ise yaklaşık 35.000 civarındadır. Havacılıktaki sendikalı işçi oranı, ülkemizdeki genel sendikalaşma oranı olan % 14.4’ün de altındadır.

Bu rakamlar, 1 Temmuz’dan sonra başlayacak geniş çaplı işten çıkartma operasyonlarına , havacılık çalışanlarının büyük bir bölümünün örgütsüz, desteksiz ve korunaksız şekilde yakalanacağını göstermektedir. Geçtiğimiz yıl AtlasGlobal örneğinde olduğu gibi iflaslar da yaşanırsa mağduriyetin daha da ağırlaşacağı öngörülmektedir.

Bu süreçte, havacılık sektöründe çalışan tüm işçileri, kurulduğundan bu yana doğru ve dürüst sendikacılık yapmaya çalışan HAVA-SEN çatısı altında toplanmaya ve güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz.

Yasaya göre, işten çıkartıldıktan sonra bir sendikaya üye olmanın mümkün olamayacağını, bu nedenle halen iş ilişkisi sürerken sendika üyeliğini başlatmanın gerekli olduğunu hatırlatıyoruz.

1 Temmuz’dan sonra daha da ağırlaşacak bu zorlu süreçte HAVA-SEN, havacılık çalışanlarına başta hukuki yardım ve bilgilendirme olmak üzere her konuda destek olmaya, birleşerek güçbirliği ile haklarını aramaya ve korumaya kararlıdır.

HAVA-SEN Yönetim Kurulu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Bu is teknige dayanirmi bilen varsa yazsin bi dünya borcumuz var

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Şeflik, müdürlük, başkanlık,… Kadroları dolunca, artırmak için, şirketi böldüler, yakında diğer başkanlıklarıda bölüp şirket yaparlar. Ama alan razı satan razı dimi, ne de olsa gemisini kurtaran kaptan oluyor. Yazık,milletin parasınınçar çur ediyorlar.

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Valla şunu idrak etmek gerekli, Rızkı veren Allah dır, kimsenin bizi küçükm düşürmesine izin vermeye gerek yok. Versinlet herkesin hakkını, giden gitsin. Artık kaşanlara %100 zam mı yaparsın, yetmiyor diye %20 dahamı kesersin bilmem. Havacılık sektörü rn az 5 yıl kendine gelemez. 5 yılın sonunda da yetişmiş çok personel olacağı için eski maaşları beklemek saçma olur. Arada tek tük kişiler çıkar tabi iyi maaş aşabilecek ama, şu saatten sonra kpss girip memur olun daha iyi. Umarım biter işten çıkarma yasakları. Çalışan insan heryerde, her işde ailesini geçindirir. Tevekkül etmek lazım. Allah haklının her zaman yanındadır. Yeterli hakkını savunsun.

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Atlas mağduruyuz paramızı alıp ortadan kayboldu adam.Üstüne birde pandemi çıktı neden devlet bu işin peşini bıraktı,2 bin kişinin canından daha mı önemli bu Ali Murat Ersoy un canı

    Cevapla
  5. 3 yıl önce

    Ülkemizde 2002’de yaklaşık 5 milyon olan sendikalı işçi sayısı günümüzde 1 milyon civarına gerilemiştir,insanlar 3 kuruşa,doğru düzgün sosyal hak olmadan,işsizlik tehdidiyle,şükret diyerek çalıştırılmaktadır ancak ekonomiyi,adaleti herşeyi mahveden,iş ve işçi barışını yok eden, sendikaları iyice sarılaştıran, yönetimlerine metazori olarak kendi adamlarını getiren, insanları birbirine düşman eden,sömüren,ezen,hakkını yiyen,torpili,hemşehriciliği,adam kayırmacılığı normalleştiren ama kendi ceplerini durmadan dolduran bu kafaya sorgulamadan,sormadan,düşünmeden,umursamadan,birlik olup hakkını aramadan,tepki vermeden,takım tutar gibi oy verenler de yine bu insanlardır o yüzden istediğin kadar sendikaya davet et nafile. Bu toplum herşeye müstahak ne yazık ki. 

    Cevapla
  6. 3 yıl önce

    Thy’nin Kap’a açıkladığı Thy Kargo , Thy’den ayrılıp yüzdeyüz iştirak haline geldi. bu konu hakkında bir haber göremedim (ya da ben gözden kaçırdım )Sizce iyi bir gelişme mi bu yorumlayabilir misiniz Sefa Bey ?

    Cevapla
    • Yönetici 3 yıl önce

      THY kargo %100 iştirak doğru. Bu konuyu iyice çalışıp, doğru bilgiler ile yorumlamaya çalışıp yine buraya veya ayrı bir konu olarak yapıp yayınlayacağım. Benim anladığım kadarı ile başarılı bir gelişme gibi görünüyor.Sefa İnan

      Cevapla