featured

Lufthansa’nın 3 adet B747 uçağı havaalanında mahsur kaldı

Lufthansa’nın Boeing 747-400 filosu geçen yılın büyük bir kısmında uçmadı. Tek yönlü bir yolculukla Kalifornia’nın kuzeyindeki Mojave çölüne birkaç uçak gönderildi. B747’lerden üçü Hollanda’daki Twente Havaalanında mahsur kaldı ve oradan ayrılma imkânı tükeniyor.

COVID-19 salgını patladığında, havayolları büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Uçuramadığınız uçaklarla ne yaparsınız? En önemlisi, havalimanlarında yere indirilen tüm uçaklar için yeterli park alanı yoktu ve bu da uzun vadeli park sağlayıcılarına olan talepte bir artışa neden oldu. Lufthansa, Hollanda’daki Twente’ye altı B747 gönderdi ama, değdiğinden daha fazla güçlük yarattı.

Boeing 747’lerin sorunu nedir?

Lufthansa Simple Flying’e, uçakları Twente’ye indikten sonra Hollanda Havacılık Otoritesinin havaalanının izinlerini değiştirdiğini söyledi.

Lufthansa’nın dediğine göre, uçaklar Twente havalimanına ulaştığında, Boeing 747-400 gibi Kategori E uçakların ticari olmayan MRO veya stokaj amacıyla havalimanından iniş ve kalkış yapmasına izin veriliyordu. Ancak, bu daha sonra değiştirildi, E Kategorisindeki uçaklar yalnızca inebilir, ancak kalkış yapamazdı.

Twente Havaalanı Boeing 747-400’ü sökme imkanına sahip ama Lufthansa uçaklarının sökülmesini istemiyor. Lufthansa mahkemeye itiraz başvursunda bulundu. Bir itirazın ardından, Hollanda Sivil Havacılık Otoritesi, Twente’deki 6 adet Lufthansa Boeing 747’nin havalimanından ayrılmasına izin verdi

Verilen izinle ilgili sorun, zaman ile ilgili bir sorun. Twente’den bir defaya mahsus ayrılma izni, 30 Haziran’da sona erecek ve bu tarihin uzatılması mümkün görünmüyor. Yani, Lufthansa’ya uçaklarını götürmek için sadece 3 aylık bir zaman veriyor. Bir Lufthansa sözcüsü Simple Flying’e şunları söyledi:

“Bu şarlarda Lufthansa, kalan 3 B744’ü Twente’den ayırmak için alternatif senaryolar üzerinde çalışıyor”

Havaalanı için kötü haber mi?

Hollanda dilinde yayın yapan Tubantia’ya göre, uçağın Twente’yi terk etmesi, bir sözleşme ihlali olarak görüleceği için havalimanına maliyetli olacaktır. Yayına göre, bir 747’yi uzun süreli  park etmek, uçak başına ayda yaklaşık 10.000 € gelir getiriyor.

Bununla birlikte, uçak bir sözleşme ihlali oluşturarak ayrılırsa Twente, uçağın stokajdan kurtarılması, başka bir tesise taşınması ve ardından bir kez daha park edilmesi masraflarından sorumlu olacak. Tubantia’ya göre, bu masraflar 800.000 € ‘dan fazla olabilir, bu da Lufthansa ile yapılan sözleşmeden kazanılan paranın tamamının yok olacağı anlamına geliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir