featured

Airbus’ta rüşvet skandalı

SriLankan Havayolları Airbus’a 1 milyar dolarlık dava açtı

Airbus rüşvet skandalı, etkilenen havayollarından birinin bu hafta uçak üreticisine karşı yasal işlem başlatmasıyla devam ediyor. SriLankan Havayolları, altı A330, dört A350 ve kiralanacak dört A350 içeren rüşvet iddialarıyla ilgili olarak şirkete 1 milyar dolar tazminat davası açtı.

Tazminat, itibar kaybı, masrafların ve faizlerin geri ödenmesi ile ilgili olarak talep edilmekte. Sorun, Airbus’ı uçak anlaşmalarıyla ilgili olarak rüşvetten suçlu bulan Birleşik Krallık’taki Crown Mahkemesi (Crown Court) kararına dayanıyor.

Airbus, son birkaç yıldır İngiliz, Fransız ve ABD yetkilileri tarafından yönetilen bir yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya. Airbus’ın bir acente ağı üzerinden satışlar için farklı şirket ve acentelere rüşvet verdiği veya zorladığı iddialarını araştırıyorlar.

SriLankan Havayolları, talep edilen milyar dolarlık tazminatın yanı sıra, dört adet A350-900’ün ödenmemiş teslimatını iptal etmek ve bu uçaklar için teslimat öncesi ödemelerde yaklaşık 19 milyon dolarlık bir geri ödeme almak istiyor.

Dört A350-900 için kira sözleşmelerinin iptal edilmesi, SriLankan Airlines’a 98 milyon dolara mal oldu. Uluslar arası Şeffaflık Örgütünün SriLanka şubesi TISL, bu paranın Sri Lanka halkına COVID aşılarını ödemek için kullanılabilecek para olduğunu belirtti. Bu miktar para ile yaklaşık 24,5 milyon doz aşının ithal edilebileceği tahmin ediliyor.

Sri Lanka, rüşvet skandalından etkilendiği iddia edilen birkaç ülkeden sadece biriydi. Rüşvet konusu Tayvan, Endonezya, Malezya, Nepal, Rusya, Çin ve Kolombiya gibi ülkeleri kapsıyordu. Etkilenen havayolları arasında AirAsia Group , TransAsia Airways, Garuda Indonesia ve Gana hükümetinin havacılık kolu bulunmakta.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir