featured

NASA’nın teleskop uçağı Köln-Bonn’dan B747 Kalifornia’daki evine döndü

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ NASA SOFIA 2NASA’nın SOFIA teleskopu, Köln Bonn Havaalanı’ndan bir aydan fazla süren uçuş görevinden sonra Kaliforniya’ya geri döndü. Boeing 747SP’ye monte edilmiş teleskop ile dünyanın tek uçan kızılötesi gözlemevidir. Uçak bir sonraki görevine hazırlanmak için, California’daki Palmdale ana üssüne geri döndü.

SOFIA adı verilen Kızılötesi Astronomi için Stratosfer Gözlemevi, N747NA tescil isimli Boeing 747SP üzerinde uçan özel bir teleskoptur. Teleskop, devam eden uzay olayları hakkında hassas verileri kaydetmek için dünya çapında NASA ve DLR tarafından ortak yürütülen bir projedir. SOFIA, Şubat ayında Almanya Köln kentinde ilk görevine başlamıştı.

Teleskop uçak, Köln’de bulunduğu süre boyunca Atlantik, İskandinavya ve Akdeniz üzerinde sekiz ila dokuz saatlik uçuşlar yaptı. Görevin amacı, yıldızlararası uzaydaki maddeyi ve kozmik radyasyonun madde üzerindeki etkisini incelemenin yanı sıra, büyük yıldızların doğuşu hakkında daha fazla şey öğrenmekti. Görev 9 Şubat’ta başladı ve son olarak 12 Mart’ta uçak, ABD’ye dönüş yolculuğunu planlamaya başladı.

Alman Uzay Ajansı Başkanı Dr.Walther Pelzer’in dediği gibi, görev iyi gitti:

“Köln Bonn Havalimanı’nda bilimsel çalışmalarımız için bize mümkün olan en iyi koşullar sağlandı ve muhteşem işbirlikleri için Havalimanına içtenlikle teşekkür etmek istiyoruz. Araştırmacılarımız, mevcut sürenin neredeyse % 100’ü boyunca gözlem yapabildiler ve şimdi çalışmaların analizlerinin ne getireceğini görmek için çok heyecanlıyız”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir