Fly Armenia tarafından işletilen bir Boeing 737-300 uçağı, İran’da kayboldu. Uçağın havayolunda hizmete girmeden önce bakım görmesi için Ukrayna’ya gitmesi gerekiyordu. Uçak planlanan uçuş yolundan saptı ve İran üzerinden acil durum ilan etti ve o zamandan beri görülmedi.
19 Şubat günü Fly Ermenian öncesinde bakım görmesi için, Estonya-Talin’de stokaja alınmıştı.
Tescil ismi EK-FAA olan 737-300 uçağı, Talin’den GMT saat ile 08:00’den sonra ayrıldı. Ermeni makamlarına göre, varış noktası Ukrayna’da Hostomel olmalıydı ve daha sonraki bir tarihte Ermenistan’a uçmalıydı.
Ancak uçak, Ukrayna-Hostomel’e uçmadı. Bunun yerine güney doğuya, öğleden hemen sonra indiği Bulgaristan’ın Varna kentine yöneldi. Bulgaristan’ın yanı sıra uçağın geçtiği Romanya ve Baltık ülkelerinin de AB üyesi olduğu göz önüne alındığında, bu çok tuhaf durum. Zira AB, Ermenistan uçaklarının AB hava sahası üzerinde uçması 2020 Haziran ayında yasaklanmıştı.
Uçakla ilgili uçuş izleme verilerinin olmaması da tuhaf. Muhtelif uçuş izleme web sitelerinde uçağı tescil ismi altında aramak bir sonuç getirmedi. Bununla birlikte, Plane Finder (Uçak Bulucu) web sitesi, uçağın takılan benzersiz bir numara olan HEX kodu aracılığıyla arama yapılmasına izin veriyor ve bu uçağınHEX kodu, 600011. Bu kod ile, uçağın Estonya-Tallin’den Bulgaristan-Varna’ya yaptığı yolculuk açıkça izlenebildi.
Bu HEX kod numarasıyla yalnızca bir sonraki uçuş izlenir. Ertesi gün, aynı HEX koduna sahip bir uçak GMT saatiyle 09: 25’te Varna’dan ayrıldı ve güneydoğuya doğru uçtu. Türkiye ile ilgili ADB-S veri kapsamının olmaması nedeniyle, bu uçuş kısmen izlenebildi. Kısmi izeme, uçağın Ukrayna-Hostomel’e veya Ermenistan’a gitmediğini gösteriyor.
Eldeki son küçük izleme verisi, uçağın o gün GMT saati ile 11:43 de İran hava sahasına girdiğini gösteriyor. Şişyte, o zamandan beri bu uçak görülmedi.
23 Şubat tarihinde, Armenpress’in bildirdiğine göre, Ermenistan Sivil Havacılık Komitesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sivil Havacılık Otoritesi ile temasa geçerek uçağın kaçırıldığını bildirdi. Ancak diğer kaynaklar, uçuşta bir sorun yaşandığını ve acil olarak Tahran’a indiğini bildirdi.
Eski bir hükümet yetkilisi olan Hakob Tchagaryan yayına şunları söyledi : Uçak Estonya’nın Tallin şehrinden kalktı ve uçuş planına göre Erivan’a inecekti. Ancak bunun yerine havada teknik bakım için BAE Emirates’e uçma kararı alındı. Ve sonra teknik sorunlar nedeniyle İran-Tahran’a indi “
Uçağın İran’a iniş nedeni doğrulanmazken, o zamandan beri kalkış yapmadı. Hangi havaalanına indiği kesin olarak bilinmiyor. Hem Mehrabad hem de Tahran-İmam Humeyni havalimanları potansiyel yerler, ancak bu coğrafyada uçuş izleme sınırlı olup son varış yerini kesin bilmiyoruz.
Caspian Airlines için bir uçak mı?
Bu uçağın tam olarak nerede olduğu ve ne hale geldiğiyle ilgili soruşturmaların sürdüğü bildiriliyor. Bununla birlikte, PanARMENIAN.Net’te bu hafta yayınlanan raporlar, Boeing 737’nin kaderi hakkında farklı bir resim çiziyor . Yayın, ABD dış politika uzmanı Suren Sargsyan’ın bu uçağın kasıtlı olarak İran’a satıldığını veya verildiğini iddia ettiğini belirtiyor. İran’a uygulanan ambargo yaptırımları, ABD yapımı uçak ve bunlara yedek parça satın almasını yasaklıyor ve bu da havayollarına ellerindeki uçaklar için yeni yedek parça temin etmeyi zorlaştırıyor.
İran medyası, Caspian Airlines için yeni bir Boeing 737-300’ün geldiğini ve çok yakında filoya katılacağını bildirdi. Bu, bir acil durum veya uçak kaçırma olmadığıma işaret ediyor. Madya ayrıca, tescil ismi EK-FAB olan, Fly Armenia’nın ikinci uçağının da yakında Caspian Airlines’ın filosuna katılacağını söylüyor. NOT: Caspian Airlines, İran’da bir özel havayolu olup 2015’den beri AB hava sahasında uçması yasaklıdır.
İlginç bir şekilde Fly Armenia, 737-300’ü filo listesinden çıkardı. Web sitesi şu anda sadece kendi uçağı olarak 737-400 var. Şirket 2019 yılında kuruldu, ancak işletme ruhsatını Temmuz 2020’de aldı. İlk uçağını Kasım 2020’de satın aldı, ancak Covid-19 nedeniyle yalnızca Moskova’ya kargo uçuşları gerçekleştirdi.
Uçağın ‘acil inişi’ ardındaki gerçek, İran’a yeni bir uçak getirmenin bir yolu ise, böyle bir şey ilk defa olmuyor. 2015 yılında, Mahan Air için geniş gövdeli bir uçak filosu satın almak için benzer bir taktik kullanıldı.
Irak’ta Al-Naser Havayolları tarafından dört Airbus A340 satın alındı ve havayolu, uçsklsrın hepsini aynı gün içinde bakım için Kazakistan’a uçurmaya karar verdi. Dört adet A340’ın tamamı, İran üzerinde acil durum ilan ederek Tahran’a indi ve ardından Mahan Air filosuna katıldı.