featured

Savunma Sanayi, ‘Türk Tipi Uçak Gemisi’ üretmeye hazırlanıyor

Türk savunma sanayi, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen milli ve azami oranda yerli imkanlarla ‘Türk Tipi Uçak Gemisi’ni üretmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 23 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni’nin denize indiriliş töreni esnasında yaptığı açıklamada, “ANADOLU’dan sonra gelecek yerli ve milli uçak gemimiz için görüşmelere başladık” ifadelerinde bulunmuştu.

Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 23 Ağustos 2020 tarihinde yapılan açıklamada ise “Gemi inşaat sektörü burada. Buradan sesleniyorum, diyorum ki, Anadolu’yu inşa ettik, gelin bir de artık şöyle bir, iki veya daha fazla uçak gemisi de inşa edelim. Herhâlde yaparız değil mi? Çünkü denizlerde bu caydırıcılığa ihtiyacımız var. Sadece Anadolu yetmez, bu adımı da atmamız lazım” ifadelerine yer verilmişti.

TÜRK TİPİ UÇAK GEMİSİ

Alınan duyumlara göre; Türk savunma sanayi, Türk Tipi Uçak Gemisi’nin üretimi için çalışmalara başladı. Edinilen bilgiye göre Türk Tipi Uçak Gemisi; 50 bin tona yakın deplasmana, 1800 personel kapasitesine ve hem F-35B gibi Kısa Kalkış – Dikey İniş (STOVL) hem de katapult ile kalkış yapabilecek uçar platformlara uygun altyapıya sahip olacak.

2030’lu yılların ilk yarısı içerisinde hizmete alınması planlanan Türk Tipi Uçak Gemisi’nin, hem tedariki gerçekleşmesi durumunda F-35B gibi STOVL platformlara hem de yerli platformlara ev sahipliği yapması bekleniyor.

Türk Tipi Uçak Gemisi’nin, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde ve halihazırda MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn, Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591), Türk Tipi Hücumbot, Yeni Tip Denizaltı Projesi, Preveze Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu, AY Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu ve Lojistik Destek Gemisi gibi projeleri de yürüten STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde üretileceği öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak daha önce bir açıklamada bulunan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şu ifadelere yer vermişti:

“Başta Akdeniz’deki sıkıntılardan dolayı, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları ve talepleri sürekli güncellenmekte. Uçak Gemisi üretimi de son zamanlarda gündemde. Bu anlamda STM olarak SSB ile uçak gemisi yapımı Türkiye’de nasıl gerçekleşebilir, dünya çapında hangi tipte nasıl gemiler vardır, bu tür gemilerden kalkabilen platformlar nelerdir gibi birçok detaylı analiz çalışması yürütülmekte. Talep olması durumunda, Türkiye Askeri Denizcilik Ekosistemi olarak bu ürünün üretimini yapma konusunda herhangi bir tereddütümüz bulunmuyor.”

Türk Tipi Uçak Gemisi için gerekli görev gücü ve personel planlanmasının ise Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yakın gelecekte gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. 4 yıl önce

    Uçak gemimizin olması gurur verici olur ama bu işe paldır küldür girmek mantıklı deyil..bizim öncelikle buna ihtiyacımız yok..Sonuçta F16 Ankara’dan kallktımı 15 dakkada Kıbrıs’ta olur..önce kendi tankımızı uçağımızı hava savunma sistemini yapalım.. ona harcanacak parayla devam etmekte olan projeleri bitirelim..uçak gemisi parasıyla onlarca üst sınıf savaş gemisi bereberinde deniz altılar yaparız.. TCG Anadolu gibi yüksek kapasiteli saldırı helikopter ve Çıkartma gemileri daha mantıklı.. saygılarımla..

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Onun için amerikada 16 adet var beyinsizler….

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    Ben de isterim 3 büyük uçak gemisi, onu dolduracak uçak ve yetenekli personeller. Bu ayrı, Alis harikalar diyarında hayalinde yaşamak apayrı..

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    Yapmak, uğraşmak her zaman bir şeyin başlangıcı olup mükemmelliğe varan tek yoldur… İlerde, eskimiş versiyonları dünya tatili için emeklilere gezinmeleri için süper olur diye degerlendiriyorum. Huzurevlerinine ila olur. Ama hareket eden huzurevi. Çalışmaları destekliyor muhendislerimizin başarılı olacağına canı gönülden inanıyorum.

    Cevapla
  5. 4 yıl önce

    Dünya ülkeleri yavaş yavaş uçak gemilerinden vazgeçerken, biz balıkçılık niyetiyle yapacağız herhalde ?

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    Bir yerden baslamassan,zamaninda bir yerden baslayanlari seyredersin.

    Cevapla
  7. Beceremezük değil yapabilirize evrilen bir Türkiye ileriye gidiyor. Uçak gemisi yapılır bu ülkede. Haydi Türkiye. Başardıkça ileri gidiyoruz.

    Cevapla
  8. 4 yıl önce

    Bunlar maalesef tribünlere oynamak amacıyla söylenmiş sözler ve “niyetler”. Herşeyden önce FCG Anadolu tam bir uçak gemisi değil.,; helikopter envanteri ağırlıklı büyük askeri birlik ve teçhizatını (tank, ZPT vs. dahil taşıyabilecek) bir amfibi çıkarma gemisi! Üzerinde sadece küçük bir sayıda F-35B tipi savaş uçağı konuşlanabilir. (Not: savaş uçağı + helikopter kombinezonu değişik olabilir…) F-35B’leri de zaten artık alamayacağımız kesin gibi. Hoş, Anadolu’dan daha büyük ve gerçekten şöyle 20-30 arası savaş uçağı artı helikopter vb. uçar birlik taşıyabilen bir uçak gemisi (diyelim Fransız’ların Charles de Gaulle’n nükleer tahrik sistemlisi olmayanı…) yapmaya kalkarsanız elinizde zaten yeterli bilgi birikimi yok, o kapasitede tersaneniz yok, maliyeti derseniz bir dünya para, ayrıca buna konuşlandıracağınız savaş uçaklarını da yine size verecek, satacak ülke de YOOOK!… Ayrıca, bırakın böyle bir uçak gemisini, TCG Anadolu’yu bile tek başına, korumasız, desteksiz hiçbir yere gönderemezsiniz. Bu gemilerin yanında en az 2 hatta 3 destroyer/fırkateyn, bir denizaltı ve bir de yakıt/vs. ikmal gemisiyle birlikte göndermek durumundasınız (örneğin Libya’ya!!!). Az mantık, lütfen!!!

    Cevapla
  9. 4 yıl önce

    Winston Churchill’ in bir sözü var ”bir ülkeyi batırmak istiyorsanız ona Uçak gemisi yaptırın” :)))

    Cevapla