featured

Pegasus uçağı Basel’e inişte lastik patlattı

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ WhatsApp Image 2021 01 27 at 11.07.49Pegasus Havayollarına ait TC-NBH trscil isimli A320-200N uçağı 26 Ocak 2021 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından PC-939 sefer sayılı uçuşu ile Basel’e uçuyordu.

Uçak lokal saat ile 12:05’de (11:05Z) Basel Pist-15’e sorunsuz bir iniş yaptı. Ancak inişte burun tekerlekleri 90 derece dönünce her iki burun tekerleği patladı ve uçak pist üzerinde kaldı.

Uçak halen Basel havalimanında bulunuyor.

 

2005 yılında da JetBlue uçağının iniş sırasında ön iniş takımı 90 derece dönmüştü.

İşte JetBlue uçağının iniş anı;

Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ WhatsApp Image 2021 01 27 at 14.37.32

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 4 yıl önce

    NLG uzerindeki steering acilarinin bilgisini veren RVDT lere su,nem girip yanlis okumaya sebebiyet verebiliyor, 90°yi , sifir ( 0) derece olarak BSCU ya feedback bilgisi veriyor, BSCU steering derecesi kumandasini bu feedback bilgisine gore veriyor.Yada dikme tam uzadigi zaman 0°de tutan mekaniki kilitleyen cam larda pushbackin ve taxinin hatali loadsheet yada yolcularin bos olan arka koltuklara gecmesi sebebiyle CG nin geriye kaymasi sebebiyle NLG shock absorber in full strock vaziyette yapilmasi sebebiyle hasarlanip, NLG nin 0°de merkezde tutulamamisi olabilir ???

    Cevapla
  2. 4 yıl önce

    Nose landing gear dinamik seal değişiminde silindir üzerinde anti rotation lug diye bir mekanizma var. Bu mekanizma takılır iken silindir ekseni doğru pozisyonda olmasa bile takılabilmektedir. Bunun bir murphy si yok. Yanlış takılmaya müsaittir.Eksen doğru olmaz ise centering mekanızması görevini tam olarak yerine getirmemekte ve lastiklerin bağlı bulunduğu silindir serbest olarak 90 derece dönebilmektedir. Bunun sonucunda böyle bir olay meydan gelmiş olabilir. Bunun gözden geçirilmesi gerek.

    Cevapla
  3. 4 yıl önce

    Feedback sensör arızası dır. Ne self testi?

    Cevapla
  4. 4 yıl önce

    A320CEO ucaklarinda bu olay; BSCU ,iniş takımları açıldığında her seferinde kendi self testi için burun inis takımlarıni sağa sola döndürmesi olayına bağlı olarak merkezleme mekanızmasında oluşan hasar sonucu kırılma sonucu iniş takımı merkezleyemediği için 90 derece dönebiliyordu.Bunun önüne BSCU nun yazılımı geliştirilerek geçilmişti.A320NEO uçaklarında bu hadise ilk defa oluyor

    Cevapla
  5. 4 yıl önce

    Pegasus aynı kazayi 3. defadır yasiyor..2 defa da İzair döneminde yasanmisti.Yanlış yapılan birşeyler var sanırım. Geçmiş olsun. SHGM bu durumu sorgulamalı.

    Cevapla
  6. 4 yıl önce

    JetBLUE A320 uçağının Steering 90 derece dönük olarak iniş vedeo link : https://www.youtube.com/watch?v=LnVNZkYSht4

    Cevapla
  7. 4 yıl önce

    Burun tekerleklerinin inişte 90 derece dönmesi SEBEP, lastiklerin patlaması SONUÇ. A320 uçaklarının steering sisteminden bir tasarım hatası olmalı. Dünyada bugüne kadar benzer olay tam 17 defa olmuş, Pegasus’un olayı ile sayı 18 oluyor. Ucuz atlatılmış önemli bir olay. Steeringin burun tekerlekleri yere değmeden önce mi 90 derece dönmüş, yoksa değdikten bir süre sonra mı? bilmiyoruz. 90 derece dönük burun tekerleklerinin uçak duruncaya kadar yerde ilerleme sonucunda burun dikmesinde geri sürükleme nedeniyle, tekerleklerin kal olması dışında başka önemli hasarların oluşması olası. Pegasus ailesine ve yolcularına çok geçmiş olsun.

    Cevapla