featured

THY'DE İKTİDAR SAVAŞLARI BÖLÜM 5

AİR ALFA’CI DANIŞMAN
Gündoğdu’ya operasyon yapıldıktan sonra ekibinin tasfiyesine de başlanmıştı. Ekipteki en zayıf halka olan, AKP zihniyeti ile uzaktan yakından ilgisi bulunmayan Üretim Planlama ve Gelir Yönetimi Başkanı Tuncay Pekin Mayıs 2004’de görevden alınarak Chicago Müdürü yapıldı.
Ticaret’in başına ise Genel Müdür Mali Yardımcısı Kadir Fazlı Danışman getirildi. Danışman, Karlıtekin’in en yakın adamıydı. Kombassan Holdinge bağlı Air Alfa’da birlikte çalışmışlardı. Boşalan Mali Yardımcılığa ise sürpriz bir isim atandı. AKP öncesi Bolayırlı yönetiminin Finansman Başkanı Rengin Akıllıoğlu.., ABD’nin her ülkeden seçip eğitime aldığı ve ileride kendi ülkelerinde siyaset, medya, iş dünyasında ön plana çıkarmak, etkin rol üstlenmek üzere oluşturduğu Liderlik programına Türkiye’den seçilen birkaç kişiden biriydi. İyi bir eğitim görmüş olmasının yanı sıra çok iyi İngilizcesi vardı.
Rengin Akıllıoğlu,1990 yılında Cem Kozlu’nun Yönetici Yetiştirme Projesi kapsamında THY’ye alınanlardan biriydi. Böylece üst yönetim zor ve tehlikeli olabilecek konulardan biri olan Mali İşlerde konuya vakıf, nispeten kurumsal hafızası olan bir eski personeli görevlendirmiş, para kazanan, para kazandıran, kısaca paranın kaynağı olan Ticaret ünitesini ise eski charter’cı Danışman’a emanet etmişti.
THY’Yİ ANKARA’DA ZANNEDEN YÖNETİM KURULU ÜYESİ!
Topçu artık daha etkin olmaya başlamıştı. THY’ye nasıl geldiğini kendisinden dinleyenler Topçu’nun yükselişini hayretle izliyordu. AKP iktidara gelmiş, Siirt seçimi sonrası Başbakan olan Erdoğan, Topçu’yu evine çağırarak “Seni THY’de görevlendireceğim.” demesi üzerine Topçu şu ilginç yanıtı vermişti: “Efendim biliyorsunuz benim evim de işim de İstanbul’da, Ankara’ya gidip gelmem zor olacak.” Erdoğan bu yanıt üzerine gülümsemiş “Merak etme, THY Genel Müdürlüğü İstanbul’da, sana sorun olmaz.” Atandığı kurumun nerede olduğunu bile bilmeyen Topçu’nun yükselişi Gündoğdu’ya vurulan ilk darbe ile başlamıştı.
THY’NİN PATRONU KİLCİ’DEN KARDEŞİNE ÖZEL GÖREV
Akıllıoğlu ile birlikte terfi edenlerden biri de Orhan İkiz’di. İkiz, Ağustos 2004 operasyonu ile Pazarlama Satış Başkanlığından İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcılığı’na getirilmişti. Aslında bu görev için ataması yapılan kişi Mehmet Kilci idi. Kilci, THY’nin bağlı bulunduğu Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci’nin kardeşi idi. Nepotizmin(akraba, eş-dost kayırmacılığı) tipik bir örneği olan atama ne hikmetse tamama ermedi. Kilci atanmasına rağmen göreve başlamadı.
Yoluna Maliye’de devam eden Mehmet KİLCİ Bakanlığın en etkili makamı olan Gelir İdaresi Başkanlığı’na atandı. 5 yıl kaldığı bu görevden Nisan 2014’de alındı. İddialara göre Kilci’nin görevden alınması Paralel Operasyonu kapsamında gerçekleşmişti. 2009’da Enerji Bakanlığı Müsteşarlığına geçen ağabey Metin Kilci ise Aralık 2015’de emekli oldu.
Mehmet Kilci’nin THY macerası başlamadan bitince yerine bir başka Kayserili Orhan Mahmut İkiz atandı. İkiz hem Gündoğdu’ya hem de Karlıtekin’e yakındı. Ama güç dengelerinin değiştiğini hemen fark etti. Rivayete göre Gündoğdu arabasına aldığı İkiz’i bir konu ile ilgili bayağı fırçalamış, Gündoğdu’nun arabadan inmesinden sonra İkiz telefonla Karlıtekin’i arayarak dert yanmıştı. Gündoğdu giderek yalnızlaşıyordu. Başkan ve Genel Müdür Yardımcısı düzeyindeki üst düzey makamlardaki bazı isimler gelişmeleri dikkatle izliyor, gücün yer değiştirdiğini görerek yeniden pozisyon almaya çalışıyordu.
Yaz sıcak geçiyordu. Gerilim her an artıyor, Gündoğdu’nun suyu ısınıyordu. Topçu’da bu arada kazanın altına odun atmakla meşguldü.
KİM TUTAR TOPÇU’NUN HEMŞERİSİNİ?
Bu arada Topçu’nun hemşerisi Güngör Karaoğlu’nun önlenemez yükselişi sürüyordu. Tunus’tan Benelux (Hollanda, Belçika, Lüksemburg) Müdürlüğüne atanmıştı. Bir süre sonra da Belçika Müdürü olarak Brüksel’e yerleşti. ABD’de taksi şoförlüğü yapan kardeşi Şevki Karaoğlu New York Müdürlüğüne Pazarlama Uzmanı olarak alınmıştı.
Yıllar içinde Karaoğlu’nun akrabaları teker teker THY’ye dolmaya başladı. Amcasının torunu Tumay Karaaslan, akrabası Paşa Çetin ile kardeşi Kemal Çetin, kuzeni Muhammet Karaoğlu THY’ye yerleşti. Brüksel, THY imparatorluğunun Sancak beyliğine dönüşmüş, Brüksel Karaoğlulardan sorulur olmuştu.
İşler çığırından iyice çıkmıştı. Belçika’da THY acentesi olan Belkıs Gümüş’ün kardeşi Sedat Gümüş, Brüksel Satış Müdürlüğüne memur olarak teklif edilmiş. Yönetim Kurulunca da işe alınması onaylanmıştı. Neyse ki, kardeş Gümüş maaşı az bulup işe başlamamıştı da, acenteci abla ile THY’ci kardeşin yaratacağı skandal ve spekülasyonun önüne geçilmişti. Gümüş demişken önemli bir noktayı atlamayalım. Belkıs Hanım, kayıtlarda aynı zamanda Bakan danışmanı olarak geçiyor, seyahatlerinde VIP salonunu kullanıyordu.
KARLITEKİN’İ DUYDU GİTMEDİ…
Geleneksel UTED yemeği her zaman olduğu gibi 5 Aralık 2004’de Günay Restoranda yapılacaktı. UTED yönetimi adetten olduğu üzere THY yöneticilerini de davet etmişti. Genel Müdür Gündoğdu geleceğini bildirmişti. Ancak gece başladığında Gündoğdu’nun davete katılmayacağı bilgisi geldi. Söylentilere göre Karlıtekin’in de geceye katılacağını öğrenen Gündoğdu son anda vazgeçmişti. Karlıtekin geceye teknikten sorumlu genel müdür yardımcısı Temel Kotil ile birlikte geldiydi. Artık çatlak büyümüş, şirketin 1 ve 2 numaraları arasındaki ip kopma noktasına gelmişti.   
THY, 18 Nisan 2005 tarihindeki Genel Kurula bu gerilimle girecek, ilk savaşı “Gündoğdu’nun elinden Yönetim Kurulu Başkanlığını alarak” kazanan Karlıtekin-Topçu ittifakı hemen bir yıl sonra ikinci savaşı da kazanarak Gündoğdu’yu tasfiye edecekti.
GÜNDOĞDU THY İLE UĞRAŞIRKEN ALTI NASIL OYULDU?
Gündoğdu şirketin işlerinden başını kaldıramazken ittifak güçleri Ankara’da sürekli kulis atıyor, Gündoğdu’nun altını oyuyordu. Bakan Unakıtan ittifakın arkasındaydı. Gündoğdu’nun en önemli destekçilerinin başında ise Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın geliyordu. Belediyede birlikte çalışmışlardı. Dönemin Türk- İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay (şimdi Genel Başkan) Düzceli Gündoğdu’nun daimi destekçisi idi. Başından beri Gündoğdu’nun yanında olan Gürsoy kardeşler ise, yavaş yavaş Gündoğdu’dan uzaklaşmaya başlamışlardı. Hasan Gürsoy, Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip Lisesinden arkadaşıydı. Pınarhisar Cezaevine ondan önce girmiş ve mahkumiyeti boyunca beraber kalmışlardı. Savaşta, nicelikten(sayısal durum) ziyade niteliğin etkili olduğu 18 Nisan Genel Kurulunda daha iyi anlaşılacaktı. Tek kişinin müdahalesi ile savaşın sonucu belli olacaktı…
İlk Bölümleri Kaçıranlar İçin

THY’DE İKTİDAR SAVAŞLARI BÖLÜM 1

THY’DE İKTİDAR SAVAŞLARI BÖLÜM 2

THY’DE İKTİDAR SAVAŞLARI BÖLÜM 3

THY’DE İKTİDAR SAVAŞLARI BÖLÜM 4

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 Yorum

  1. 9 yıl önce

    Paralelci Coşkun’nun nasıl adamlar getirdiğini iyi biliyoruz. Onların THY’de kadrolaşmasına sebep kişidir. Sefa Bey, lütfen THY’de paralel yapının nasıl kök saldığını ve beş para etmeyen insanları nasıl büyük makamlara getirdiklerini anlatan bir yazı dizisi yayınlarsanız çok seviniriz.

    Cevapla
  2. 9 yıl önce

    Sipiyoncu arkadışın bahsettiği müdürün yerine acaba kim atandı? Rengin Akıllıoğlu’nun prensi ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun akrabası olması manidar.

    Cevapla
  3. 9 yıl önce

    Yolsuzlukları örtbas ederek huzur bulamazsınız. Allah çarpar adamı! Kısmi felc geçirirsiniz! Onu bile örtbas etmeye, gizlemeye çalışırsınız.

    Cevapla
  4. 9 yıl önce

    Mesajların çoğunu aynı kişi yazmış gibi. Temelinde de teftiş var.Kim bu , değişik nicklerle mesaj atarak burayı kişisel bloguna çeviren arkadaş?İnsanların kinini kusmasına aracı olmayın lütfen

    Cevapla
  5. 9 yıl önce

    FFS isimli arkadaşın bahsettiği Müdür, müfettişe ispiyon yapan, aslında hiçbir şey bilmeyen Bilal beye malzeme tedarik eden arkadaştır.

    Cevapla
  6. 9 yıl önce

    Sefa bey bazen güzel cümle kurayım derken, anlatmak istediğinizin tam tersini söylüyorsunuz.
    Rengin Akıllıoğlu konuya vakıf değildi.
    Konuya vakıf olan olan yönetici, THY nin kredi olarak aldığı parayla arbitraj işlemi yapar mı?
    Finansbankta euroya çevrilen sonra 5 milyon dolar zararına tekrar dolara çevrilen 80 milyon doları sorun bakalım bu kurumsal kültürü olan konuya vakıf bayana. THY nin başka işi yokmuş gibi piyasada forex işlemi yapmak mıdır finansmancılık? Bu 5 milyon usd zararla sonuçlanan arbitraj işleminin neden Finansbankta yapıldığını Candan Karlıtekine sorun. Bu zararın neden örtbas edildiğini ve Bu tespiti yaparak soruşturma talep eden başmüfetişin neden teftiş kuurulundan çıkarıldığını da Temel kotile sorun.
    Dua etsinler Türkiyede teftiş- denetim yok!

    Cevapla
  7. 9 yıl önce

    canim ulkemin canim sirketinde neler olmus neler bitmis hala neler oluyor,bitiyor vay ki vay! yiye yiye bitirememisler acogluaclar! sefa bey iyi ki bizi bilgilendiriyorsunuz cok tskler bilgi veren,yorum yazan herkese…

    Cevapla
  8. 9 yıl önce

    O dönemde, gelenlerden biri de Mustafa Aydın diye biriydi. Bank Asyadan! Eski Anadolubak müfettişiymiş. Ne finansmanı bilirdi ne de doğrudürüst ingilizcesi vardı.
    Başmüfettiş Bilal Bey, Fon Yönetimi Müdülüğünü teftiş ettiği zaman bunun gramajı ortaya çıkti. Hakkında liyakatsız ve yetersiz olduğuna dair rapor tutuldu. Görevden alınması teklif edildi. Ama Coşkun Kılıç raporu örtbas etti. Bir yıl sonra THY nin yan şirketi Bosna havayollarına GMY oldu. Bu şirketi 4 yılda batırdılar. THY nin yatırdığı 20 milyon euro battı. Bu arkadaşı geri çekip Teknik AŞ de koordinatör yaptılar. Bilin bakalım şimdi nerede? Meşhur Halk Bankasında GMY.
    Ha bu arada, bu çok mümeyyiz arkadaş, hani geçenlerde 20 milyon parasını ögertoura kaptıran Sunekspres in genel müdürü server aydın ın kardeşidir.

    Cevapla
  9. 9 yıl önce

    Ahmet Doğan. Bu da eski yönetimden devşirilen bulunmaz hint kumaşıdır. Babası eski diyanet işleri başkanıdır.Ama kendisi dünya zevklerine pek düşkündür. 2003 yönetimi bunun hakkında da gelir gelmez soruşturma başlattı. Yaklaşık Bin sayfa tutan ikram raporları sümenaltı edildi.
    Bu arada, USAŞ sepetlendi ve Atilla Doğudan diye biriyle Türkish DOCO kuruldu.Bu şanslı adam 65 milyon dolar koyarak şirketin yarısına ortak oldu. Bu para usaşa ödenen kap kacak parasından bile azdı.
    Bu bacanak Ahmeti de ikram başkanı yapıp, Atilla Doğudan’ın emrine verdiler. Başkanlık maaşı ve saltanatı 10 yıl sürdü. Eski personele uygulanan SGK emeklilik kriteri bu arkadaşa uygulanmadı.
    Yaşı 60 a dayandı. Birkaç ay önce ikram başkanlığından aldılar ama danışman yaptılar. Çok ihtiyacı varmış. Okuyan küçük çocukları varmış. Yazık adama…

    Cevapla
  10. 9 yıl önce

    Kendisinden çok yaşlı kocasının torpiliyle THY ye gelen ve kısa zamanda finasman başkanı olan bu kadın, yeni yönetim tarafından önce uçak sigortaları nedeniyle şirketi zarara uğrattığı gerekçesiyle soruşturuldu. Sonra ne hikmetse, terfi ettirilerek, GnMdMaliYrd yapıldı. CK nın adamıydı. Bir sürü şaibeli imza attı. Temel Kotil in baskısıyla görevden alınıp Şikago Müdürü yapıldı.Hakkında talep edilen soruşturma, yerine gelen Coşkun Kılıç’ın üstün gayretleri ile örtbas edilirken, GnMd Temel Kotil, bu işte yürüyün arkanızdayım dediği müdürü de müfettişi de sattı. Talep edilen soruşturmanın sümen altı edilmesine suskun kaldı.Çünkü CK dan korkuyordu.

    Cevapla
    • Aslında bu renginin yerine Haluk Dörtlüoğlu diye boğaziçi mezunu bir çocuk getirmiş, başkan yrd yapmışlardı. Nedense başkan yapmadılar. Boğaziçili CK, diğer boğaziçi mezunu Rengini tercih etti. HD de bu durumu kabullenemedi. BİM e gitti. Şimdi orda GMY.

      Cevapla
    • 9 yıl önce

      Fon Yönetimi Müdürlüğü raporunu ne yaptı bilinmiyor ama bu Coşkun Kıliç 2006 da geldiğinde ilk işi Teftiş Yönetmeliğini iptal etmek oldu. Eski Maliye Müfettişi olduğu için bu görevi ona verdiler.
      O da bu görevi gayet güzel başardı. Bu arada, THY nin patronu Maliye Bakanlığı olduğu için maliye burokratlarına bedava bilet dağıtmak, upgrade yapmak işleri ile de bu ilgileniyordu. Ankara istasyon personelinin elinde bunun talimatlarıyla oluşturulmuş bir bürokrat-kanka listesi vardı.
      Bu liste ortaya çıktı ama kimse gereğini yapmadı. Coşkuna GMY maaşının yanısıra 3 tane de yönetim-denetim kurulu üyelikleri verildi. Hizmetlerine karşılik olarak. Halen toplam aylık net geliri 50.000 TL nin üzerinde. 10 yıldır THY nin özellikle yurtdışı şube zararlarını örtbas etmekle meşgul. THY nin Teftiş Kurulu var ama yok. Dış denetim zaten yok. Kim hesap sorabilir Coşkun efendiden? Lüks arabalara binsin, çantasını personele taşıtsın! Bundaki saltanat kimsede yok.

      Cevapla
    • Temelin ileri sürüp yarıyolda bıraktığı müdürü ben tanıyorum. Amerikada döğmuş büyümüş, orada üniversiteyi bitirmiş, Amerikan borsasındaki işini bırakıp milliyetçi duygularla memleketine gelmiş bir arkadaştı. Finasman müdürü oldu. Başında Mustafa Aydın gibi hem ingilizce hem de işi bilmeyen biri olunca problem çıkmış. Şikayetlerini Temele anlatmış. Temel herkese yaptığını buna da yapmış. Hiç korkma ne gerekiyorsa yaparız demiş. Ama duyduğuma göre, bu Mustafa Aydın neden müfettişe bilgi veriyorsun diyerek bunu tehdit bile etmiş. Sonra fon yönetimi soruşturması örtbas edilince, Temel de baskıya dayanamadi. arkadaşı görevden alıp uzman yaptılar. Onurlu bir insandı. Boş oturmayı kabullenemediği için istifa edip gitti. Allah yolunu açık etsin.

      Cevapla
  11. 9 yıl önce

    CK Air Alfa’dan Adnan Kahveci diye bir beceriksiz dagha devşirmişti. Bu da Arabistandaki otel anlaşmasında 25.000 Usd rüşvet aldığı için istifa ettirildi. Olay örtbas edildi.

    Cevapla
  12. 9 yıl önce

    Konuşurken tüküren adam Fazlı Danışman’ı Candan Karlıtekin Air Alfa’dan devşirmişti. Bir sene kalabildi. Almanyadaki HundH acentasıyla zararına bir anlaşma yaptı. Suçüstü yakalandı. Soruşturma devam ederken, CK istifa etmesini sağladı.

    Cevapla
  13. 9 yıl önce

    Bu Orhan İkiz’in cinsini bilen var mı?

    Cevapla
    • Orhan İkizi biraz anlatmışsınız. Bu arkadaş bildiğim kadarıyla, atomu parçalayan ilk türk mühendistir. Bir ara internette sakallı sarıklı fotoğrafı vardı. Artık yok. Tarikat mensubu olduğu söyleniyor ama hangisi olduğu belli değil. THY deki nepotist kadrolaşmanın mimarıdır. İkizler burcunda doğmuştur, soyadı ikiz dir, çift kişiliklidir. Çok sinsidir. Bunun Teftiş Kurulu Başkanlığını örtbas ettiği raporlar dile gelse de anlatsa keşke. 14 yıldır başkan maaşına talim ediyor. İzin kullandığı görulmemiştir. Ayrilması şirkete pahalıya mal olacağı için zavalli zorla çalıŞtırılmaktadır. 14 yillik izin parası 560.000 TL tutuyor. Varın gerisini siz hesaplayın.
      Ha bu arada, bu arkadaş, köşebentci Ahmet Doğanın bacanağıdır. Birbirlerini çok severler!

      Cevapla
  14. 9 yıl önce

    Hepsi sonradan görme şımarıklardı.

    Cevapla