featured

THY ÇALIŞANLARINA ŞOK!!

Hükümetçe kanun tasarısı olarak meclise sunulan Toplu iş sözleşmeleri yasasına, ”Hava ulaşımı alanında faaliyet gösteren işletmelerde grev esnasında (THY’den başka yerde sendika yok) işverenler mevcut faaliyetlerinin %40’ını kullanabilecekler.”
Bu madde TBMM den geçtiğinde Hava-İş in grev yapabilmesi veya yapamasa bile bunu bir tehdit unsuru ile kullanabilmesi hemen, hemen mümkün olamayacak. Çünkü THY’nin %40 faaliyet yani uçuşlarını sağlamasının yanı sıra Sun Express den wet lease alınarak icra edilen seferlerle THY bu tür bir greve uzun süre dayanabilir.
Bu tasarı geçtiğinde sendika grev ilan ettiğinde işveren Lokavt ilan etmeyip isteyen çalışabilir diyerek kapıları açarsa, THY çalışanları en azından %40’ımız çalışıyorken ben neden dışarda kalayım diyerek grev kırıcılığı yapabilir.
Bu yasa geçtiğinde sendikalaşma büyük darbe yiyerek tamamen devre dışına itilmiş olur. Bu kabul edilemez maddenin geçmemesi için Türk-İş ne yapacaktır bilinmez ama niyetin bu olması bile mideleri bulandırmaya yetiyor. Hava-İş in elindeki Grev silahını almak ve onu işlevsiz bırakmanın mantıklı hiçbir gerekçesi olamaz.
Havacılık sektöründeki tek sendikalı işveren olan THY bu yasa taslağı geçtiğinde sektördeki özel havayollarının uyguladığı ücretleri örnek alarak kazanılmış haklarda bile oynamalara gidebilir. Bu nedenle THY sözleşmesinin akıbeti bu yasanın geçip geçmeyeceği ile direk bağlantılı olacaktır. THY işvereninin sendikaya verdiği ücret teklifi bu planın bir parçasıdır.
Taşeron uygulamaların sektörde yaygınlaşması ve özel havayolu,MRO ve Yer hizmetlerinde sendikalılaşamamanın zamanla getirdi sancılar bunlar 
*****************************************************************************************************
                           THY YÖNETİCİ İŞCİ MAAŞLARI…
GENEL MÜDÜR=  20.000TL + 4 ikramiye
GEN MD YRD    =   19.000TL + 4 İkramiye
BAŞKAN             =    17.000TL + 4 İkramiye
MÜDÜR TEKNİK=   10.000TL  + 4 İkramiye
MÜDÜR (Diğer)  =    8500TL    + 4 İkramiye
NOT/ Yukarıdaki rakamlar BRÜT olup vergi dilimine göre her ay farklı değerlerde yer alabilir.
Pilot/Kaptan yöneticiler tüm uçuş tazminatları dışında ayrıca bulundukları makama göre değişen ölçüde makam tazminatı alırlar. Yani; Uçuş+makam= Ücret
Örneğin;  Bu mantıkta baktığınızda Uçuş işletme genel müdür yardımcılığı görevi, Genel müdürün çok üstünde ücret alacaktır.
Dolayısıyla THY’de en yüksek ücreti uçuş işletme genel müdür yardımcısı alıyor dersek yanlış olmaz. 
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ;
THY yön kur başkanı Hamdi Topçu THY personeli olmadığından maaş alamıyor.Ancak; THY-TEKNİK A.Ş-THY/DO&CO-TGS-THY/OPET-HABOM şirketlerinde yönetim kurulu başkanı olduğundan huzur veya temsil hakkı alabilir. THY den aldığı huzur/Temsil hakkı 3500- 4000 TL civarında diye hatırlıyorum. Çünkü bu rakam benimde hasbelkader ortak olarak bulunduğum genel kurullarda kabul edilmişti. Başkanlığını yaptığı diğer yönetim kurulu üyeliklerinden tam olarak ne alıyor tabiki bilemiyorum. TFF deki denetleme kurulu başkanlığı görevinide yine ekstradan yapmakta. Bu kadar çok Yönetim kurulu başkanlığı yapmak ve bu kadar mesuliyet taşımak çok yorucu olsa gerek:)
Bunun yanı sıra THY Genel müdürü Temel Kotil de maaşının dışında bulunduğu yönetim kurulu üyeliklerinden( sanırım 2-3 tane ) Huzur/Temsil hakkı almaktadır. THY Genel müdür yardımcısı Coşkun Kılıç ta Sun Express Yön Kur başkanı olduğundan THY deki genel müdür yardımcılığı ücretinin yanı sıra mutlaka oradanda ekstra ücret almaktadır. Teknk A.Ş İsmail Demir de THY den genel müdür maaşı dışında yönetim kurullarında bulunmakta olup huzur hakkı alabilir.
Kısaca; Yönetici işçilerde alınan ücretler tatmin edici. Darısı yönetilen işçi kardeşlerimizin başına...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir