featured

Heathrow’da gece 23.00 den sonra neler oluyor

Pistleri yenileme, kuşları uzaklaştırma ve geç saatte iniş yapmış uçakların temizliği…..
Avrupa’nın en büyük havalimanı olan Londra Heathrow’da gece 23.00 den sonra yürütülen işlerden sadece bazıları.
4.6 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Heathrow’da her gün  1 290 uçuş yapılır. 84 Farklı hedefe giden veya gelen uçakların destinasyon noktasıdır ve özellikle geceleri hiç uyumaz.
Gece 23 ile sabaha karşı 4.30 arasında tarifeli uçuş yoktur  ama 87 metrelik hava trafik kontrol kulesinin bir kapama düğmesi de  yoktur. Kontrolörler uçakların iniş ve kalkışları için kodlanmış bir dil kullanırlar. Buna ilaveten 30 millik hava trafik hareketlerini izleyen monitör mevcuttur.
Gün boyu 45 saniyede bir uçak iner, bu yüzden stresli ve zor bir iştir. Konsantrasyon seviyesini maksimumda tutmak için, 90 dakikalık çalışma sürecinin sonunda yarım saat ara verirler.
Geceleri daha idare edilebilir bir ortamdır çünkü talimat verecek daha az uçak vardır.
8 Yıl bu işi yapan Steph Kelly, devamlı pilotlarla temas halinde olmanın çok baskısı olmadığını söylüyor. Diğer kritik ayrıntı; pilotlara, park standları içinde kendilerine rehberlik edecek,yeşil ışıkları takıp etmelerini tekrarlamak. Gündüz daha karmaşık bir belirleme sistemi mevcut.
Bakım çalışmaları nedeniyle havalimanı bazen gece kapalı. Böyle durumlarda; yerde çalışanlarla da iletişim halindeler.  Heathrow’da çalışmak bir şans ama zor.
Bazen sakin görünüyor, özellikle gündoğumu ve batımı. Kulenin tepesinde durmak, aşağıdaki ışıklara bakmak, İngiltere’nin en işlek havalimanında   olmak ve görünüm muhteşem olabiliyor.
Günün son uçuşundan sonra, gece çalışmalarını 6 saat takip eden bir gece ekibi var. Uçuş tarifesi kesintiye uğramadan devam ediyor. Kule, havalimanı içinde farklı bir site gibi. Sabahın köründen itibaren, ufak bir pencereden bu iş takip ediliyor.
Ekibin en önemli görevlerinden biri; her 2 pistin takibi. Biri gece boyunca çalışırken, diğeri inişler için kullanılıyor ve bu iş 6 aylık bir perod ile takip ediliyor. En çekindikleri tehlike bir uçağın motoruna kuş girmesi. Kuşları uzaklaştırmak için, tabanca kullanan devriye ekibinin bazen araçları korna çalıyor o da başarısız olursa kollarını flap gibi çılgınca havada sallıyorlar.
Her şeyi gözlemlemek bazen pistte potansiyel bir uçuş gecikmesine neden olabiliyor.
Gece pencerede 6 saat nöbeti, karla mücadele  programını da öğretiyor. Heathrow yeni kar temizleme programı ve de-iceing ekipmanları için £32m (milyon pound) harcamış. Daha önce, 2010 yılında, Noel öncesi 5gün boyunca havaalanını kapanmış. Yönetlm hazırlıksız olmakla suçlanmış ve 4 000 uçuş iptal edilmiş.
Havalimanı içinde; her an ve herkes için tetikte olan polis devriye alanı var. Geceleri kalmak isteyen evsizlerle uğraşmak günlük sorunlardan bir tanesi. Mümkün olduğunca bir köşede kestirmek istiyorlar. Öte yandan, sabah ilk uçuş için geceden gelip bekleyenler var. Neyse ki Terminal 3’de onlar için 12 yataklı bir salon mevcut. Odalar ufak ve  klostrofobik(kapalı yerde kalma endişesi taşıyanlar)  ama kalınacak tek yer.
Bekleme salonu sabah 5.30’dan akşam 22.30’kadar açık. İçinde; 1 sinema, VIP salonu, rahat bir oda, duşlar, oyun odası ve sağlık merkezi var.
 
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir