THY’NİN DİNAMİKLERİ İLE OYNANDI—BANKANIN PROMOSYON MUAMMASI—ALMANYA’DA HAVACI TÜRKİYE’DE TAVACI
Bir köşe yazarının iş hayatı geçmişi, yazılarında değindiği konularla örtüştüğünde geçmiş ile bugün arasındaki farklılıklardan esinlenerek yazması kaçınılmaz oluyor. Bu tür yazılar okuyuculara, geçmişteki yapıyı bugünkü yapıyla mukayese etme şansı veriliyor. Kısaca nerden nereye gelindiğini gözler önüne seriyor.
THY’de işe başladığım 1975 senesinden itibaren kimler gelmiş kimler geçmiş…
Sektörel yazılara 1991 yılında UTED dergi ile başladım. Dernek adına çıkardığımız, uçak teknisyeninin havacılıktaki önemini iş yerimiz olan çelik hangarın dışına taşıma amaçlı yayıncılık anlayışı ile yola çıktığımızda, Türkiye’de sivil havacılık ile ilgili hiçbir yayın organı olmadığından dergimiz kamuoyunda ilgi ile karşılanmıştı. Seneler sonra bize TALPA ve TASSA derneklerimizin çıkarttığı dergiler eşlik etti.
Kısaca o günden bugüne kadar hep sizlerleyim.
THY’nin dinamikleri ile oynanması 2006 yılındaydı. İşte o tarihten sonra THY Teknik A.Ş, %100 ü THY’nin olmak üzere ayrı bir şirket haline getirilmişti. Teknik AŞ’nin THY’den ayrılıp başka isimle tanınması, Teknik AŞ’nin pazarlanması açısından faydalı olacağı söylenmişti.
Aslına bakacak olursanız bu ayrılma, düne kadar genel müdür yardımcılığı pozisyonunda olan şirkete bir genel müdür atanmasına ve tabi ki genel müdür atanınca bir kaç tane de genel müdür yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığa bağlı birçok başkanlıklar ve başkanlıklara bağlı müdürlükler oluşturulmasına neden oldu. Kısaca gerekli gereksiz bir dolu kadro oluşturuldu.
Gerekli miydi? Tabii ki Hayır. Amerikalıların bir sözü vardır : “Too many chiefs, not enough indian” yani, çok fazla yönetici var ama yeterince çalışacak adam yok manasına.
Teknik AŞ’nin yönetimsel değişikliğinin yanı sıra, O zamanki THY yönetim kurulu başkanı olan Bay Hamdi’nin zamanında sendikal yapı da bozuldu. Her nedense bu talihsiz dönemde koskoca Teknik AŞ’nin iş kolu taşımacılık iş kolundan metal iş koluna dönüştürüldü (hayatımda gördüğüm en saçma uygulama) Dünün havacıları bir anda tencereci/tavacı oldu.
Bir teknisyen arkadaşın deyişi ile THY’nin yurt dışı istasyonlarında havacı statüsünde çalıştırılırken, İstanbul’a döndüğümde tavacı oluyoruz demişti. Bu ince espriye çok gülmüştüm. Kısaca, aynı kişi Almanya’da havacı statüsüne geçiyor (THY bünyesine yani) ,İstanbul’a döndüğünde ise tavacı (Teknik A.Ş bünyesinde) oluyor.
Dünün havacıları tavacı olunca bu sefer yine tavacıları bünyesinde bulunduran Hak-iş’ e bağlı Özçelik İş devreye girdi ve dünün havacılarını bugünün tavacısı haline getirdi. Yılların sendikası Hava-İş bu konuda itiraz etmesine ve mahkeme aşamasında yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen her nedense bir anda ipin ucunu bıraktı ve Teknik bir anda metal iş koluna bağlı Özçelik İş sendikası tarafından temsil edilmeye başlandı.
Hava-İş neden ipin ucunu bırakmak zorunda kaldı. Bu senaryoyu uygulayan İlgili hükumet mi devreye girdi? Artık orasını bilemiyorum.
Kısaca Teknik AŞ’nin %100 THY sermayeli şirketi hem genel müdürlük oldu hem de iş kolu değiştirildiğinden Metal İş kolunda sayılır hale getirildi.
Bu sendikal değişikliğe neden gerek duyulmuş olabilir?
Hava-İş’in eski yönetimi ile taşımacılık iş kolunda temsil edilen Teknik AŞ’nin THY’nin diğer çalışanları ile organik bağının kaldırılması amaçlanmıştır. Böylece THY karpuz gibi ortasından ikiye bölünmüş oldu.
PEKİ, BU AYRILIK NE İŞE YARADI?
Düne kadar toplu iş sözleşmelerinde birlikte hareket eden THY’nin en büyük insan kaynakları olan Uçuş işletme ile Tekniğin bağı tamamen koparıldı ve olası grev, eylem ve iş yavaşlatmalarının önü alındı. Çünkü her iki iş grubu birlikte hareket ettiğinde (ki zamanında ettiler) güç çalışanlardan yana oluyordu.
Düne kadar et ve kemik kadar birbirleri ile yakın temasta olan uçuş işletme ile Teknik çalışanlarının bağı koparılmış oldu. Kısaca BÖLDÜLER-PARCALADILAR VE TABİİ Kİ YÖNETİYORLAR.
Mevcut durumdaki yetkili sendikaların yani Hava-İş ve Özçelik İş in rengini siz tahmin edin.
Peki; alternatif sendika kurulabilir miydi? Ben mümkünü yok diye düşünürken beni yanılttılar ve HAVA-SEN kuruldu. MÜTHİŞ BİR BAŞARI İDİ. İşin zor kısmı çözülmüştü.
Peki, bu arada Teknik AŞ çalışanları ne yaptı? Özçelik İş yerine bir başka sendika kurabildi mi? Veya rengi farklı bir sendikaya geçişi düşündüler mi? Tabii ki Hayır.
HAVA-SEN kuruldu kurulmasına ama her nedense istenilen düzeye henüz ulaşamadı. 2019 yılının başlarında sözleşme farklarının HAVA-İŞ e üye olmayanlara verilemeyeceği söylendiğinde, ben HAVA-SEN’ in delegeleri hariç tüm üyesinin HAVA-İŞ’ e geri dönüp farkları aldıktan sonra tekrar HAVA-SEN e geri döneceklerini düşünmüştüm. Kısaca; Hava-Sen böyle yapmalı ve kendi üyesini geçici olarak Hava-İş’e kendi yollamalı ve farklar alındıktan sonra tekrar Hava-Sen’e geri döndürmeliydi.
Bir nevi Hava-İş e “madem öyle işte böyle” denmeli ve kurdukları tuzağa kendilerinin düşmesi sağlanacak sanmıştım. Maalesef böyle olmadı ve HAVA-SEN’ in yaptığı STRATEJİK hata nedeniyle binlerce üye kaybedilmesinin yanı sıra Hava-Sen üyeleri birbirlerine düştüler.
Neyse yine de her şey bitmiş değil. Kan kaybının acilen durdurulması ve Hava-Sen’in kendine çeki düzen vermesi şart. HAVA-SEN’ in sadece Pilot ve kabin memurlarını değil tüm THY ve TGS çalışanlarını kucaklaması şart. Aksi takdirde tabela sendikası olarak kalır ve unutulup gidilmesinin yanı sıra bir daha da böyle bir oluşuma kimse cesaret edemez hale gelinir.
Tabii ki sendikal iş kolu ve sendika değişikliklerinin yanı sıra THY’de ki pas bilet uygulaması da değişti. THY’nin iki sene önceki genel kurulunda dile getirdiğim sicil numarasına göre öncelik veya Pegasus, Onur Air, Atlas Global gibi rezervasyondan xx TL gibi belirlenmiş ücret alma uygulamasına geçilmesinde fayda var. Lufthansa Teknik çalışanları bilet ücretinin %10’unu ödeyerek rezervasyonlu bilet alma hakkına sahipler.
Teknik AŞ çalışanları inanın ki kendini dışlanmış ve aileden soyutlanmış hissediyor. Bu yanlış uygulama/uygulamalar neticesinde inanın verim düşüyor. Hata yapmalar artıyor. İlker Bey’e söylediğim gibi, “Teknikteki çalışanların bir başka şirkette çalışma istekleri maddi değil yönetimsel zafiyet kaynaklıdır.”
Onlarla aynı mesleği yapmış biri olarak kendini dışlanmış hisseden teknisyen mutlaka görevini yapacaktır ama şirketin enjekte ettiği, dışlanmışlık duygusu elinde olmadan onun verimini mutlaka düşürecek boyutta olacak ve her geçen gün kendini THY ailesinden biri olarak değil de taşeron bir firmanın elemanı olarak görecektir.
Düşünsenize, eşi veya çocukları ile seyahat etmek için gelen Teknik A.Ş çalışanı veya emeklisinin, ikinci sınıf muameleye tutulması kendi açısından olmasa bile yanındaki aile fertlerinin yanında onu nasıl bir duruma düşürür? Bizi neden uçağa almadılar söylemi içinde bulunacak eşine veya çocuğuna, “evladım biz THY çalışanı değiliz. Biz Teknik A.Ş çalışanı olduğumuzdan önce THY’ liler uçağa alınıyor sonra yer kalırsa bizi de alacaklar” derken ezilmişlik, dışlanmışlık hissetmeyecek midir? Lütfen bu konuda empati yapın ve psikolojik ezikliğin sonucunun nereye etki edeceğini bir düşünün LÜTFEN.
THY ile Teknik AŞ’nin farklı şirketler gibi görülmesinin neden ve niçin olduğunu yukarıda kısaca belirtebildiğimi sanıyorum. Ancak THY çatısı altında %100’ü THY A.0’nun olan Teknik AŞ’nin çalışanlarının farklı uygulamalar eşliğinde ayrıştırılmasını normal görebilecek ne bir mantık nede bir vicdan olamaz. Bir kişi bile bu normal bir uygulama diyemez.
Gelelim sendikal yapıya;
Mevcut sendikalar için çözümü yine THY’nin son genel kurulunda söylediğim gibi, bırakın hangi çalışan hangi sendikaya üye olursa olsun. Çoğunluğu sağlamış sendika kim olursa onunla muhatap olun. Seçimin aslı da bu değil mi? Kim kazanırsa onu muhatap alacaksınız.
İşin aslına bakacak olursanız, yasalar zaten işverenden yana. Artık grev yapmak, eylem yapmak, iş yavaşlatıcı girişimlerde bulunmak yasak. Sendikalara baktığımda hala eski kafa ile mücadele etmeye çalıştıklarını görüyorum. Hatırlarsanız, bu konuda bir köşe yazısı yazmıştım. Yine aynı fikirdeyim ( https://www.airlinehaber.com/altta-kalanin-cani-ciksin-cim-sahada-kosele-kramponla-oynayanlar/ )
Sonuç olarak; THY’nin gerek yönetimsel gerekse sendikal yapısının dinamikleri ile nasıl oynandığını sanırım anlatabilmişimdir. Umar ve dilerim ki bu kadar uyarı boşa çıkmaz…
PROMOSYON ÖDEMELERİ
Geçen hafta TGS’nin çalışanlarına dağıttığı promosyon ödemeleri sonrasında gerek habere yapılan yorum gerekse okurların telefonları bir türlü durmak bilmedi.
Öncelikle Promosyon ne demek ona bir bakalım;
İş yerlerinin çalışanlarına ödenmek üzere banka ile yapılan maaş ödeme anlaşmasıdır
Bankalar büyük bir kaynak ve yüzlerce, binlerce yeni müşteri sağlayan bu maaş ödemelerini almak için kıyasıya mücadele ediliyor. Bu nedenle bankalar müşterilerine maaş promosyonu adı altında ödemeler yapmaktadırlar.
Şimdi ise THY’deki maaş ödemelerine bakalım. THY benim çalıştığım zamanlar dâhil hala Yapı Kredi bankası ile çalışıyor. THY boyutunda bir şirket maaş ödemelerini 40 yıl öncesi gibi kendi veznesinden yapacak değil ya… Bu nedenle mutlaka bir banka ile çalışmalı. Hem de şube ve bankamatik ağı en genişiyle…
Bankalar bu konuda yarış halinde. Tabii ki çalışanın benim maaşımı şu bankaya veya bu bankaya yatırın deme lüksü yok. Koskoca şirket, çalışanlarının bireysel isteklerine göre tek tek çalışanların ayrı ayrı bankalarda bulunan hesaplarına para yatırmak istemez…
Tabii ki THY, bu kadar yüksek bir maaş ödemesini bir bankaya verirken birçok avantajlar ister. Bu avantajlarının en önemlisi promosyon gelirinin ne kadar olacağı ile ilgilidir. Kısaca ben sana her ay xxxx para yatıracağım, çalışanlarım bu maaşı alabilmek için sende ekstradan hesap açacak. Kredi kartı alacak. Peki, sen bize ne vereceksin? Diyecektir.
Tabii ki bankalarda bu isteğe karşı THY’ye yıllık ne kadar promosyon ücreti ödeyeceğini belirtir ve THY kimle anlaşırsa o banka bu anlaşmaya uyar.
Promosyon gelirleri çalışanların maaş ödemeleri nedeniyle ödendiğine göre bankanın verdiği bu promosyon ödemelerini çalışanların hesabına yatıranlar da var yatırmayanlar da…
Benim zamanımda THY çalışanı olarak promosyon ödemesi alamazdık, şimdi de alamıyorlar. Peki, TGS çalışanlarına nasıl veriliyor? TGS bildiğiniz üzere HAVAŞ-THY ortaklığı. HAVAŞ ise TAV’ın bir şirketi.
TGS yönetimi promosyon ödemelerini çalışanlarına dağıtma kararı almış olsa gerek ki, bankanın verdiği yıllık promosyon gelirini kendi kesesine koymak yerine çalışanlarına dağıttı. Senelerdir dağıtıyor da diyebilirim. THY ve TGS’nin yönetim kurulu başkanı da aynı kişi yani İlker Aycı iken bu farklılık neden?
Benim aklıma TGS’nin düşük ücret politikası geliyor. Bildiğiniz üzere THY çalışanları TGS çalışanlarına nazaran daha iyi ücret alıyorlar.
Tabii ki TGS’nin yaptığı işlem doğru. Promosyon çalışanların maaşları nedeniyle ödendiğine göre, bence çalışanlara dağıtılmalı.
Aslına bakacak olursak, THY yönetiminin promosyonları çalışanlarına dağıtma kararı işin doğrusu olurdu. Ancak, bu promosyonlar dün de dağıtılmamış, bugün de ben dağıttırmayayım tarzı bir düşünce mi hakim oldu bilemiyorum.
Düşünce bu şekilde ise yanlış. Çünkü 2006 yılı öncesinde THY özel şirket değildi. Şimdi ise özel şirket statüsünde. THY Yönetimi ne karar alırsa o uygulanacaktır.
THY bankadan promosyon gelirlerini mutlaka almıştır. Bu geliri çalışanlarına dağıtmaz ise bir şekilde mahsuplaşması lazım. Bu mahsuplaşma nasıl işletiliyor?
Belki de makam arabalarının kiralarını ve benzin masraflarını bu promosyon gelirinden de ödüyor da olabilirler.
Farkındaysanız hiç net konuşamıyorum.
Çünkü bazıları gibi bilir bilmez, oradan buradan aldığım bilgi ve dedikodularla ne yazı yazarım ne de dedikodu yaparak açığa düşmemeye özen gösteririm. Bu nedenle İlker Aycı beyin promosyonların kullanım şeklini ve Rezervasyonlu Pass Bilet konusunda beni ve dolayısıyla THY çalışanlarını aydınlatması gerekir diye düşünüyorum.
THY tarafından bilgilendirilirsem size aynen iletirim.
61 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
O masalara toplanıp çirkin kahkahalarla haram yiyen çakallar her bir lokma yedi ceddinize bela olur boğazınızda kalır acılar içerisinde geberirsiniz inşallah
Thy nin başkanlıklara, müdürlüklere yapılan birim ödeneklerini kendi aralarında, orada burada, yurtiçinde yurtdışında toplaşıp birgüzel yiyen çeteler, çakallar birbirini kollayıp dürüst insanlara tuzak kuran hainler, satılmışlar sonunuz yakındır inşallah. Size bu fırsatı tanıyan en üst tanıdığınız kim varsa yerin dibine girsin, kahrolursunuz inşallah amin.
20 den fazla başteknisyen pegasusa geçti katara luftansaya gidenleri saymiorum bile tecrubeli adamlari kacirdiniz isi birakip askeriyede calisan var o derece bitti sirket teknik destek diye adam yiyen bisey cikardiniz guvenlikçi adam kaynakçi cnc ci marangoz klimaci adam ucak teknisyenligi yapiyor yazik dusmeyin ben bu meslekllere saygim sonsuz ama okulunu okuyani alin bosta bi suru gencimiz var ingilizceleri şakir sakir bu kadar uc kurus paraya milleti somurmeyin her sene en az 2 defa teknik destekden teknisyenlik sinavi acin iyilestirmeler yapin millet isi gucu birakti kaciyor kendinize yapiorsunuz disardan sirin gorunmeye calisiorsunuz ama gereksiz harcamalarinzdan kisin insanlar iyi şart istiyor gorun su durumlari si,de sesinizi cikarin arkdas koyun degil kimse burda saygilar
TEKNİK DESTEK PERSONELLERİ’Nİ de lütfen yazılarınızda gündeme getirin. Uçak üstü çalışan teknik destek personelinin maaşı fazla düştü. TEKNİSYEN statüsündeki adamla aynı işi yapıyoruz ama daha az maaş alıyoruz.NEDEN? Şimdilik geçinme derdi olmayabilir ama tablolara baktığımız zaman 03 grubun zamları ve kıdem tazminatları gelecekte geçinme problemi oluşturacaktır. Bunun stresi hataya sebebiyet verir.ŞİRKET ,TEKNİK DESTEK PERSONELLERİNE YÖNELİK , TEKNİSYENLİĞE GEÇİŞ İÇİN SINAV AÇACAK MI?
Yönetimin bu konuya hassasiyet göstermesini bekliyoruz.
1 ay boyunca 2300 liraya çalışıyoruz, temmuzda yine zam yapılmadı.Biriside çıkıp demiyor ki bu taşeronlar nasıl ay sonunu getiriyor. Bizide kaleme alsanız Sefa Bey ?
Boyle comezlik, is bilmezlik olamaz hayret yahu! Aslinda yorum yapmaya gerek de yoktu. Thy, teknisyenlerin olmamasi gereken biryer. Baska sirketlere gitmekte fayda var.
Mevcut iktidar sayesinde Türkiye’de her kurumun dinamikleri ile oynandı, herşeyin çivisi çıktı,thy’de bundan
haliyle nasibini aldı. Türkiye eskiden de sorunluydu,haksızlık,adaletsizlik,
ayrımcılık,torpil vs o zamanlarda da vardı ama hiçbir zaman olmamıştı şimdiki gibi olmamıştı. Ülke olarak sosyal,ekonomik,ticari vs her yönden aşağı doğru gidiyoruz Allah hayır etsin.
Örgütlü bir şekilde işverene tepki vermezseniz hiçbir hakkınızı arayamazsınız,alamazsınız. Başkalarından medet ummayın,kendi derdinizi yine siz çözersiniz başkaları değil hele sarı sendikalar ve işveren hiç değil. Sefa abi size sadece akıl verebilir,yol gösterebilir gerisi size kalmış.
pas bilet sorunu hakkında yapısal bakım mudurlugunden basteknısyen abımız ılker aycı’ya direkt olarak sorunu soyledı. o da mail yoluyla ınsan kaynakları muduruyle ırtıbata gecmesını soyledı
ınsan kaynaklarına maıl atıldı.haftalar boyu maile cevap beklendı
sonuç şu : değiştirmeyi düşünmüyoruz.
kısaca bize thy teknik aş olurken verilen ”hıcbır hakkınızı kaybetmeyeceksınız ”sozu yalan oldu.
ote yandan ıse yenı gıren genc bır arkadas thy ao’da kardeşe ced bilet varken bıze nıye yok dıye insan kaynaklarına soru sormaya gıdıyor. ona verilen cevap su ” sana pas bilet verildiğine dua et”.
Yöneticilerin hükümet ve torpil kanalı ile atanmaları.Bu sorun biterse Thy ve Teknik düze çıkar.Benim şirketim pegasus da mesela zam istediğimiz zaman alt düzey müdür ve yöneticiler şirketin ceo suna rest çekebildiler istediğimizi vermezseniz istifa ederiz dediler.Şimdi düşünün benim eski şirketim olan Thy de hat bakım müdürü, hat bakım başkanı,A bakım müdürü,A bakım başkanı,Revizyon müdürleri ve başkanları komple gidiyorlar İlker aycıya çalışanların sinyorite olayını hallet iyi de bir zam ver yoksa istifa ederiz diyebilirler mi mesela şaka gibi değil mi nası desin bu insanlar diyemezler çünkü alayı o koltukları hak etmeden orada oturduklarının farkındalar Hat bakım müdürü Semih genç yaşta nasıl müdür oldu ya abisi o da başkan oldu nasıl oldu ailecek bu zeka küpleri peki? torpilll torpilll… şimdi semih gidebilir mi ilker aycının yanına gider el pençe divan durur ancak.Bu yüzden arkadaşlar kurtarın kendinizi bu berbat yönetimden bu berbat havalimanından.Kalın sağlıcakla…
Adamlar müdür olmak için dünyaya gelmiş…
Lufthansa Technik 13-14 Eylül’ de yurtdışında bir kaç lokasyonda çalıştırmak üzere lisanslı/lisanssız teknisyen başvurusu topladı gitti. Dün bir çoğuna mail ile dönüş yapıldığını ve bir takım evrak hazırlamaları konusunda liste gönderdiklerini öğrendik. Mutlaka teknikten gidenler olacaktır. Toplam tecrübe yaşından kaybediyor şirket. Üzücü…
Alacakları lokasyonlar BUDAPEŞGE MALTA İRLANDA
Yetkili için teklif edilen ücret hakkında bilginiz var mı? Bir de yan haklar konusunda?
2000 euro . Türkiye şartlarında alım gücü olarak Malta ve budapestede 13 14bin liraya denk gelir
O paraya Malta da aç kalır insan. 2000 euro maaş için kimsenin gideceğini düşünmüyorum.
2000 Euro Malta ve İrlanda için doğru değil insanları yanlış bilgilendirmeyelim. Malta için minimum 3250 maximum 4600 Euro dan bahsedildi başlangıç maaşı L1 için. Lisanslı lisanssız arasında da 400-600 Euro fark var. Kendini geliştirmene bağlı olarak önü açık insanların. Sen lisans alamazsın sen komponentcisin yok sen arka atölyesin yok sen sivil havacılık okumadın vs muhabbeti yok adamlarda.
Bekar adam için mantıklı.evliler gidemez.
3-4 bin euro diyen arkdas niye yalan soyluyosun adamlar 2 den fazla vermior kimseye 3 senedir maltadayim baslangici 1250-1500 suan bilinclendirmeyin yanliş
Malta da ev kiraları ne kadar ki 1250 Euro’ya adam çalıştırsın. Biraz usturuplu salla. Yok sallamıyorum diyorsan mail adresini paylaş insanlar senden faydalansın.
Yalancı diyen arkadaşım mail adresini yaz sunumda gösterdikleri 4 farklı lokasyon için ücret skalası ve yan hakların fotoğrafını yollayalım sana. Mail adresi yazmayacaksan boş yapma 3 yıldır Malta’da 1200 Euro’ya yaşıyormuş geç bunları. Neyin ne olduğunu çok biliyoruz.
Sunuma katılamayalar için yazar mısınız lokasyonlara göre ücret skalasını?
bilader 15100 euro yillik veriyo maltaya ne yapar senin matematigin git heralde demekki sen gordugun sunumuda yanlis algiliosun bi kere bi bak mazeret alip o cektigin resimlere gerci sende ingilizce yoktur yillikla ayligi ayiramiosun
Teknik te tdp personellerinin teknisyenliğe geçmek için prosedüre uygun olmadan logbook doldurmalarına müsaade edip teknisyen yaptılar sonra tdp liler gözünü açtı lisans sınavlarına yığıldı , şirkette bunun önüne geçmek için ekstra sınav şartı koydu ,geçen yıl teknisyenlipe geçen tdp lilerden şirket ekstra sınav talep etmiyor , adamların logbook unu incelesin bakalım kalite yönetimi , full usulsüzlük , gözlerimizin önünde , kartlara kimseye sormadan saat açıp gittiler..Easa sıkı bi denetim yapsa şirketin işi yaş..
Kalitedeki teknisyenlerin tümü shgmden Bi sınava girse yds belgesi istense sonucu ne olur acaba kalite baştan kokar
İyi de bunu sadece onlar yapmıyor ki. A bakıma her gün dünya kadar hat kabin içi elemanı, yapısalcısı, rampcisi falan geliyor. Hatta revizyoncusu bile geliyordu atatürkte :D rica minnet işini yürütüyor herkes şirkette. Yoksa sorsan motorlar nerede diye, bilemeyecek adamlar yetki alıyor işte. Yunan bulgar oradan buradan lisans alıyor insanlar gram uçaktan anlamadığı ve ingilizce bilmediği halde. He burada sıkıntı bu insanların suçu da değil. Bu işi sivil havacılık adam gibi yapabilseydi, şu sınav işlerini sektör bu hale de gelmeyecekti. Destek personeli arkadaşlar da kusura bakmasın ama şartları bildikleri halde gelip neden yetki alamıyoruz demeye başladı. Ben mavi yelekli olan sivil havacılık üniversite ve uçak bakım bölümü lisesinden mezun kardeşlerimi saçma sapan yerlerden gelip destek personelliğinden b1 olan arkadaşlara ezdirmem. Çünkü havacılık mezunu insan gereğini yapmış.
Sefa Bey, kanunen Hava Sen’in başkanı olmanıza bir engel yoksa (kanunen engel derken yanlış anlamayın lütfen, Havacılık Sendikası Başkanı olmak için gerekli bir şart var mı bilmediğim için soruyorum) siz Hava Sen’in başına geçmeyi düşünmez misiniz? Lütfen olayı Hava Sen ölü doğdu, bu saatten sonra Hava Sen’den bir şey olmaz, başarılı olamayacağım belli olan bir işe neden gireyim gibi düşünmeyin, bence siz Hava Sen Başkanı olursanız ölü doğanı canlandırabiliriz. Zaten size de kolay bir iş yapmak yakışmaz ve benim inancım odur ki ne şimdiki yönetim, ne yerine geçecek sizden başka herhangi bir kişi Hava Sen’i ayağa kaldıramaz. Hava Sen’in başına geçip başarısız olsanız bile zaten yapacağı çok fazla bir şey yoktu denir ama başarılı olursanız tarihe geçer, hepimizin hayır duasını alır, hayatımız boyunca torunlarımıza anlatacağımız bir kişi olarak hafızalarımıza kazınırsınız. Lütfen düşünün ve vaktiniz olduğunda yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum. Saygılarımla.
Duygularımızı ancak bu kadar net ifade edebilirdiniz. Tebrik ederim.
Tgs’ye düşük maaş verip promosyon veriyorlar taşeronlarında maaşı düşük onlara neden vermiyorlar ? Thy yönetimi heryerde çelişmek zorunda değilsiniz..
Şirketin içinde uçak bakımında mekanik olarak çalışan çokça teknisyen istifasını verdi arkadaşlar Bu uzun yol mesafeleri ve işlerin çok yoğun olması yöneticilerin çalışanlarına karşı yüzlerine teşekkürü bırakın yüzüne gülmeyi çok görmesi bizleri bu pozisyona getirmiştir yakında mavi yelekli arkadaşlardan bolca crs alırsınız mavi yeleğini çıkaran hemen teknisyen ya zaten.Allah göstermesin büyük tecrübe kayıpları yaşanıyor bu konumda ve bu durumda birileri çıkıp hoop kardeşim siz nereye gidiyorsunuz paramı eksik alın size para demiyor istifalar olağan rakamlarda deniyor bu akıl alır birşey değil arkadaşlar Uçuşa elverişliliği doğrudan etkileyebilecek bir faktor var el insaf
Teknik aş ismini kaldırıp MEMUR aş yaparsalar daha isabetli olacak ofisteki memurun ucak release eden CS den daha degerli oldugu yerdir
Bu pas biletinde ki adeletsizlik o kadar çok bariz belliyken neden el atilmiyor ve düzeltilmiyor anlamiş değilim o kadar yilini teknige vermis adam daha dün işe başlamış kabin memuru yüzüne baka baka uçaga biniyor neymis A.O personeliymis ve Teknik Desteğe iyileştirme yapmaları şart biraz Teknik personele bakilmali seslerine kulak verilmeli tabi teknikde birazda kendi haklarini savunup bir arada durmali sendika var mi yok mu belli değil 2 sene sonra sözleşme imzalanmasina yakin gelirler anca o zaman gorüyoruz zaten.
Kabin memuruyla uğraşma. Dün müdür olan kişi 20 yıllık kapranın önüne geçiyor görmüyor musun.
Kabin memuruyla uğraşma. Dün müdür olan kişi 20 yıllık kaptanın önüne geçiyor görmüyor musun?
Paslarıda onların olsun sendikalarıda…banka promasyon paraları dertlerine ilaç olsun..Sefa abi bence artık bu konulara hiç girme…Girdikçe sayfa ağlama duvarına dönüyor.Kimsenin sizi bizi çalışanı taktığı yok.Devran dönecek ve kısa çöp uzun çöpten elbet hakkını alacak ya bu dünyada yada öteki tarafta.Varsın bu dünyadan kul hakkı ile göçenler düşünsün…
Peki ya öteki dunya diye birşey yoksa..??
THY için Ocak ayında 7000 bin lira promosyon yatacakmış, hayırlı olsun.
Bu güzel haber telefonu yenileri.
her sene ayni senaryo 5-10 bin ver sussun millet lan biride demiyor 5 bin beni 1-2 ay goturur kalan 2 yil 10 ay napcam ben zamsiz diye kafayi calistirin
Sefa başkan,Hava Sen sendikasına boşuna umut bağlamışsın,Başındaki İskender efendi işçi mücadelesini bilmiyen ve karşı olan bir adamdır.Ondan ancak uçuş işletme kokpit ekibi Müdürü olur.Gereksiz konuştuğundan ordanda üç ayda kovulur.Saygılar.
Huzur yok Sefa Bey huzur. Para ile bitse keşke.
Sefa abi Sivrihisar hava gösterileri esnasında THK yetkilileri ile görüşme fırsatım oldu. Bizim Ali sadece komisyonculuk yapmamış, THK’nın içinin tamamen boşaltulmasına aracılık da etmiş. Dolayısıyla THK sadece bir suçtan değil birkaç suçtan dolayı suç duyurusunda bulunmuş.Bilginize.
Arif Elsöz kaptan bu adama geçen sene iyi ders vermişti. O günden sonra dikiş tutmadı zahar.
Elsöz kaptanı tanıdığım için çok mutluyum, adamın dibidir o.
Arkadaşlar bırakın pası velan Kütahya yarıda kokpit vekabin ekibi 5 yıldızlı otele giderken teknisyeni köyün birinde apart otelde yatırıyorlar. Hiç bir arkadaşım da ne oluyor neden böyle çifte standart var demiyor. Bizden hiç bir şey olmaz
Doğru, kabin, kokpit ekibi ayrı otele, teknisyen ayrı otele gidiyor. Ancak teknisyenin gittiği otel 15 dakika mesafede, apart konseptte. Oda, yatak odası, oturma odası, mutfak, banyo birimlerinden oluşuyor. Ekip oteli ise çok daha uzak ve standart otel odası. Yani teknisyenin oteli hem daha konforlu, hem de çok daha yakın. Konaklama süresi 3-4 saat. Kabin ve kokpit ekibi de bu oteli kullanmak istemiş. Ancak thy standartlarina haiz olmadığından ( yıldız vs) bu otel ile anlaşma yapılamadı.
Sonuç olarak, thy ao ile teknik aş çalışanı arasında pek çok hak farkı olduğu gerçek. Ancak bu kütahya konaklama konusu bunlardan bir örnek değil.
Nasıl yani ekip şehrin en iyi otelinde kalacak teknisyen köy otelinde neyi savunuyorsun arkadaşım anlamıyorum
Havaş bildiğin işcinin kanını emiyor kene gibi Thy çalışanlarına sahip çıkmalı
Teknik son 8 ayda 200ü gecik sagida c/s ini kaybetti. Kaybetmeyede devam edecek gibi duruyor ve bir tane yonetici sendikaci, arkadaş noluyor nereye gidiyor bu adamlar niye gidiyor bu adamlar demiyor. Gercekten çok ilginç. Allah sonumuzu hayir etsin.
Böyle devam ederse yakın zamanda degerini anlarlar
ama umurunda olmaz çünkü o bir muhasebeci, o bir hak yiyici, o bir çalışan düşmanı, o bir hükümetin adamı o bir …
Çok güzel özetlemişsin durumu kardeşim,bunun daha lufthansaya gidecek olanları var pegasus la anlaşanları var onura, Antalya ya gidecek olanları var. Kalan c/s leride yetkini alırım diye korkutmaya devam etsinler, lisans almak isteyeninde önünü kessinler. Şirket böyle yönetilir işte ya helal olsun thy yönetimine !!!
İkincisi pas bilet. 2002 den sonraki THY yönetimleri pas bileti personele karşı koz olarak kullanıyorlar. Bizim istediğimiz zamanda istifa edip giderseniz pas hakkınızı veririz, gitmesseniz pas bilet hakkınızı gasp ederiz diyorlar. 17 yıldır bunu yapıyorlar. Binlerce personelin pas bilet hakkını gasp ettiler.
Birincisi maaş promosyonu konusu. THY yıllardır personel maaşlarını Yapı Kredi Bankasına yatırıyor. İşin ihale kısmını bilmiyorum. Ama toplam personel gideri ile personel sayısını ve alınan promosyonu kıyaslayan bir karşılaştırma yapmak istiyorum. 2006 de çalışan personel sayısı 11.000 cıvarındaydı. Toplam personel gideri 600 milyon TL, YKB den alınan promosyon geliri söylentiye göre 11 milyon TL idi. 2018 de çalışan sayısı 25.000, Personel gideri 1,5 milyar TL. Promosyon gelirini siz tahmin edin ! Evet bu bu para personelin hakkı. Ama personele vermiyorlar. Peki ne yapıyorlar? Ben faaliyet raporunda ve gelir gider tablolarında bulamadım. Cahilliğime verin.
Ah be Sefa Abi senin bizi düşündüğün kadar biz kendimizi düşünmüyoruz maalesef.
Teknik de birlik beraberliği bırak aynı bölümler içinde bile birlik beraberlik yok.
Çok güzel konulara değinmişsiniz. Bizleri düşündüğünüz için teşekkür ederiz lakin Teknik Destek Personellerini de lütfen yazılarınızda gündeme getirin. Uçak üstü çalışan teknik destek personelinin maaşı fazla düştü. Şimdilik geçinme derdi olmayabilir ama tablolara baktığımız zaman 03 grubun zamları ve kıdem tazminatları gelecekte geçinme problemi oluşturacaktır. Bunun stresi hataya sebebiyet verir.
Vergilerden dolayi Enflasyon zammı yetersiz kaldı. Teknik Destek için iyileştirme taleplerimiz var. Yönetimin bu konuya hassasiyet göstermesini bekliyoruz.
Ellerine sağlık duygularımıza tercüman olmuşsun abi bide iş yerinde oluşan mobbing e değinirsen. Müdürlerin gözüne girmek için başteknisyenlerin çalışanları zor duruma soktuğuna el atarsan.
Selam sana A Bakımcı kardeşim:) işiniz zor.
ha bir de olmaaaaaaaaz.
Sefa bey siz ihtiyatlı davranarak net konuşamıyorum diye yazmış ve daha çok soru sorarak, dilek ve temennilerde bulunarak konuyu ortaya koymuşsunuz. Ben iki konuda yazınıza katkı yapmak istiyorum.
Çok iyi bildiğim iki konu.
Pas bilet konusu ne oldu en son mahkeme kararını takmayan thy ykb’si hakkında suç duyurusunda bulunuldu diye biliyoruz sonuç var mı varsa nedir bizi bilgilendirirseniz ve yorumunuzda belirttiğiniz çok iyi bildiğim iki konu dediģiniz pas bilet olayını da yazarsanız memnun oluruz. Saygılar.
Pas bilet konusunu yukarıda ziyaretci rumuzuyla yazdım. Benimki dahil, açılan davaların çoğu sürüncemede kaldı.Kazanılmış bir dava biliyorum. Onu da THY yetkilileri uygulamama keyfiyetini kendilerinde görebildiler. Yapılan suç duyurusu da duyulmadı maalesef. Şirketin bu konuda Hamdi beyden miras ciddi bir etkinliği var diye düşünüyorum. Çünkü dava süreçleri adil bir şekilde yürümüyor. Adalet bu, geç de olsa tecelli edecektir diye düşünüyorum. Ben buna inanıyorum.