featured

F-35'lere parça üreten fabrikaya siber saldırı

Belçika merkezli ASCO, çok zor günler geçiriyor. Airbus, Boeing, F-35 gibi uçakların parça üreten şirket, fidye yazılımı saldırısı sonucunda üretimini küresel çapta durdurmak zorunda kaldı. Hacker’larin fidye yazılımı saldırılarına karşı şirketleri uyaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, para ve itibar kaybına neden olan bu gibi saldırılara karşı şirketlerin daha çok önlem alması gerektiğini belirtiyor.
Hem sivil hem de askeri uçaklar için parça üretiminde lider pozisyonda olan Belçika merkezli ASCO şirketi, hackerlerin saldırısı karşısında üretimi durdurdu. Dünya çapında üretim yapan şirket, fidye yazılımı saldırısının ardından tüm üretimi durdurmak zorunda kaldı.

F-35 Parçaları Üretiyor

Belçika, Almanya, Kanada ve ABD’deki fabrikalarının yanı sıra Brezilya ve Fransa’da da temsilcilikleri bulunan şirketin, ana üretim merkezinin yer aldığı Belçika’daki altyapılarında kötü amaçlı yazılım tespit edildi.

1000 Personel Eve Döndü

Şirket yetkililerinin yaptığı açıklamada, hackerler tarafından engellenmiş bilgisayarların aktif edilene kadar üretime devam edilmeyeceği duyuruldu. Fidye yazılımı ile karşı karşıya kalan şirket çalışanları, üretim ağlarının durdurulmasından dolayı teknik olarak işsiz kaldı. 1400 çalışanından 1000’ini evlerine göndermek zorunda kalan şirketin saldırı ile ilgili soruşturma başlattığı ve hackerlerin fidye isteklerini cevapsız bıraktığı açıklandı.

“Fidye Ödemek, İllegal Bir İş Modeline Teşviktir!”

Genellikle fidye yazılımı ile karşı karşıya kalan şirketler, verilerinin risk altında olmasından dolayı saldırganlara fidye ödemeyi kabul etmekten başka çarelerinin olmadığı algısına kapılıyor. Verilerin para verilerek kurtarılmaya çalışılması ise siber saldırganları motive etmekten başka bir sonuca ulaştırmıyor. Şifrelenmiş verilere tekrar ulaşmak için para ödemenin garanti bir sonuç vermediğini de belirten Akkoyunlu fidye yazılımı ile ilgili “Sonucu ne olursa olsun, fidye yazılımını kaldırmak için istenen parayı ödemek, illegal bir iş modeline teşviktir. Böyle bir durum yaşanmadan önce şirketlerin siber güvenliğe bütçe ayırması gerekiyor. Bu durum, şirketiniz, çalışanlarınız, müşterileriniz ve iş ortaklarınız için en iyisidir.” dedi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir