İGA’nın, Çevre ve Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yürüttüğü “Atıktan Sanata” Projesi’nin lansmanı, Sayın Emine Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirildi.
İGA’nın Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde ülke çapında başlattığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘Sıfır Atık Projesi’nden ilham alarak hayata geçirdiği Atıktan Sanata (ARTWIST) Projesi’nin lansmanı 21 Haziran 2019 tarihinde yapıldı.
Lansmana Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Karaca, çok sayıda paydaş ve sanatçı da katıldı.
Dünyanın en büyük havalimanı ve bölgenin en önemli hub’ı olma özelliğinin yanı sıra, sanata ve çevreye verdiği değerle ön plana çıkan İstanbul Havalimanı; inşaat sürecinde ortaya çıkan atıkların yeniden kullanılarak değerlendirilmesine, atık azaltımı ve atık bilincinin artırılmasına yönelik kurduğu sanat atölyesi ile bir ilke daha imza attı.
Havalimanı inşaatından çıkan her türlü atık, birçok farklı sanat dalındaki sanatçılar ve akademisyenlerle çalışılarak ‘Çiçek’, ‘Moda’, ‘Heykel’ ve ‘Kullanılabilir Ürün’ olarak 4 farklı kategoride eserlere dönüştürüldü. Şubat ayında başlayan projede 8 üniversiteden yaklaşık 800 üniversite öğrencisi, komşu mahallelerde yaşayan 40 kadın ve çocuk, sanatçı ve kanaat önderlerinden oluşan toplam 31 kişi ile birlikte toplam 34 atölye çalışması yapıldı. Atölye çalışmaları sonucunda 100 ton atıktan toplam 39 eser ortaya çıkarıldı.
“Atıktan Sanata” projesi ile daha sürdürülebilir bir çevre…
İGA, tüm paydaşlarıyla 2016’dan bu yana sürdürdüğü Toplam Atık Yönetimi ile “Sıfır Atık” altyapısını kurguladı. Atıktan Sanata Projesi, İstanbul Havalimanı inşaatı sürecinde ortaya çıkan atıkların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi, atık azaltımı ve atık bilincinin arttırılmasına yönelik farklı birçok çalışmayı içeriyor. Seçkin Pirim, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yunus Karma ortaklığında yürütülen projede, atık yönetimi, ileri dönüşüm kavramlarının yaygınlaşmasına katkı sağlanması hedeflendi. Projenin diğer hedefi ise bölge halkı için ekonomik getirilerin sağlanmasıydı.
Emine Erdoğan’dan ‘Sıfır Atık’ çalışması…
Sıfır Atık Projesi, ülkemizde 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılmıştır.
Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinlikte, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mehmet Karaca ve birçok sanatçının katılımıyla Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi, atık kaşıklardan Çiçek Atölye çalışması ve tamamen hurda atıklardan yapılmış tabla üzerine bitki aranjmanı yaptı.
100 ton atığın ileri dönüşümünden bu eserler ortaya çıktı…
Daha yaşanılabilir bir çevre ve daha güçlü bir ekonomiyi hedeflediklerini vurgulayan İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “Havalimanları tek kimlikle, dünya vatandaşlığının kapılarının aralandığı yerler. Her birimizin bir kimliği olsa da hepimiz dünya vatandaşıyız ve yaşadığımız evrene iyi bakmakla sorumluyuz. İşte bu kapsamda da, İstanbul Havalimanı ilklerin ve enlerin havalimanı olacak… Büyüklüğü, mimarisi, ekonomiye katkısı, alt yapısı ve en önemlisi çevreye olan saygısıyla dünyada sayılı havalimanlarından biridir İstanbul Havalimanı… Çevreye duyarlı bir havalimanı olma yolunda attığımız adımlar uluslararası çevrelerce de takdir edilmiş ve birçok uluslararası ödül alarak ülkemizi gururlandırdık” dedi ve şöyle konuştu: “İstanbul Havalimanı olarak tüm kiracı ve paydaşlarımızla birlikte geliştirdiğimiz Toplam Atık Yönetimi’ne uyum sağlayarak çevreye olan duyarlılığımızı bir kez daha kanıtladık.
Bu çalışmalarla da yetinmeyip Çevre ve Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında yürütülen önemli projelerimizden biri olan ve bugün burada lansmanını yaptığımız “Atıktan Sanata Projesi”ni hayata geçirdik. Bu süreçte yaptığımız eserlerden bazıları da 7 Nisan’dan itibaren terminal binamızda sergilendi ve bugün de ÇODEM’e geliri bağışlanmak üzere de sizlerin beğenilerine sunuluyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde İstanbul Havalimanı sadece bir havalimanı olmaktan çok öte, aynı zamanda bir yaşam ve sanat alanıdır. İGA olarak İstanbul Havalimanı’nda kültüre, sanata ve çevreye olan desteğimiz her zaman sürecek.”
Etkinlik sonrası Sayın Emine Erdoğan’a, üniversiteler iş birliği ile hazırlanan, çok sevdiği ‘Gelincik Çiçekleri’ tablosu ve usta dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun sahnede dokumasını finalize ettiği kaftan takdim edildi.
Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, Heykeltraş Sayın Seçkin Pirim, bitki tasarımcısı Sayın Yunus Karma, Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam, Sayın Meriç Aktaş Ateş, İTÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Karaca ve moda sanatçısı Fırat Neziroğlu’na plaket verdi. Etkinlik, İstanbul Havalimanı Sıfır Atık Deklarasyonunun imzalanması ile son buldu.
Bunlara da Göz Atabilirsiniz
İstanbul’un İki Büyük Havalimanını Bağlayan Dev Proje: Hızlı Tren Hattı Geliyor
Rusya’da Beş Havalimanında Uçuşlar Geçici Olarak Durduruldu
Türk Hava Yolları Uçağı Teknik Arıza Nedeniyle İstanbul’a Geri Döndü