912 Gündür Bekleyiş Sürüyor! Antonov An-124 Havaalanı’nda mahsur kaldı

912 Gündür Bekleyiş Sürüyor! Antonov An-124 Havaalanı'nda mahsur kaldı

Pearson Havaalanı’nda iki buçuk yıldır hareketsiz bekleyen devasa Rus kargo uçağı, yakın zamanda yerinden kalkacak gibi görünmüyor. Antonov An-124, dünyanın en büyük seri üretim kargo uçaklarından biri olarak biliniyor ve 27 Şubat 2022’den bu yana Kanada’nın en büyük ve en işlek havalimanının pistinde park halinde duruyor.

Ukrayna işgali sonrasında Kanada’nın Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasının hemen ardından, Volga-Dnepr Havayolları’na ait bu uçak Pearson Havaalanı’nda mahsur kaldı. Uçağın Kanada’da mahsur kalmasının ardından Ottawa yönetimi, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde kargo uçağına el koydu ve mülkiyet davası başlatıldı. Volga-Dnepr Havayolları, Kanada’nın bu adımının yasal olmadığını savunarak mahkemeye başvurdu ve uçağın iadesini talep etti.

Kanada Hükümeti Uçağı Ukrayna’ya Devretme Planını Açıkladı

Kanada hükümeti, el koyduğu uçağı Ukrayna’ya teslim etme niyetini duyurmuştu. Başbakan Justin Trudeau, Kiev’e yaptığı sürpriz bir ziyarette Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e, uçağın Ukrayna’nın mücadelesine katkı sağlaması amacıyla teslim edileceğini belirtti.

Ancak hukuki süreç devam ediyor ve uçakla ilgili nihai karar henüz verilmedi. Volga-Dnepr Havayolları ile Kanada hükümeti arasında mülkiyet konusunda süregelen anlaşmazlık nedeniyle kargo uçağının geleceği belirsizliğini koruyor.

Pearson’da Biriken Dev Park Ücreti

Uçağın park ücretleri de ayrı bir sorun teşkil ediyor. 29 Mart 2023 itibarıyla uçağın sahibi, Pearson Havaalanı’nı işleten Greater Toronto Airports Authority’ye (GTAA) yaklaşık 423.476 dolar park ücreti borçluydu. Park ücretleri, her gün 1.108,80 dolar artıyordu. Şu anki tahminlere göre, bu park ücretinin 1,1 milyon dolara yaklaşmış olabileceği belirtiliyor.

Ancak, uçağın mülkiyeti konusundaki anlaşmazlık nedeniyle bu ücretlerin ödenip ödenmeyeceği belirsiz. Hukuki süreç tamamlanmadan park ücretlerinin nasıl tahsil edileceği ve bu tutarın GTAA’ya ne zaman ödeneceği hakkında herhangi bir netlik yok.

Bir Kargo Uçağının Beklenmeyen Yolculuğu

Şubat 2022’de Mississauga’ya iniş yapmadan önce Çin’den Rusya üzerinden Pearson’a bir COVID-19 test kiti sevkiyatı taşıyan uçak, son olarak Alaska’nın Anchorage kentinde yakıt ikmali yapmıştı. Ancak Ukrayna işgaliyle başlayan diplomatik kriz, uçağın Pearson’da mahsur kalmasına neden oldu.

Kanada ile Rusya arasındaki gerilimin sembolü haline gelen Antonov An-124’ün geleceği, federal mahkemenin kararını beklerken, Pearson Havaalanı’ndaki park süresi her geçen gün uzamaya devam ediyor.

Exit mobile version