8000 Yıllık Gelenek; Gökyüzünde Ölüm Pahasına Şifa…

Ölümüne Risk: Uçuruma çıkarak bal topluyorlar! Ödüllü seyahat fotoğrafçısı Andrew Newey tarafından tesbit edilen harika görüntülere şaşıracaksınız.

Derin vadilerden ve yeşil ormanlandan hemen sonra başlayan yüksekdağın yamacına yuva yapan bal arıları, ilkbahar boyunca peteklerini değerli bal ile dolduruyor. Petekler dolunca insanlarla arılar arasında ölümüne bir savaş başlıyor…

Andrew Newey

Bu kıymetli balı alabilmek için canını ortaya koyan Nepal köylüleri, dağcıların bile zorlanacağı uçurumlara çıkıp balı alıyor. Bu sırada ilkel korunma yöntemleri dışında hiçbir koruyucu kıyafeti olmayan bal hırsızları arıların saldırısına uğruyor.
Andrew Newey

Nepalin bu bal avcılarının bir kısmı arı saldırısından bir kısmı da uçurumdan düşerek yaşamını yitiriyor.
Uçurumdaki kovanlardan balı kurtarıp aşağıya inenler büyük başarı kazanmış oluyor.
Andrew Newey

İşte bu şartlarda çıkarılan Nepal balı bugün dünyanın en lezzetli balı olarak biliniyor. Bu yöntemle her yıl dağlardan 250 ton civarında bal çıkarılıyor.
Andrew Newey

Gurung balı avcıları, yılda iki kez atalarının kullandığı yöntemlerle yüksek uçurumların tepesinden inerek bal hasatı yapıyorlar. Fakat bu iş tehlikeli. Himalaya bal arılarının büyüklükleri 3 cm’ye karar ulaşabiliyor ve yüksek uçurumlar da cabası.
Andrew Newey

Bu kadar tehlikenin doğal olarak karşılığı da var. Bu bal Uzakdoğu’da çok iyi fiyatlara satılabiliyor. 8000 yıldır bal toplayıcılığı yapan Nepallilerin inanılmaz görüntüleri sizlerle…
Andrew Newey

Andrew Newey

Andrew Newey

Exit mobile version