Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 80. IATA Yıllık Genel Toplantısı (AGM) ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi’nin 2-4 Haziran 2024 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenleneceğini duyurdu. Bu etkinlik, ilk kez BAE’de gerçekleşecek ve Emirates Havayolu’nun ev sahipliğinde yapılacak.
Toplantıya sektör liderleri, hükümet yetkilileri ve medya mensuplarından oluşan 1.500’ün üzerinde katılımcının katılması bekleniyor. Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı H.E. Abdulla bin Touq Al Marri, AGM’nin açılış konuşmasını yaparak delegeleri Dubai’de ağırlayacak.
IATA Genel Direktörü Willie Walsh, “Dubai’nin dünya lideri bağlantı kabiliyeti onu gezegenin kavşak noktasına yerleştiriyor. 80. IATA Yıllık Genel Toplantısı ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi’ne ev sahipliği yaparak havayolu endüstrisinin liderlik merkezi olacak.” dedi.
Walsh ayrıca, “Emirates’in evi ve merkezi olan Dubai’de sektördeki meslektaşlarımızı ağırlamak için sabırsızlanıyoruz. Burası, vizyoner liderleri ve hava taşımacılığının kilit bir ekonomik güç olarak rolünü kabul eden ilerici politikaları sayesinde küresel havacılıktaki yerini sağlamlaştırmış ve başarılı olmuş bir şehirdir.” ifadelerini kullandı. 2023 yılında havacılık, Dubai’nin GSYİH’sine %27 oranında katkıda bulunarak 37 milyar dolarlık brüt katma değeri destekledi.
Etkinlik kapsamında düzenlenecek olan Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi (WATS), havacılığın karşı karşıya olduğu kritik konuları ele alacak. Zirvede, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdü, sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimi ve karbon giderme potansiyeli gibi konular gündeme gelecek. Ayrıca güvenlik, finansal sürdürülebilirlik ve diğer önemli sektörel konular da değerlendirilecek.
CNN’den Richard Quest’in moderatörlüğünü yapacağı CEO Insights Paneli’nde Qantas Grup CEO’su Vanessa Hudson, Emirates Havayolu Başkanı Sir Tim Clark, United Airlines CEO’su Scott Kirby ve Virgin Atlantic Airways CEO’su Shai Weiss yer alacak.
WATS’ta ele alınacak başlıca konular şunlar olacak:
- Değişen enerji piyasaları ve küresel jeopolitik durumun havayolu sektörüne etkileri
- Havacılıkta yapay zeka potansiyeli
- Sürdürülebilirlik ve SAF kullanımı
- Havacılık ve turizmin iş birliği
- Hava kargo sektörünün geleceği
Programın önemli etkinliklerinden biri de IATA Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Ödülleri’nin beşincisi olacak. Bu ödüller, havacılıkta cinsiyet dengesini iyileştirmeye yönelik 25by2025 girişimine liderlik düzeyinde katkıda bulunan kuruluş ve bireylere veriliyor.
Küresel bağlanabilirliğin faydaları tüm programın temelini oluşturacak. Havacılık, dünya genelinde 3 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlamakta ve seyahat ve turizm sektörünün yaklaşık %10’unu oluşturan 320 milyon işi desteklemektedir. Ayrıca, hava kargo yılda 8,3 trilyon dolarlık ticaret gerçekleştirmekte, bu da toplam ticaretin yaklaşık %35’ine denk gelmektedir. Oxford Economics’e göre, havacılık, 2023 yılında Dubai’nin GSYİH’sine %27 oranında katkıda bulunmuş ve 37 milyar dolarlık brüt katma değeri desteklemiştir. Bu rakamın 2030 yılında 53 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir.