Galler’deki Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, 2014 yılında kaybolan Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçağın düştüğü anı belirleyebilecek kritik bir sinyal tespit etti. İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, araştırmacılar, 8 Mart 2014’te Hint Okyanusu’nda su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş 6 saniyelik bir sinyal bulduklarını açıkladı. Bu sinyal, uçağın düştüğü noktayı ve saati tam olarak belirleyebilecek önemli veriler içeriyor olabilir.
Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, saniyede 200 metre düşen 200 tonluk bir uçağın, küçük bir depreme eşdeğer kinetik enerji ortaya çıkarabileceğini ve bu enerjinin binlerce kilometre uzaktaki su altı mikrofonları tarafından kaydedilebileceğini belirtti. Araştırmacılar, bu tür sinyallerin kaydedildiği iki su altı dinleme istasyonundan birinin Avustralya’daki Cape Leeuwin’de, diğerinin ise İngiliz denizaşırı toprağı Diego Garcia adasında bulunduğunu ifade etti.
Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Usama Kadri, Cape Leeuwin’in belirlenen saatlerde bir kayıt yaptığını, ancak Diego Garcia’da herhangi bir kayıt bulunamadığını söyledi. Bu durum, sinyalin kaynağıyla ilgili soru işaretleri doğurdu. Kadri, bölgede benzer enerji çıkaracak patlamalarla bir sinyal tatbikatı yapılabileceğini ve bu tatbikat neticesinde benzeri sinyaller kaydedilirse, kayıp Malezya uçağının yerini tam olarak tespit edebileceklerini belirtti.
Okyanuslarda yaşanan kazalara müdahalede bu teknolojinin önemine değinen Kadri, “Ne yazık ki kayıp uçak için yeni bir arama başlatmak üzere gereken kesinliğe sahip bir sinyal bulamadık. Ancak öneriler yetkililer tarafından takip edilirse gözlemlenen sinyallerin alakalı olma durumu değerlendirebilir ve potansiyel olarak kayıp Malezya uçağının konumuna ışık tutabiliriz.” ifadesini kullandı. Kadri, geçmişte bir Arjantin denizaltısının da bu teknolojiyle bulunduğunu hatırlattı.
Ne Olmuştu?
MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağı, 8 Mart 2014’te Malezya’nın Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı’ndan Çin’in başkenti Pekin’e gitmek için havalanmış ve kalkıştan 38 dakika sonra uçakla iletişim kesilmişti. Uçak, planlanan rotadan batıya saparak Hint Okyanusu’nun güneyine doğru ilerlemişti. Yapılan arama çalışmaları havacılık tarihinin en pahalı arama kurtarma operasyonu olmuş, ancak sadece birkaç parça dışında uçağa ait herhangi bir iz bulunamamıştı.
Cardiff Üniversitesi araştırmacılarının bulduğu bu yeni sinyal, kayıp uçağın gizemini çözmede önemli bir adım olabilir.