6 Ağustos 1945 Japonya Faciası

Tam 73 yıl geçti.
ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’ya 6 Ağustos 1945 sabahı attığı atom bombası, 1,5 kilometre çapındaki alanı dümdüz ederken, on binlerce ölüme ve sakatlanmaya yol açtı. İlk aşamada 80 bin ve 1945 sonuna dek 140 bin insanın ölümüne sebep oldu
Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok eden uranyum katkılı ve yaklaşık 13 bin TNT (tri-nitro-toluen) kuvvetindeki bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluştururken, 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz etti.
Bombalamada yaralanan çok sayıda kişi tıbbi yardım alamadan ölürken, şehre yardım götürmeye gidenler de bomba sonrası oluşan radyoaktif yağmura maruz kalarak hayatını kaybetti.
O zamanlar yarbay olan Paul Tibbets, Amerikan B-29 bombardıman uçağı Enola Gay’in pilotu, “Little Boy” adlı ilk atom bombasını, Japonya’nın hayati askeri merkezlerinden biri olan Hiroşima’ya atmıştı.

  1. Yıl törenine, Hiroşima sakinleri ve ABD Büyükelçisi William Hagerty de dahil olmak üzere, 58 ülkeden temsilci ile yaklaşık 50 bin kişi katıldı. İşte o törenden sahneler…

Exit mobile version