40 bin fitte kâbus! Suya İnişe Hazırlanın

40-bin-fitte-kâbus!-Suya-İnişe-Hazırlanın

 

Aer Lingus yolcularına önceden kaydedilmiş anons yanlışlıkla suya inişe hazırlanmalarını söyledi

Bu Cumartesi 17 Nisan Zürih’ten Dublin’e giden Aer Lingus’un 343 sefer sayılı uçağındaki yolcular, acil su inişine hazırlanmalarını söyleyen bir anonsun ardından büyük korku ve paniğe kapıldılar.

Neyse ki, kabin ekibi daha sonra hatayı düzelterek yolculara, denize inilecek anonsunun otmatik anons siseminin bir hatasından kaynaklandığını, gerçek olmadığını beyan etti.

40.000 fitte kâbus

The Irish Times’a konuşan Fearghal O’Lideacha ; önceden kaydedilmiş “bayanlar ve baylar, bu bir acil durum. Lütfen suya iniş için hazırlanın” anonsunu duyunca korkuya ve paniğe kapıldık. Ancak, hiçbir kabin görevlisinin yolculara ne yapmaları gerektiğini söylemedikleri için durumun öyle olmadığını kavradık”

Uçak, başka bir olay olmadan uçuşuna devam ederek Dublin Havalimanı’na zamanında indi.
Uçağın Dublin’e varmasının ardından, O’Lideacha bir kabin görevlisiyle kısa bir görüşme yaptı ve duyuruyu duyduğunda dehşete düştüklerini söyledi.

Havayolundan bir sözcü yaptığı açıklamada, önceden kaydedilmiş bir anonsun istem dışı devreye girdiğini belirterek olayı doğruladı.

“Yolculara teknik hata konusunda bilgi veren bir takip duyurusu yapıldı. Uçuşun hiçbir noktasında uçağın veya uçaktakilerin güvenliği için herhangi bir risk olmadı.”

Suya iniş, uçağın sert bir inişin aksine bir su kütlesine nazikçe temas ettiği kontrollü bir suya iniş yani Ditching’dir. En dikkate değer örnek olay, 2009 yılında bir yaban kaz sürüsünün Airbus A320 uçağının her iki motorunu durdurmasının ardından, Hudson Nehri’ne inen US Airways Flight 1549’dur.

Mürettebatın hızlı ve doğru müdahalesi sayesinde olayda can kaybı olmadı ve havacılık tarihine “Hudson Mucizesi” olarak geçti.

Büyük bir su kütlesine inme olasılığı korkutucu olsa da, kokpit ve kabin ekipleri, yolcuların güvenliğini sağlamak için katı prosedürler uygulanarak böyle bir olay için eğitilmiştir. Bazı uçak tiplerinde kokpitte bir “Ditching Switch” bulunur ve bu da uçağın dışarıya açılan bazı açıklıkları kapatarak uçağın içine su girmesini/batmasını geciktirerek insanların uçağı terketmelerine zaman kazandırarak, yardımcı olur.
Bu tek switch ile genel olarak kapatılan açıklıklar : Outflow valve, Emergency ram air inlet, Avionics ventilation inlet and extract valves, Pack control flow valves ve Cargo compartment isolation valves

Exit mobile version