Tamamlandığında 210 bin kişiyi istihdam etmesi beklenen İstanbul’un Yeni Havalimanı’nın yüzde 80’i yerli kaynak ile yapılacak.
Toplam 10 milyar 247 milyon lira kaynak aktarılacak olan yeni havalimanının sadece bagaj sistemi, hava radarları sistemi, X-ray cihazları,yürüme bantları, eskalatörler, körükler üretici menşei nedeniyle ‘yabancı’dan tedarik edilecek.
YERLİ SANAYİ
1.3 milyon metrekarelik terminal binasının mimarisinde kullanılacak; taş, çelik yapı, cam ve ahşap ürünlerin hemen hemen tamamı iç piyasadan sağlanıyor. Ayrıca ahşap ürünleri, bankolar, çelik imalatlar, çatı çeliği, cam gibi bütün ince iş kalemleri de yerli sanayiden gelecek. Yerel sanayiye destek vermek amacı ile bazı maliyetleri göğüslemeyi göze alan İGA, sadece yer kaplaması için bile Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren 100’den fazla taş tedarikçisi ile görüştü. Her birinden ayrı ayrı numune alınarak, taş siparişlerine hız verilirken 3 binden fazla iş makinesi zamanından önce kapıları açmak için 7/24 çalışmaya devam ediyor.
DÜNYA’ya yeni havalimanı inşaatındaki ilerlemeyi yerinde gösteren İstanbul Grand Airport (İGA) CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “500 bin metrekare yere taş döşenecek ve biz bu granit kaplama için tek tek görüştük. Yer kaplamalarının çok dayanıklı, sertliği fazla ve su emme oranı hemen hemen sıfır olan malzemeden olması gerekiyor. Türkiye’de mermer kaynakları var ama granit çok az. Şimdi terminalin bütün bölgelerini belli şehirden gelecek granit malzemeye göre bölmeyi düşünüyoruz. Sivas, Giresun, Aksaray, Ağrı, Van, Afyon, Kırklareli, Nevşehir v.s. gibi..” diyerek yerliliğe verdikleri önemi anlatıyor.
İGA, yerli kullanım konusunda da İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile de bir çok toplantı yapmış, fikir alışverişinde bulunmuş. “Buranın yerel sanayiye katkısı olması lazım ki bir endüstri oluşsun” diyen Akçayoğlu, projenin daha tasarım aşamasında bile Avrupa ve Amerikalı tasarımcılara şart koyduklarını; Türk tasarımcılarla ortaklığa zorladıklarını ifade etti. Bu arada sadece ekonomi için değil Türklerin çok hızlı olmasının da havalimanı inşaatının hızı açısından etkili olduğuna değinen Akçayoğlu, “Avrupalı ile Türk’ün mantalitesini birleştirdik. Açık ofiste de bu iş yapımına uygun bir düzenleme yaptık” dedi.
Türkiye havacılıkta öne çıkacak
Yusuf Akçayoğlu, Türkiye ekonomisinde havacılık sektörünün öne çıkmaya başladığını ve ülke ekonomisini de sürükleyeceğine inanıyor. “Türkiye’de havacılıkta rekabetçi bir endüstri oluşacak. Mesela Yunanistan’da turizm, Japonya’da teknoloji, Singapur’da derin su limanı gibi alanlar öne çıkmış. Türkiye’de de havacılığın bu kadar hızlı büyümesi, dünya ortalamasının üzerinde bir performans sergilemesi kara kaşımız kara gözümüzden kaynaklanmıyor. Jeopolitik konumumuz burada bizi rekabetçi kılıyor. Transfer yolcu buradan daha ucuza uçabiliyor. Gelişmiş ekonomilere yani yüzde 60’lık bir pazara 2-3 saatlik uçuşlarla varabiliyoruz.”