3. Havalimanı inşaatıyla ilgili “400 işçinin ölümü gizlendi” ididasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan açıklama geldi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıklaması şöyle:
Bazı basın yayın organlarında İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı inşaatına yönelik “Hafriyat kamyonu şoförü anlattı: 400 işçinin ölümü gizlendi” başlıklı haberlere yer verilmiştir. İlgili haber üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasının yararlı olacağı değerlendirilmiştir.
“İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi”nin yürüttüğü 3. Havalimanı İnşaatında, çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sağlık sorunları ve trafik kazası vakalarının da yer aldığı olaylarda 27 emekçimiz hayatını kaybetmiştir.
İlgili projenin başladığı tarihten itibaren görevlendirilen Bakanlığımız İş Müfettişleri, 3,5 milyon metrekare büyüklüğünde ve 30.000’i aşkın çalışan bulunan inşaat sahasında denetim faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.
“Kamuoyundan saklanmasının mümkün olmadığı ortadadır.”
İlgili teftişlerde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu, sağlık ve güvenlik planı, iç denetim mekanizması, eğitim faaliyetleri, iş-izin prosedürleri, alt işveren-asıl işveren koordinasyonu başlıklı hususlar incelenmiş, belirlenen öncelikli konular ele alınarak teftişlere devam edilmiştir.
Bununla birlikte, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, 563 iş güvenliği uzmanı ile 293 sağlık personeli sahada görev yapmaktadır.
Mevzuat ve uygulamalar gereği söz konusu iddiaların, kamuoyundan saklanmasının mümkün olmadığı ortadadır. Çalışma hayatı gibi hassas bir alanda ve iş kazaları gibi insan hayatının söz konusu olduğu konularda, doğruluktan uzak iddialar ile kamuoyunun yanıltılmaya çalışılmasının basın etiğinden ve sorumluluk anlayışından uzak bir davranış olduğunu hatırlatırız. Bu mesnetsiz iddialar sebebiyle aynı zamanda söz konusu sahada çalışan 30 bini aşkın emekçimiz ve aileleri de töhmet altında bırakılmaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu tür haberlerin çalışma barışımıza faydadan çok zarar getirdiğini özellikle vurgulayarak, asılsız ve ispatsız iddialarla algı oluşturma gayretinde bulunanları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
TIKLAYINIZ…
Yahu haber siteleri ne ara bu kadar seviyesizleşti. Delile bak. Bir kamyon şoförunun hayali.
Alın bunu da haber yapin. Dün 3. Havalimanında 300 kişiyi boğazlar.
bir havalimani insaatinda 27 iscinin olmesi buyuk skandal ve insanlik ayibidir. 400 gibi bir rakam ortaya atildigi icin simdi cikip piskin piskin sadece 27 ya buyutecek bir sey yok diyebiliyorlar.
Her sene binlerce insan ölüyor. Hatta her 5 sn de bir kaza ve yaralanmaya bağlı olarak ölümler gerçekleşiyor. Sen burada anormal bir artış var mı ona bakarsin. Trafik kazası ,sağlık sorunları dahil 27 kişinin olmesi gayet normaldir.
Şimdi Cumhuriyet Gazetesi ya da başka bir gazetenin “iş kazaları vb. nedenlerle 400 işçi/çalışan ölmüştür” ifadesi herşeyden önce verilen sayı nedeniyle gerçekçi olamaz: 401 ya da 398 daha inandırıcı olabilirdi…
Bakanlığın açıklaması, yazınızdan alıntıladığım şekilde şöyle:
“İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi”nin yürüttüğü 3. Havalimanı İnşaatında, çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sağlık sorunları ve trafik kazası vakalarının da yer aldığı olaylarda 27 emekçimiz hayatını kaybetmiştir.”
İşte bu KUYRUKLU 2. YALAN da burada ve bizzat DEVLET ORGANI eliyle söylenmiş bir yalan:
Evet Yeni Havalimanın’da “resmi çalışma başlangıcı” burasının yer tesliminin IGA’ya 1 Mayıs 2015 tarihinde yapılmasıyla başlamıştır. Zaten 1. Faza ait 42 aylık inşaat süresinin Ekim 2018 sonuna rast gelmesi de bu başlangıç tarihine bağlıdır.
Ancak bu ihale’nin yapıldığı ve sonuçlandığı Mart 2013 sonları ile 1 Mayıs 2015 arasında bu sahada IGA’nın herhangi bir sıfatla hiçbir çalışma yapmadığını bu nedenle burada hiçbir iş kazasının ve insan kaybının olmadığını iddia etmeniz mümkün müdür? Mümkün ise, zannederim 2014 yaz ayları içindeki bir tarihte Cumhurbaşkanı ve sair Devlet Erkânı’nın orada neyin temelini attığının da cevabını versinler! Oradaki tepelerin traşlanıp kraterlerin 1 Mayıs 2015’ten sonra nasıl doldurulduğunun izahatını tapsınlar. En azından bu başlıkta 2013 ortası tarihlere gitsinler ve oralarda kimin (bilemediğim hangi sıfat ve nedenlerle) hangi işleri (benim gördüğüm kadarıyla sadece “hafriyat işleri”dir yapılan…) yaptıklarını açıklasınlar!…
400 sayısı da yalandır ama 27 sayısı da eksiktir ve Devlet burada göz göre göre kelime oyunuyla eksik açıklamada bulunmaktadır.