3. HAVALİMANI'NA TAŞINMA PLANLARI YAPAN THY'Yİ NELER BEKLİYOR?

Morgan Stanley 3. İstanbul Havalimanı’na taşınma planları yapan Türk Hava Yolları’nı mercek altına aldı.
Türk Hava Yolları 2018’in son çeyreğinde 3.Havalimanı’na taşınmayı planlıyorken  yatırımcılar için ana odak noktasını artan sabit sermaye yatırımları ve maliyetler oluşturmalı. Taşınmanın potansiyel etkilerine bakacağız ve kötü senaryomuzu tekrar gözden geçireceğiz.
Pozitifler: Analizlerimiz orta vadeli operasyon giderleri üzerinde sınırlı etki öngörüyor. Yeni İstanbul Havalimanı ücretlerinin Atatürk Havalimanı’na göre uluslararası yolcular için yüzde 60 daha yüksek olması bekleniyor. Ancak, iniş ve trafik hizmeti giderleri THY için yalnızca toplam maliyetin yüzde 9’unu oluşturuyor ve bu ücretler genellikle tarifelere yansıtılıyor. Avrupa Komisyonu’na göre, hava tarifelerinin yaklaşık yüzde 8’ni havalimanı ve devlet harçları oluşturuyor. THY için bu ücretleri uluslararası yolculara yansıtması güç olmayacaktır. Ek olarak, THY’nin rekabetçi birim maliyet profili küresel eşdeğeri şirketlerle karşılaştırıldığında, tarifelerdeki avantajını kaybetmeden bu ücretleri yansıtma esnekliği sağlıyor.
Riskler: Yüksek sabit sermaye yatırımı ve artan rekabet:THY’nin 2017 4Ç ve 2023 arasında 3. İstanbul Havalimanı yatırımları için 1,5 milyar dolar harcaması bekleniyor. Temel senaryomuz 2017 4Ç ve 2018 4Ç arasında 500 milyon dolar sabit sermaye yatırımını kapsıyor, ancak piyasa 2018 sonrası yatırım harcamalarının -zamanlama konusundaki sınırlı görünürlük göz önüne alındığında- 1 milyar dolar olmasını beklemiyor. Diğer maliyet ve gelir kalemleri sabit kalmak koşulu ile, bu giderler bizim net bugüne indirgenmiş hisse  değeri hesabımızdan yüzde 15 traşlar. Geçmişte havayolu şirketlerinin havalimanı değiştirmelerine dair vaka çalışmalarımızda, taşınma esnasında hizmetin kesintiye uğrama maliyetleri ve başlangıçta ortaya çıkan sorunlar nedeniyle gelirlerin düşmesi  riskini tespit ettik. Ayrıca, yeni havalimanındaki kapasite artışı göz önüne alındığında yeni havayolu şirketlerinin İstanbul’a girmesiyle potansiyel rekabet artışı görüyoruz, fakat bu da artan transit yolcularla telafi edilebilir. Bu değişkenleri kötü senaryomuza yansıtıyoruz, hisse başına 5,5 TL değer öneriyoruz.
Kar realizasyonu ve endeks payına iniş: THY  hisseleri yıl başından bu yana yüzde 100  performans gösteriyor, 2016’ya kıyasla BIST 100 endeksinden göreceli  yüzde 40 primli. Faaliyet trendlerinin yaz sezonunda güçlü kalmasını bekliyoruz ancak bize göre hisseler değerinin altında gözükmüyor. Yatırımcılara güçlü seyretmesini beklediğimiz 3.çeyreği kar realizasyonu için değerlendirmelerini önerip,  portföyde THY payını  endeks  ortalamasına  indiriyoruz
(paraanaliz)

Exit mobile version