Başbakan Binali Yıldırım İstanbul’a yapılmakta olan 3.Havalimanı için toplam yatırım miktarının 35 milyar dolar olduğunu belirtti. 35 milyar doların birçok ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasından daha büyük olduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım; bu durumun ülke ekonomisinin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğununaltını çizdi.
İstanbul’da inşaatı süren 3. Havalimanı inşaatı yaklaşık 80 km2’lik alan üzerinde devam etmektedir. Proje tamamı ile nihayete erdirildiğinde yıllık takriben 200 milyon yolcu havalimanını kullanacak. Birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde yapılan havalimanı için belirlenen toplam proje yatırım maliyeti 35 milyar dolar seviyesine ulaşacak. 3. Havalimanı için yapılan ihaleyi 3 Mayıs 2013’te Cengiz, Mapa, Kolin, Kalyon, Limak Ortak Girişim Grubu (OGG) kazandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek teklifi olan 22 milyar 152 milyon Euro ile sonuçlanan ihalede bu teklifin üstüne çıkan olmayınca beş şirketten oluşan konsorsiyum 3. Havalimanı ihalesini kazanmış oldu. İhalenin ardından projenin temeli 7 Haziran 2014 tarihinde; dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Ulaştırma ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım, konsorsiyum yöneticileri ve bir çok bürokratın katılımıyla atılmıştı. Havalimanının ilk etabının 2018 yılının ilk çeyreğinde hizmete girmesi planlanırken projenin ilk kısmı için harcanacak finansman miktarının yaklaşık 10 milyar doları bulması bekleniyor.
İstanbul 3.Havalimanı yapım maliyetine paralel olarak tüm etaplarının tamamlanmasının ardından “Dünyanın en büyük havalimanı” unvanını da elde edecek. Şu anda bu unvan yıllık yaklaşık 100 milyon yolcuya hizmet veren Atlanta Uluslararası Havalimanı’na ait. Daha inşaat aşamasında birçok rekora imza atan 3.Havalimanı, her bakımdan Dünyanın sayılı havalimanlarından olacak.
1 Yorum
- Yorumların Sıralanışı
- Yeniden Eskiye
- Eskiden Yeniye
Bu “yatırım maliyeti” çok esnetilebilecek bir kavram. Ben bu rakamı “3. Havalimanını bütün fazları ile işletmeye açılana kadar yapılacak tüm harcamalar” olarak anlıyorum. Doğru muyum? Halbuki sürekli olarak telaffuz edilen “maliyet” 10 küsur Milyar Avro (yaklaşık 12 Milyar USD) idi… Ama bazıları (özellikle Devlet adına konuşanlar ya da IGA’cılar…) sanki IGA’nın devlete 25 yıl boyunca ödeyeceği “kirayı” da bir şekilde yatırım maliyetine dahil eder gibi hesaplar gösteriyorlar… Şimdi neyi (hangi rakamı) esas alalım? Ancak mantıki hesaplarla, Şubat 2018’de açılması planlanan 1. Faz’ın maliyetinin 10 Milyar Dolar ve hatta epey daha üzerinde kalması makuldur. Ortada sadece bina-terminal-pist yapımı yok; muazzam maliyetli bir de hafriyat ve doldurma işi var!…