3. HAVALİMANI İSTİHDAM REKORU KIRACAK

İGA Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, 3. Havalimanı inşaatında çalışan sayısını 30 binlere çıkarıp Türkiye’nin istihdam rekorunu kırmak istiyoruz’ dedi.
İGA Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, ‘Sert geçen kış şartlarına rağmen aksama yaşamadık. Havaların ısınmasıyla 3. Havalimanı inşaatında çalışan sayısını 30 binlere çıkarıp Türkiye’nin istihdam rekorunu kırmak istiyoruz’ dedi.
Türkiye’nin 2018’in ilk çeyreğinde hayata geçecek olan dünya çapındaki gurur projesi İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında mühendis, işçi, teknik elemanlardan oluşan 23 bin personel 24 saat esasına göre çalışıyor. Ödüllü Kontrol Kulesi’nin kaba inşaatı tamamlandı. Terminal binasının camları takıldı, yürüme bantları montajı yapıldı. İGA Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, “Sert geçen kış şartlarına rağmen aksama yaşamadık. Havaların ısınmasıyla çalışan sayısını 30 binlere çıkarıp Türkiye’nin istihdam rekorunu kırmak istiyoruz” dedi.
İstanbul’u hava ulaşımında dünyanın çekim merkezi yapacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın inşaatında yüzde 40 seviyesine gelindi. Arnavutköy ilçesinde Karadeniz’in eteğinde yükselen inşaatla ilgili Sabah gazetesine açıklamalarda bulunan İGA Havalimanları CEO’su Yusuf Akçayoğlu, son durumla ilgili bilgiler paylaştı. Akçayoğlu şu bilgileri verdi:
RİNG OTOBÜSLERİ OLMAYACAK
* Yolcuların zaman zaman şikayetçi olduğu ve uçağa binmek yada indikten sonra terminale ulaşmakta kullanılan ring otobüsleri yeni havalimanında olmayacak. Çünkü uçakların tamamının körüklere yanaşmasıyla yolcuların transferleri yapılacak. Körük sayısının fazla olmasından dolayı ring araçlarını apronda görmeyeceğiz. 347 uçak aynı anda park edebilecek. Yaklaşık 750 bin metrekare alana 18 bin araç kapasiteli bir otopark yapıyoruz. Burası otopark alanında da Avrupa’nın en büyüğü olacak. Bu kapasiteyi 25 binlere çıkarabiliriz.
1.5 MİLYON KİŞİYE GELİR KAYNAĞI
* 76.5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak. Projenin sağlayacağı istihdam ise Türkiye rekoru olacak. Havalimanı tam kapasiteyle faaliyete geçtiği zaman 100 bin kişiye iş imkanı sunacak. Dolaylı etkileriyle bu rakam, 1.5 milyon kişiye gelir kaynağı olan bir istihdam merkezi niteliğini taşıyacak.
2025’DE 200 MİLYON YOLCU İSTİHDAM REKORU
* Havalimanı tamamlandığında, Türkiye’den 350 ayrı noktaya aynı anda uçuş gerçekleşecek. Toplamda 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda tüm çalışmalar aynı anda yürüyor. Bir taraftan terminal binasının yürüme bantlarının montajı yapılıyor, diğer tarafta hafriyat alınıyor, beton atılıyor. Kapalı inşaat alanı yaklaşık 3.5 milyon metrekare. Terminal binasının çatı alanı 450 bin metrekare, cephe alanı ise 500 bin metrekare. Ödüllü trafik kontrol kulesinin kaba inşaatı bitti.
* Mühendis, işçi ve teknik elemandan oluşan 23 bin kişilik bir kadro, 24 saat esasına göre çalışıyor. Bu yıl kış şartları biraz ağır geçti. Buna rağmen çalışmalarımızda aksama olmadı. Kıştan önce çalışan sayımız 23 binlerdeydi. Havaların normale dönmesiyle birlikte bu sayıyı 30 binlere çıkarıp Türkiye’nin istihdam rekorunu kırmak istiyoruz.
* Terminal binasının her noktasında inşaat büyük bir hızla devam ediyor. Özellikle transfer yolcular0da zaman kaybı yaşanmadan aynı bina içinden nakiller sağlanacak. Atatürk Havalimanı’nda 450 bin metrekare kapalı terminal alanı var, yolcu kapasitesi 60 milyon. Burada ise 1 milyon 369 bin metrekarelik bir alan söz konusu. Bu, 3 katı büyüklük demek. İlk faz tamamlandığında 90 milyon yolcu kapasitesine rahatça ulaşılabilecek.
Havalimanının tamamı 2025’te faaliyete geçecek. 4 fazın tamamlanmasıyla kapasite 200 milyonlara çıkacak. Bu rakamın üzerine çıkılacağını da düşünüyorum. İstanbul Yeni Havalimanı, özellikle Türkiye üzerinden başka ülkelere transfer yolcu noktasında da önemli bir geçiş alanı olacak. Tüm transfer yolcular aynı terminal içerisinde işlemlerini yapıp, gidecekleri ülkelere zaman kaybı olmadan rahatça gidebilecekler. Bu hizmet büyük bir rahatlık olacak.
93 VİNÇ, 3 BİN 22 MAKİNA EKİPMAN PARKI
– 2 bin 200 kamyon
– 252 ekskavatör
– 57 greyder
– 124 silindir
– 101 dozer
– 60 eklemli kamyon
– 57 tekerlekli yükleyici
– 23 mobil vinç
– 70 beton mikseri
– 18 beton pompası
HAVALİMANI ULAŞIM
– Gayrettepe-Yeni Havalimanı metro hattı
– D-20 yeni karayolu bağlantısı
– Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı
– Hızlı Tren bağlantısı
– 3 katlı büyük İstanbul Tünel Projesi ile Anadolu Yakası bağlantısı

Exit mobile version