Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Deklarasyon Toplantısı’nda konuştu. Müezzinoğlu, “İş kazasında hedef sıfır” ifadelerini kullandı.
İş güvenliğinde sıfır iş kazasının Türkiye’nin mega projeleri arasında bulunan 3’üncü havalimanı ile hayata geçirilmesi hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Milli İstihdam Seferberliği” projesinin ikinci periyodunu kapsayan “İş Sağlığı ve Güvenliği Deklarasyon Toplantısı: Hedef Sıfır” projesinin startı verildi.
İstanbul’da yapımı süren İstanbul Grand Airport-3’üncü havalimanı (İGA) ile başlayan projenin imza töreni inşaat sahasında gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete gibi sivil toplum temsilcileri ve işçi işveren sendikaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin vizyon projesi 3’üncü havalimanındaki deklarasyonun önümüzdeki dönemde iş sağlığı ve güvenliğinin çarpıcı verileri açısından önemli olacağını söyledi.
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının yaşandığı bugünde iş sağlığı ve güvenliğini böyle bir projede başlattıklarına dikkat çeken Müezzinoğlu, bir yandan Soma faciasının unutulmaması bir yandan da bu faciadan ders alarak maden kazasında kaybettiğimiz çalışanların hak ve hukukunu koruyabilmek adına bunu önemsediklerini söyledi.
İş kazaları konusunda bazı verileri de paylaşan Müezzinoğlu, “Dünyada her 15 saniyede 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her 15 saniyede 1 işçi iş kazası nedeniyle meslek hastalığı veya can kaybına uğruyor. Saniyeler diliminde bile can kayıplarının olduğu bir alanın konu başlığında duyarlılık içerisinde olmamız gerek bir süreç. Dünyada her gün 6 bin kişi iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölüyor. Her yıl 2,3 milyon daha fazla kişinin ölmesi anlamına geliyor. Türkiye de bu sorun içerisinde kendi sorumluğunu iyi üstlenmesi gerekiyor. ‘Çünkü insanı yaşat ki devlet yücelsin anlayışı bizim felsefemizdir” diye konuştu.
“Bizim sorumluluğumuz”
Bu verilerin ekonomiye maliyetinin ise dünya GSMH’sinin yaklaşık yüzde 4’ten fazlasını içeren 3 trilyon dolar gibi bir rakam olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “Bu kadar maliyet kaybının farklı boyutlarıyla tedbir ve duyarlılık olarak harcayabilmek bizim sorumluluğumuzdur. Bunun bir kültüre dönüştürülmesi önemli. Kanunlarla bir ölçüde sağlayabiliriz” değerlendirmesi yaptı.
Dünya ile yarışacağız
Türkiye’nin hedefleri ve idealleri olan dünya ile yarışan bir ülke olduğuna vurgu yapan Müezzinoğlu, Türkiye’de 2011 de inşaat sektöründe her 100 bin kazada 35 kişinin kaybedildiğini, 2015 yılında ise bu oranın 24 kişiye indiğini belirterek, “İşin özünde yaptığımız işe ve çalıştığımız insanlara saygı gerekiyor. Bu anlayışı hayatımıza yerleştirdiğimiz zaman dünya ile olan yarışımızda ‘bu kadar proje geliştirdik ve Japonya ile Almanya ile de yarışıyoruz onların önüne geçebiliyoruz’ diyebilirsek ‘Türkiye hedefini’ yakalamış oluruz” dedi.