featured

2025 yılına kadar 34 bin pilota ihtiyaçları var

 

Pilot sıkıntısını çözmek için adım atan Delta Air Lines ardından United Airlines da adım attı. United Aviate Academy resmen açıldı.

United Airlines, şirket içi uçuş eğitim operasyonunun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki herhangi bir büyük havayolu için ilk olduğunu söyledi. Danışmanlık firması Oliver Wyman, dünya çapındaki havayollarının artan talebi karşılamak ve emekliliklere ayak uydurmak için 2025 yılına kadar tahmini 34.000 yeni pilota ihtiyacı olduğunu söyledi ve United CEO’su Scott Kirby, geleneksel modellerin talebi yeterince karşılamadığını belirtti.

Delta Air Lines kısa süre önce Pilot adaylarının da dört yıllık üniversite diplomasına sahip olma şartını kaldırdı. Çalışma Bakanlığı’na göre, pilotlar için endüstri ortalama maaşı 190.000 dolardan fazla olsa da, giriş seviyesi maaşı çok düşük ve eğitim maliyetleri yüksek, sıklıkla öğrenci kredilerinin sınırlarını aşıyor. Devlet Hesap Verebilirlik Ofisi tarafından hazırlanan 2018 tarihli bir rapor, maliyetin uçuş okulları için en büyük işe alım zorluklarından biri olduğunu belirtti.

Kıdemli uçuş ekiplerinden pandeminin derinliklerinde erken emeklilik paketleri almalarını isteyerek maliyetleri düşüren havayolları şimdi personel alıyor. American Airlines bu yıl 2.000 pilot kiralamak istiyor. Delta, bu yıl her ay saflarına 100 ila 200 arasında pilot eklemeyi planlıyor. United, Aviate Academy aracılığıyla on yıl boyunca her yıl 500 pilot yetiştirmeyi planlıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 3 yıl önce

    Dostum ben de aynı şekilde 3 buçuk yıl olacak bi akademiden mezunum ve asla çağırmadılar. Arkadaşlarımı da aynı şekilde. Cadet meselesi bi kenara; adamlar tecrübesiz Türk pilot alıp deneyimli hale getirip yollarına devam etmek yerine yabancı tecrübeli pilot alıp o şekilde ihtiyacı karşılıyorlar. Çünkü muhtemelen maddi anlamda bu şekilde işlerine geliyor. Kendi ellerindeki kaptanlık sırası gelmiş F.O. ları bile kaptan yapmıyorlar. Onları bekletiyorlar, direkt kaptan olan işsiz yabancı pilot alıyorlar. O yüzden birçoğu isyanlarda zaten. Bunu Türkiyedeki BÜTÜN havayolu şirketleri yapıyor. Türkiye resmen işsiz kalmış mimlenmiş, firmalardan çıkartılmış ne olduğu belirsiz yabancı pilotların lisanslarını tazelediği, uçuş saati doldurdukları, kazandıkları parayı rahatça yurt dışına çıkardıkları, “etinden sütünden” yararlandıkları bi havacılık cenneti ve adamları bizim firmalar resmen çelenk ile karşılıyor. Her türlü kolaylığı her türlü imkanı ve rahatlığı sağlıyorlar adamlara. Hani bi ata sözü var ya “Hemşeri hemşeriyi gurbette…” diye. Biz tecrübesiz Türk pilotları olarak kendi ülkemizde bile bu hale sokuluyoruz. İşin acısı da Türk devletinin ve uçuş okullarının umurunda bile değiliz. İsteseler çok güzel yola getirirlerdi firmaları, kendi ülkesinin gençlerine öncelikli olarak yol açsınlar diye. Böyle olsaydı şuanda sırasını bekleyen cadet ler çoktan hızlıca eğitimini tamamlayıp işe başlamıştı ve bunun üzerine piyasadaki hiç abartmıyorum en az 2000 Türk pilot iş bulmuştu. Birçoğumuz şu saniyede gül gibi uçuşlarımızı yapıyorduk. Dua ediyorum “kaç yıl sonra olacaksa artık”, günün birinde ilan açtıklarında 30 yaş sınırı falan getirmezler inşallah. Yemin ediyorum gözüm kararır, binaları her neredeyse gider kapılarına dayanırım. Ne olursa olur artık.

    Cevapla
  2. 3 yıl önce

    Ben de ATPL Frozen sahibi biri olarak iş aramaktayım daha doğrusu arayamamaktayım çünkü herhangi bir iş ilanı yok. Ayjet dahil hemen hemen tüm okullardan arkadaşlarım da işsiz 3 yıldır. Uçuş okuluna 70.000 € verip işsiz kalmak rulet oynamak ile eş değer hale geldi. Şu an Amerika ve Avrupada aslında iyi ilerliyor Ryanair, Wizzair ve Amerikan şirketler alım yapıyor ama maalesef Türkiye’de havacılık daraldı. Atlasjet iflas etti. Onur Air ise akıbeti belli değil aylardır uçuş bile yapmıyor. THY, Sunexpress ve Pegasus kaldı. Onların da yakın zamanda alım yapması zor görünüyor. Çünkü ellerinde fazla sayıda cadet var zaten.

    Cevapla
  3. 3 yıl önce

    Kardeş bi tek sen değilsin. Biz de 3 yıldr bekliyoruz ve bizden de kimse işe giremedi 3 yıldır. Daha böyle devam edecek deniliyor. Bizde de habire yeni sınıf açılıyor. Hadi bize pandemi denk geldi de bu yeni gelenler hangi kafayla yazılıyorlar uçuş okullarına gerçekten belli değil. Bu mantıkla pilot olacak bu elemanlar. E insan Koyun olunca, güdecek çoban illa bulunur.

    Cevapla
  4. 3 yıl önce

    Bizim firmaların da pilota ihtiyacı oluyor ama hazırda bekleyen bizler yerine sessiz sedasız yabancı pilotları işe alıyorlar. Böyle böyle ömrümüzden 3 yıl gitti mezun olduğumuzdan beri. Daha da kaç yıl böyle gider belli değil. Verdiğimiz onca emek ve para ziyan oldu. Türkiyedeki havayolu firmaları yöneticilerinin yatacak yerleri yok. Aynen şu anda millete bi dünya umut pompalayıp ellerindeki son paraları da kapmaya çalışan uçuş okulları yöneticilerinin olmadığı gibi!

    Cevapla