2024 ZOR GEÇECEK… ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINDA KISITLAMA MI VAR ? THY ESKİ MÜDÜRÜNE FBI BASKINI

2024 ZOR GEÇECEK… ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINDA KISITLAMA MI VAR ? THY ESKİ MÜDÜRÜNE FBI BASKINI

Değerli okurlar, kış ülkeye giriş yaptı. İnsanlar evlerindeki kombiye düşman gibi bakıyor. Şimdilik battaniyelerle idare ediliyor da, havalar iyice soğuyunca ne yapılacak, kara kara düşünüyoruz. Enflasyon almış başını gidiyor. Neyse ki, THY’de Toplu Sözleşme zamanı geldi. Daha önce defalarca yazdım. Bu TİS’te önümüzdeki yıllara da etki edecek ilk 6 aylık zammı adam gibi belirlemezlerse, THY çalışanları Temmuz’dan sonra ciddi sıkıntılar ile karşılaşabilir.

Zam beklentisini ötelemek için bir parmak bal kabilinden çalışanlara verilen ve Bay Hamdi’nin icadı olan prim ödemeleri kendisinden sonra da ısrarla devam ettiriliyor. Maaşlara hiçbir etkisi olmayan primler haydan gelip huya gidiyor. Umarım, bu TİS görüşmelerinde prim konusu gündeme gelmez, işçi de ne alacağını bilir, hayatını ona göre planlar. THY çalışanlarına göre çok daha kötü durumdaki TGS işçilerine ise sayın THY yönetimi bakalım ne takdir edecek.? Biliyorsunuz TGS’de yetkili sendika bile yok. THY Teknikte ise görünürde var ama onlar da THY’de imzalanan TİS’e endekslemişler kendilerini. THY çalışanları kadar zam aldıklarında başarı sayıyorlar.

Aslına bakarsanız, sektördeki tüm ücretlerde belirleyici olan THY. Diğer havayolları da THY Toplu Sözleşmesine bakarak kendilerine göre bir ücret skalası belirliyorlar.

İşte bu nedenle, 1 Ocak 2024’den itibaren geçerli olacak THY Toplu İş Sözleşmesi büyük önem taşıyor. Bakalım, aynı koltukta 10 senesini dolduran Hava İş Başkanı Tatlıbal ve ekibi nasıl bir sözleşmeye imza atacak?

ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINDA KISITLAMA MI VAR ? 

Belki 31 Mart 2024’deki seçimin hatırına vergi ve zamları biraz düşük(!) tutulabilir de, ya sonra ne yapacağız? Acaba THY de, yıl içinde bazı konularda tasarruf(!) adına kısıntı yapabilir mi? Örneğin geçen yıl lisan tazminatlarını sabitlemişlerdi. Bugünlerde de özel sağlık sigortasında bazı kısıtlamalara gidildiği dedikodusu var. Örneğin muayene sayısının senede 5 kez ile sınırlandırıldığı söyleniyor. Doğru ise, atılan taş ürkütülen kurbağaya değmez. İnsanları devlet hastanelerinde kuyruğa mı sokacaksınız? Sonra da “vay uçuşa gelmedin, ver savunmanı” öyle mi? Ya da “ o kadar para veriyoruz, gitsinler özel hastaneye, bastırsınlar parayı muayene olsunlar.” diye mi düşünülüyor acaba? Hasta olan personelin, süratle sağlık hizmetine ulaşıp iyileşmesi işverenin çıkarınadır oysa. Dilerim bu dedikodu yanlıştır ya da böyle bir niyet varsa bir an önce vazgeçilir.

THY ESKİ MÜDÜRÜNE FBI BASKINI

Geçtiğimiz haftanın en önemli olaylarından biri de THY’nin New York eski Müdürü Cenk Öcal’ın evine FBI tarafından baskın yapılması idi. Cenk bey THY’ye önce part time kabin memuru olarak girmiş. 6 yıl kabin memurluğu yaptıktan sonra 5 yıl da THY’nin gelir yönetimi biriminde çalışmış. Sofya’da 6 yıllık müdürlük görevi sonrasında 2015 Eylül ayında New York’un ve haliyle THY’nin ABD müdürü olmuş. Tam bir peri masalı ! Fırsatlar şirketi THY desek abartmış olmayız. Bu arada bay Hamdi’nin hakkını yemeyelim. Cenk Öcal’ı uzmanken keşfedip Sofya’ya gönderen yönetici kendisi. Ahmet Bolat Yönetim Kurulu Başkanı olduktan hemen sonra yapılan büyük çaplı reorganizasyon ve yer değiştirme operasyonu kapsamında 1 Şubat 2022 günü İstanbul’a çekilmiş. Ancak New York’taki 6 yılı aşan görevi sırasında epeyi bir çevre yapmış ve düzenini kurmuş olmalı ki, İstanbul’a gelmeyerek New York’da kalmış.

New York Belediye Başkanı Eric Adams ile ilişkisi ise, Adams’ın adaylığı sürecinde başlamış. Eski bir polis memuru olan Adams’ın ilk icraatlarından biri kardeşini işe almak istemesi olmuş. Ancak gelen tepkiler üzerine vazgeçmiş. 2021 Kasım ayında seçilen Adams’ın 700 kişilik geçiş ekibinde 3 Türk yer alıyormuş.  Bunlardan biri de altyapıdan sorumlu kılınan Cenk Öcal. Öcal’ın THY müdürü iken ABD’nin iç siyasetinde yer alması gerçekten ilginç. Merkeze çekilmesinde bu “ekstra” faaliyetinin etkisi olmuş mudur, bunu Ahmet Bolat’a sormak lazım.

Yeri gelmişken, Cenk Öcal’ın yerine New York Müdürü olan Emre İsmailoğlu’nu da tanımakta fayda var. Ağaoğlu İnşaat grubunda 3 yıl, Türk iş Konseyi adına Dubai’de 7 yıl çalıştıktan sonra 2013 yılında THY’ye pazarlama uzmanı olarak girmiş. 1 yıl kadar sonra Lyon’a pazarlama şefi olarak atanmış. Ardından 7 ay Abidjan ve 8 yıl da Dubai Müdürlüğü yapmış. Sonrasında ise ver elini New York…

THY, gerçekten fırsatlar şirketi galiba…

Exit mobile version