2019 BİTERKEN İŞÇİ CEPHESİNDE DURUM

 
2019 BİTERKEN İŞÇİ CEPHESİNDE DURUM
ASGARİ ÜCRETİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ
”TEATRAL”  GÖSTERİYE DEVAM(TÜRK İŞ)
KABAHATİN ÇOĞU SENDE BE KARDEŞİM..
 
Değerli Airline Haber okurları,
2019 yılını bitirip 2020 yılına gireceğimiz  bu günlerde biz emekçiler  açısından  iyi şeyler yaşanmıyor ve yeni yıla açlık sınırının altında bir asgari ücretle giriyoruz.
Sağolsun hükümetimiz, işverenlerimiz ve Sendikacılarımız el ele vererek 2020 için olası umutlarımızı da öldürdüler.Yeni bir yıla girerken bu kadar karamsar cümleler kurmak istemezdim. Ancak gerçek bu.
Çalışma hayatımızda çok daha kötü günler bekliyor bizi. Ben, Hükümetlerin ve İşverenlerin bu konudaki uygulamalarını ve düşüncelerini anlıyabiliyorum.Çünkü onlar karşı taraf.Ancak bizim trafımızı temsil edenler,yani  sendikalarımız ne yapıyor.Daha doğrusu ne yapmıyor.
İş  hayatımızın önemli konulardan bir tanesi asgari ücret meselesi, yani asgari geçim ücreti. Bu ücret,her yılın Aralık ayı içerisinde İşçi,İşveren ve Hükümet kanadından oluşan bir komisyon tarafından belirleniyor.Bu komisyon yaklaşık bir ay boyunca, İşçilerin asgari geçim ücretini belirlemek için ”Kafa patlatıyor”. Gece gündüz demeden çalışıyorlar.İşçiyi enflasyona ezdirmemek için kılı kırk yarıyorlar. ”Özel Uzmanlar ve Akademisyenler” bu konuda raporlar hazırlayıp kendi kurumlarına veriyorlar. Nedir  bu çalışma! ”İşciyi enflasyona ezdir(me)me ”çalışması.
İşci sendikaları, çarşı pazar dolaşıp gıda malzemelerindeki artış oranlarına bakıyorlar.Hükümet yetkilileri  başka ülkelere heyetler gönderip oradaki işcilerin yaşam koşullarını inceleyip   ücretlerine  bakıyorlar,raporlar düzenleyip ilgili bakana veriyorlar.İşveren yetkilileri ülkemizdeki ucuz gıda ve giyim pazarlarından fiyat endeksleri hazırlatıyorlar.
Bütün bu hararetli ve yoğun çalışma niye yapılıyor.İşciyi ”enflasyona ezdir(me)me(k) için”Asgari ücret tespit çalışma(ma)sı.
Çok çalıştı sendikalarımız. Tabiki İşverenlerimiz ve Hükümetimiz de.  Veee.. sonunda işciyi enflasyon canavarına  ezdir(e)meye(cek) rakamı buldular. (2.324.70.-TL.). Vayki vay..
Ne diyordu,Konfederasyonumuz TÜRK İŞ, 2.578.00.Tl nin altında bir ücretle gelirlerse masaya oturmayacağız. Ne yaptı peki. Valla kalktı masadan.(Vay başıma gelenler).Sanki gelen teklifi ilk defa duyuyormuş gibi büyük bir hayal kırıklığı ile masayı terk etti.Çalışma bakanımız onların arkalarından bakakaldı.Hafif bir tebessüm de yapmadı değil hani..Çünkü ”teatral” gösterimin arka fonunda (kendi aralarında)böyle değildi. Sendikacılar  masaya yumruk falanda vurmuştu..Ancak bu Nazmi pek rol yapmayı bilmiyor.(Nazmi IRGAT TÜRK İŞ GENEL EĞİTİM SEKRETERİ)  Ama olsun diye geçirdi içinden çalışma bakanımız.(Görevini yaptı ya)
Ah.. Ergün Başkan olacaktı ki,( Ergün ATALAY TÜRK İŞ BAŞKANI)bak neler yapıyordu. Geçen sefer(Kamu sözleşmeleri basın açıklamasında,”Uzasa işi karıştıracağız”)nasılda rölünü iyi oynadı.Günlerce basın bunu yazdı.Bizim, ne zam yaptığımızı konuşmadı bile kamuoyu. Eee.. TÜRK İŞ BAŞKANI OLMAK kolay değil.Açlık sınırının altında bir ücreti 8 milyon çalışana kabul ettirmek ve onların sesini kesmeyi becermek maharet ister.(Bu sendikacılar acayip kıvrak adamlar) ”Olmasalardı olmazdık”vallahi. :))
”TEATRAL”gösteriye devam ediyoruz.
Eeee.. Tamam masadan kalktık da(TÜRK İŞ) sonra ne yapacağız. Genel GREV‘ (bu grev yazısıda korkutucu oluyor büyük yazınca) mi olacak.İş yavaşlatma, iş durdurma falanmı yapılacak.Milyonlarca işci Ankaraya davet edilip büyük bir pretosto mitingimi yapılacak.Hergün işe bir saat geç mi başlanacak. Yani üretimden gelen güç kullanılacakmı.? Sesinizi duyar gibiyim.Bu sendikalar la,bu işci ile bir yere gidilmez diyorsunuz.
Haklısınız,size aynen katılıyorum.Ancak soru şu. Sen ne yapıyorsun.Sen bulunduğun yerde tüm bu yaşanan aldatmaca ile ilgili ne DÜŞÜNÜYORSUN.??…Nazımın dediği gibi ”Akrep gibisin be kardeşim Akrep gibi….Demeğe dilim varmıyor ama, kabahatin çoğu sende”
Sen bekliyorsun ki, Saray hayatı yaşayanlar seni anlasın, sana acısın.Sen bekliyorsunki milyonlarca lira vergi borcu sıfırlanan işverenler sana iyi bir ücret versin.Sen bekliyorsunki senin ücretinden kesilen aidatlar ile dünyanın en pahalı arabalarına binen, özel korumalar ile gezen sendikacılar senin hakkını savunsun.Rüyanda bile göremezsin, bunu bilesin.
Artık; önce birileri yapsın ben ardından giderim alışkanlığını bırakman gerekiyor.”Dur bakalım ne olacak ”hikayesi ni terketme zamanı gelmedimi.
Kendi emeğin ve elllerinle büyütüp canavarlaştırdığın bu üçlünün( Sendikalar,İşveren kuruluşları,Siyasi Erk) senin hakkını korumasını bekliyorsun. Kümesi Tilkiye teslim edip gitmişsin,kışın yiyeceğin yumurtaların hayalini kuruyorusun be  kardeşim.
Tabiki tüm bu yaşananlardan Havacılık çalışanlarıda nasibini alacaktır.Yoğun ve yorucu çalışma koşullarına ”biraz daha iyi ücretin hatırına ” ne kadar dayanılabilirki.
Böyle devam edersen  İşçi kardeşim, 2020 de olacakları söyleyeyim şimdiden.Kıdem tazminatının ruhuna El Fatiha diyebilirsin.Tilki kümesin başında bekliyor .Son tavuğuda götürecek. Bunu engellemek senin elinde.Ancak önce Tilkiyi oradan kovman gerekir.Benden söylemesi…
Yeni yılınız kutlu olsun…
Saygılarımla.
 

Exit mobile version