2017’de Bilimin Göklerinden Altı Büyük Haber

2017 geride kalırken, bilim dünyasında göklerde gelişen en çarpıcı haberler de belirlendi.

Gündemde birçok dikkat çekici bilim haberinin  yer aldığı 2017’de yeniliklerle beraber vedalar da dikkat çekti. 2017’de hem bilimsel yenilikler hem de dönüşümler yılı oldu…

İşte bilim dünyasında yer eden, havacılıkla ilgili altı haber…

YILDIZ ÇARPIŞMASI
2017’de bilim insanları, Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki ‘nötron yıldızının’ 130 milyon yıl önce çarpışmasıyla meydana gelen yerçekimsel dalgaları keşfetti.
Bahsedilen çarpışma, NGC 4993 adı verilen galakside, yaklaşık 1000 milyar kilometre uzaklıktaki Hydra Takımyıldızı’nda gerçekleşti. 130 milyon yıl önce, daha dinozorlar Dünya’da dolanırken yaşanan çarpışma o kadar uzaktaydı ki, yerçekimsel dalgalar ve ışık sadece bize kadar ulaştı.

Albert Einstein’ın ünlü izafiyet teorisinin odağındaki yerçekimsel dalgalar ve ortaya çıkardıkları ışık, dedektörler aracılığıyla ilk kez doğrudan algılanabildi.
Yerçekimsel dalgalar, birbiriyle çarpışan kara delikler ve yıldız çekirdeklerinin çökmesi gibi evrendeki şiddetli olaylar nedeniyle uzayzamanın dokusunda görülen kıpırtılar anlamına geliyor. Bu buluş, uzaybilimciler için de ‘beklenen andı’. Altın ve platin gibi ağır kimyasal elementlerin nötron yıldızlarının bu şekilde çarpışarak birleşmeleri sonucu evrene yayılabildiği de, bu buluşla beraber ortaya çıkmış oldu.
UZAY ARACI CASSINI ELVEDA DEDİ
Satürn’ü araştırmakla görevli Cassini uzay aracı, yok olmasına neden olacak rotaya bu yıl girdi ve ‘ölüm dalışını’ gerçekleştirdi.
Cassini, görevi sırasında güneş sisteminin en büyük ikinci gezegenine bakışı tamamen değiştirirken,gezegenin uyduları üzerinde yaptığı yaşanılabilirlik araştırmasının sonuçları ile büyük heyecan yarattı.
Bilim insanları, Titan isimli uydunun tıpkı Dünya’da olduğu gibi mevsimsel bir döngüsü olduğunu keşfetti.

14 yıl sonra yakıtı biten Cassini’nin başı boş bir şekilde Satürn ve uyduları arasında dolaşması istenmediği için, Cassini’nin infilak etmesine yol açacak “atmosfere girme talimatı” verildi.
Satürn’ün uydusu olan Titan’ın yerçekiminden faydalanarak görevini sürsüren Cassini, her ay Titan ile bir araya gelerek ‘uzun bir ilişki’ yaşadığı için, görevin son aşamasına ‘hoşçakal öpücüğü’ adı verildi.
NASA, 2013 yılında başlayan Satürn yolculuğu sona eren Cassini için bir veda mesajı paylaştı:
“Cassini artık üzerinde çalıştığı gezegenin bir parçası oldu. Tüm bu bilim için teşekkürler.”
SPACEX VE TESLA CEO’SU BEYAZ SARAY DANIŞMA KURULUNDAN ÇEKİLDİ

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında verdiği önemli vaadlerden birini yerine getirip Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı aldı.

Kararın hemen arkasından Beyaz Saray’ın danışmanlar kurulunda yer alan SpaceX ve Tesla Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Elon Musk ve Disney Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Bob İger, bu görevlerinden istifa ettiklerini açıkladılar. Siyasi ve ekonomik açıdan uzun dönemli sonuçları olabilecek bu karar, Trump destekçilerini ise sevindirdi.
DÜNYA BÜYÜKLÜĞÜNDE 7 YENİ GEZEGEN
Gökbilimciler Güneş Sistemi dışındaki bir yıldızın etrafında Dünya büyüklüğünde yedi gezegen keşfettiler.
Gezegenler, Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan Trappist-1 yıldızının yörüngesinde bulunuyor.

Araştırmacılar, bu yedi gezegenden sadece üçünde yaşama elverişli koşulların olabileceğini söyledi.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, keşfin “ikinci bir Dünya bulup bulamayacağımız değil, ne zaman bulacağımız sorusunu gündeme getirdiğini” belirtti.
 
TÜM DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKEN BÜYÜK GÜNEŞ TUTULMASI
21 Ağustos’ta, Ay’ın dev gölgesi ABD’yi boydan boya dolaştı. ‘Büyük Amerikan Tutulması’ denilen bu olay, sadece ABD’den izlenebilecek ilk tam güneş tutulması olarak tarihe geçti. Bu, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde 99 yıl sonra gerçekleşen ilk tam güneş tutulmasıydı.

ABD’nin batısından doğusuna uzanan ve 14 eyaleti kapsayan geniş bir hat üzerindeki milyonlarca insan, bu tarihi ana tanık olmak için sokaklara döküldü.
YILDIZLARARASI ZİYARETÇİ
Uzaybilimciler yıllardır yıldızlararası bir asteroidin (yıldızımsı cisimcik) ziyaretimize geleceğini tahmin ediyordu. Ekim 2017’de teleskoplar ilk kez bir astreoidi yakaladı.
Hawaii’deki araştırmacılar, hızı ve yörüngesine bakılarak Güneş Sistemi’nin dışından geldiği tespit edilen bir nesneyi keşfetti.

Pan-Starrs teleskobuyla keşfedilen bu nesneye Hawaii dilinde “uzaktan ilk kez gelen ulak” anlamına gelen ‘Oumuamua’ adı verildi.
‘Oumuamua’ isimli astreodin en ilginç özelliği, enine göre boyunun 10 kat daha uzun olması.

Exit mobile version