2 Hintli Pilot Uyuşturucu Testlerinde Başarısız Oldu

2-Hintli-Pilot-Uyuşturucu-Testlerinde-Başarısız-Oldu

 

Havacılık personelinin alkol ve uyuşturucu testi, kamu güvenliğini korumak için dünyanın çoğu yerinde zorunlu olmaya devam etmektedir. Hindistan havacılık endüstrisinde güvenliği artırmak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGCA) rastgele (random) testler yapıyor. O zamandan beri iki pilot, bu hafta uyuşturucu testlerinde başarısız olan ilk havacılık personeli oldu.

Havacılık personelinin işe girmesi için nefes analiz cihazı testleri birkaç yıldır Hindistan’da yürütülmektedir. DGCA, bu yıl 31 Ocak’tan itibaren rastgele bir şekilde psikoaktif maddeler için uçuş ekibini ve hava trafik kontrolörlerini zorunlu olarak test etmeye başladı. Test edilecek ilaçlar arasında amfetamin ve amfetamin tipi uyarıcılar, opiyatlar ve metabolitler, esrar, kokain, barbitüratlar ve benzodiazepin bulunuyor.

Rastgele uyuşturucu testi yalnızca uçuş ekipleri, kabin ekipleri ve hava trafik kontrolörleri için geçerli değil. DGCA, çalışanları, kursiyerleri, eğitmenleri ve uçak bakım teknisyenleri ve sertifika veren personele uygulanıyor. Uçuş okulları için bir aday pilotu kabul etmeden önce test edilecek ve daha önce pozitif olan vakaların, olası bir havacılık firması tarafından işe alınmadan önce ilk uygun fırsatta yeniden test edilmesi gerekecektir.

Testi pozitif çıkan personel, tespit edildikten sonra 24 saat içinde DGCA’ya bildirilmeli ve bir doğrulama testi yapılmalıdır. Bundan sonra DGCA, doğrulayıcı rapor alındığında kşinin görevi derhal askıya alınacaktır. Uyuşturucu testlerinde başarısız olan iki pilot, DGCA tarafından teyit edildiği üzere uçuş görevinden derhal uzaklaştırıldı :

“İki pilot son 4-5 gün içinde uyuşturucu testinde başarısız oldu. Protokol gereği, idrar örnekleri ile pozitif testin ardından doğrulayıcı teste tabi tutuldu. Numuneler doğrulama testi için yurtdışına gönderildi. Duyarlılık ve gizlilik sorunları, pilotların kimliği ve çalıştıkları iki önde gelen Hint havayolu şirketinin adı ifşa edilmiyor.”

Bu, iki pilotun uyuşturucu testinde ilk kez başarısız olması nedeniyle, bağımlılıktan kurtulmaları için rehabilitasyona gönderilecekler. Başarılı bir şekilde temizlendikten sonra aktif uçuş görevine dönebilmeleri için, negatif bir uyuşturucu testi ve havayolu doktorundan bir uygunluk sertifikası almaları gerekecek. Ancak, pilotların daha sonra ikinci kez pozitif test etmeye devam ettiğini varsayalım. Bu durumda lisansları üç yıl süreyle askıya alınır ve üçüncü bir ihlalde pilot lisansı iptali edilir.

İki pilot, altı ay önce işe başlatıldığından bu yana uyuşturucu testinde başarısız olan ilk birkaç havacılık personeli olmasına rağmen, endüstride meydana gelen endişe verici istatistiklere katkıda bulunuyor. Bu yılın Ocak ve Nisan ayları arasında, 9 pilot ve 30 kabin ekibi, uçuş öncesi alkol testlerinde ilk kez başarısız oldular. İlk başarısızlıkları olduğu için üç ay süreyle işten uzaklaştırıldılar. Eğer bu 39 kişi, ikinci ihlalleri olsaydı üç yıl süreyle görevden uzaklaştırılması gerekecekti.

İstatiklere bu yıl 2 pozitif uyuşturucu testin eklenmesi, Hindistan havacılık endüstrisindeki bu sorunun ciddiyetini vurgulamaktadır.

Exit mobile version