1945 EMPIRE STATE FACİASI

28 Temmuz 1945 sabahı, ABD Massachusetts Eyaleti’nde rutin olarak personel taşıyan Hava Kuvvetlerine ait B-25 Mitchell tipi bombardıman uçağı, kesif sis yüzünden New York üzerinde yönünü kaybetti. Halbuki Newark Havalimanı’na alçalması gerekiyordu. Yerel saat ile sabah 9.40’da *Empire State binasına çarptı.
Çarpma 79cu kat hizasında ve kuzey yönünde olmuştu. Uçak 78. ve 79. katlar arasında büyük bir delik açtı. Motorlardan biri, bina yüzeyine daldı sonra da diğer tarafa tepetaklak döndü. Bir heykeltıraşın çatı katı stüdyosunu caddenin ortasına doğru yıkarak yok etti.
Patlamanın etkisiyle, asansör kabloları koptu. Asansör operatörü Betty Lou Oliver 75ci kattan saniyeler içinde bodrum katına düştü. İlk yardım ekipleri enkazdan çıkardıklarında hayattaydı. Hem de en uzun asansör düşüşünde yeni bir rekor sahibi olarak.
Olağanüstü yeteneği nedeniyle, kaza ve olay yerlerine polislerden önce ulaşan ünlü fotoğrafçı Arthur Fellig (Weegee olarak tanınır) saniyeler içinde ortaya çıktı. Gökyüzünü ve yüksek yangını fotoğraflamak yerine, geniş formatlı fotoğraf makinesini çevredeki şaşkın kalabalığın yüz ifadelerine çevirdi.
Weegee, muhtelif gazetelerde çalışmış, New York halkını tüm ayrıntıları ile siyah beyaz fotograflara taşımış deklanşör üstadıydı. 1968’de öldü.
Kazada; uçaktaki 3 görevli ile binadan 11 kişi hayatını kaybetmişti.
Binadaki hasar 1 Milyon Dolar kadardı ancak strüktürde kalıcı hasar olmadı.
Alex Q. Arbuckle
*Empire State Building, New York’da bir gökdelen. Bina, Manhattan, Fifth Avenue’de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alır. 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar dünya’nın en yüksek binası olan Chrysler Building’in bu unvanını elinden almıştır.
https://www.youtube.com/watch?v=EpXLez9BT34
 

Exit mobile version