featured

Kırıma yasa dışı uçuş gerçekleştiren iki havayolu şirketine yaptırım uygulandı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rus işgali altındaki Kırım’a uçuş gerçekleştirdikleri için Portekiz merkezli JET4U LDA şirketi ve onun Moldova’daki bağlantılı şirketi JET4U SRL‘ye yaptırım uygulandığını bildirdi. Yaptırımların, Kırım’ın Rusya tarafından işgali son bulana kadar geçerli olması gerektiği ifade edildi.

Kırım’a yasa dışı uçuş gerçekleştiren Portekiz ve Moldova merkezli hava yolu firmalarına yaptırım

Ukrayna Güvenlik Servisinin inisiyatifiyle, Moldova ve Portekiz’den iki hava yolu şirketine, Rus işgali altındaki Kırım’a gerçekleştirilen yasa dışı uçuşlar nedeniyle yaptırım uygulandı. SBU’dan 3 Şubat 2021’de yapılan açıklamada, “Mevcut mevzuat ihlal edilerek Rusya’ya ve Ukrayna’nın işgal edilmiş topraklarına yapılan uçuşlar nedeniyle Moldovalı hava yolu şirketi JET4U S.R.L.’ye ve Portekizli JET4U LDA’ya Ukrayna Güvenlik Servisinin girişimiyle yaptırımlar uygulandı.” ifadelerine yer verildi.

RUSYA’YA AÇILAN DAVA SONUÇLANANA KADAR SÜRECEK

Açıklamada, yaptırımların, Kırım’ın Rusya tarafından işgali son bulana kadar veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı davasında, yarımadanın işgali ile bağlantılı olarak tazminat talebine ilişkin kararının yürürlüğe girmesine kadar geçerli olması gerektiği ifade edildi.

Tespit edilen ihlallere dayanarak, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi’ne bu şirketlere mali ve ekonomik yükümlülüklerin askıya alınması, Ukrayna üzerinden kaynakların geçişinin, uçuşlar ve seferlerin tamamen durdurulması, varlıkların bloke edilmesi gibi yaptırımlar uygulamasını tavsiye ettiği bildirildi.

KIRIM’A UÇUŞLAR YASAKLANMIŞTI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 27.03.2014 tarihli 68/ 262 numaralı Ukrayna toprak bütünlüğüne ilişkin kararına göre; Kırım’ın hava sahası, yarımadanın Rusya tarafından işgaline bağlı olarak kapatıldı.

2014 Nisan ayının başında Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (EUROCONTROL) Kırım’a uçuşları yasakladığını duyurdu. ICAO, yayınladığı resmi bildirisinde, Akmescit havaalanının havacılık yönetim hakkının Ukrayna’ya ait olduğunu belirtmiş ve Rusya tarafından Ukrayna’ya ait havacılık alanına müdahalenin devam etmesi durumunda Rusya’nın havacılığı ve havayolu şirketleri için çok ciddi sonuçların ortaya çıkacağını açıklamıştı. Ancak, işgalin başladığı 2014 yılından beri, özellikle Rus hava yolları şirketleri, Kırım’da faaliyet gösteren Akmescit’teki havaalanına uçuşlar gerçekleştirerek, geçici olarak işgal altındaki bölgede Ukrayna’nın hava sahasını ve devlet sınırını ihlal ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir