featured

17 Yıl Önce Bugün İlk ve Son Kaza

17 Yıl Önce Bugün İlk ve Son Kaza
AF4590 (AirFrance4590) Concorde yolcu uçağı 25 Temmuz 2000 Salı günü Türkiye saati ile 16:42:30’da Paris Charles de Gaulle Havaalanı’ndan New York’a gitmek üzere harekete geçti.Dünyanın sesten hızlı uçan ilk yolcu uçağı olan Concorde uçağı 25 Temmuz 2000’de havalandıktan 2 dakika sonra yanmaya başlayıp bir otele çakıldı. 113 kişi yaşamını yitirdi .
 
https://www.youtube.com/watch?v=shIZkevca9M
 
Bu kaza, Concorde uçaklarının sonu oldu. Havacılık tarihine adını yazdıran Fransız Concorde’larının ömrü bir çeyrek asır sürebildi. Dünyanın sesten hızlı uçan ilk yolcu uçakları olan ”Concorde”un efsanesi çeyrek asırda son buldu. Güvenilirliğinin az, maliyetinin yüksek, yolcu kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle sadece 16 tane üretilen bu uçaklar havacılık tarihinde büyük iz bıraktı.
İngiliz-Fransız ortaklığında 1969’da üretilen Concorde uçağı, ilk ticari uçuşunu 1976 yılında yaptı ve Air France, 1977 yılından itibaren Paris- New York arasında sesten hızlı bu uçaklarla yolcu taşımaya başladı. Concorde uçakları, normal uçuşlarında saatte 2 bin 172 kilometre hıza erişiyor ve yerden 18 bin 200 metre yüksekten uçuyordu. Uçaklar, Atlantik inormal koşullarda 3 saatte aşabiliyordu. Bu uçakların dış yüzeyi çok hafif ve ısıya dayanıklı titanyum maddesinden üretildiği için uçuş sırasında sürtünme nedeniyle uçağın dış cephesindeki ısı 92 ila 130 dereceye kadar çıkıyordu. Isınma nedeniyle uçağın boyunun uçuş sırasında 7,5 santim uzadığı saptandı.
Dar gövdeli Concorde’un yolcu kapasitesi 125 kişiydi. Yolcuların büyük çoğunluğunu zengin ve ünlüler oluşturuyordu, çünkü Concorde’un NewYork-Paris arasında tek gidiş bileti 12 bin doları buluyordu.
Fransız Havayolu şirketi Air France’ın tanıtım amacıyla dünya turuna çıkardığı”Süpersonik Concorde”uçağı, 28 Ekim 1998’de 98 yolcusuyla İstanbul’a geldi. Uçak, Atatürk Havalimanı’nda, Mehteran Takımı ile karşılandı ve yolculara Türk lokumu ikram edildi.
Bu uçaklar, bugün pek çok müzede ziyaretçilerine ”Concorde” efsanesini anımsatıyor.
 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir