163 Yolcu ile Kalkışta Tehlike: TUI Airways Uçağında Otomatik Gaz Kelebeği Arızası

163 Yolcu ile Kalkışta Tehlike: TUI Airways Uçağında Otomatik Gaz Kelebeği Arızası

Bristol, Birleşik Krallık’tan Las Palmas, İspanya’ya BY-6114 seferini gerçekleştiren, G-FDZS tescilli TUI Airways’e ait bir Boeing 737-800, kalkış sırasında otomatik gaz kelebeği (A/T) devre dışı kalınca sorun yaşadı. Uçakta 163 yolcu ve 6 personel bulunuyordu.

Uçak, Bristol Havalimanı’nın 09 pistinden kalkış rulosunun başlangıcında TOGA modunu seçtiğinde, A/T devre dışı kaldı. Personel, itiş gücünü manuel olarak %84,5 N1 seviyesine ayarladı (gereken %92,8 N1 yerine) ve kalkışa devam etti. Uçak, pistin sonundan yaklaşık 260 metre önce havalandı ve pistin sonunu 10 feet yükseklikte geçti. Personel, Las Palmas’a doğru uçuşa devam etti, ancak her defasında otomatik itişi devreye sokmaya çalıştıklarında bağlantı tekrar kesildi. Uçak, Las Palmas’a güvenli bir şekilde iniş yaptı.

İngiltere Hava Kazaları Soruşturma Birimi (AAIB), olayla ilgili henüz nihai analiz sonuçlarına varmadan bir özel bülten yayınladı. Bültene göre, uçak kalkış için gerekli olan itiş gücünün önemli ölçüde altında bir ayarla kalkış yaptı. Rotasyon, pistin bitiminden sadece 260 metre önce gerçekleşti ve uçak pistin sonunu yaklaşık 10 feet yükseklikte geçti. Gereken itiş gücü %92,8 N1 iken, personel TOGA’yı seçtiğinde A/T bağlantısı kesildiği için manuel olarak %84,5 N1 ayarlandı.

Kalkış sırasında itiş ayarının kontrol edilmesine yönelik bir standart operasyon prosedürü (SOP) bulunmasına rağmen, personel pistin sonuna ne kadar yakın olduklarını fark etmelerine rağmen kalkış sonrasına kadar itişin doğru ayarlanmadığını anlamadı.

Sorunun, motor 1’in itme koluyla ilişkili Aktüatör Sistem Modülü’ndeki (ASM) bir arızadan kaynaklandığı belirlendi. TOGA şalterine basıldığında A/T’nin bağlantısının kesilmesi, uçak tipine takılan eski tip ASM’lerde bilinen bir problemdi. Üretici, operatörlere sorunu ve ASM’lerin daha yeni bir modelle değiştirilmesini öneren bir Filo Ekibi Özeti yayınladı.

Exit mobile version