Bugün, dünyayı ve havayollarının operasyonlarını önemli ölçüde değiştiren 11 Eylül 2001’de gerçekleşen terör saldırılarının 20. yıl dönümü.
Bu tarihin ardından havaalanları ve uçaklarda alınan güvenlik önlemleri, teröristlerin kokpite saldırma risklerini büyük ölçüde azalttı, ancak havayollarının endişeleri artık hackerlar tarafından yapılabilecek saldırılara odaklanıyor.
Alınan güvenlik önlemleri arasında kokpit kapılarının güçlendirilmesi, patlayıcıları tespit etmek için gelişmiş ekipmanların kullanılması, bazı yolcu isimlerinin güvenlik listelerinde yer alması, uçağın içine keskin nesnelerin, elektronik cihazların, ayakkabıların ve sıvı maddelerin alınmasının yasaklanması yer alıyor.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Müdürü Willie Walsh tüm bu önlemlerin altını çizerek, “Bugün uçaklarda çok daha güvendeyiz” dedi.
Ancak Wlash, siber saldırılar ve droneların yerel tehditlerle birlikte aktif olarak izlenmesi gereken bir tehdit olduğunu da vurguladı.
Havacılık sektörünün yeni teknolojileri benimsemesi, online hizmetler geliştirmesi ve yolculara Wi-Fi hizmeti sunması ile hackerlar için yeni kapılar açıldı.
Innaxis Enstitüsü’nde havacılık verileri konusunda uzmanlaşan araştırmacı Pablo Hernandez, en büyük tehlikenin pilotlar ile hava trafik kontrolörleri arasındaki şifreli olmayan haberleşme sisteminden gelebileceğini, uygun kablosuz cihaz mevcut ise hackerların bu hatta girmesinin kolay olduğunu söyledi.
Öte yandan, rezervasyon ve bagaj yönetim sistemleri gibi yerdeki sistemlere yönelik saldırılar da yaygınlaştı.
Hackerlar, 2020’de İngiltere merkezli havayolu şirketi EasyJet’i hackleyerek, 9 milyon müşterinin verilerine sızmayı başardı.
Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’na göre (Eurocontrol), geçen yıl gerçekleşen bin 260 siber saldırı ağırlıklı olarak havayolları ve havaalanları başta olmak üzere birçok kurumu hedef aldı.
Kağıt biletlerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması, verilerin hizmet sağlayıcılarla giderek daha fazla paylaşılması ve programları veya yakıt tüketimini daha iyi yönetmek için daha fazla yazılım kullanılması nedeniyle siber saldırı riskleri artıyor.