11 Can Alan Kazanın Pilotuna Bir Daha Uçuş İzni Yok

11 Can Alan Kazanın Pilotuna Bir Daha Uçuş İzni Yok

Shoreham Havacılık Fuarı’nda 11 kişinin hayatını kaybettiği trajedinin baş aktörü olan 60 yaşındaki Andrew Hill, İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi’ne (CAA) yaptığı itirazda başarısız oldu. Özel ve ticari uçuş izinlerinin iptali kararına karşı çıkan Hill, Londra’da iki gün süren duruşmada lisanslarını geri almak için mücadele etti. Ancak CAA’nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, bu talepler reddedildi ve iptal kararı onaylandı.

Lisanslar Resmen İptal Edildi

CAA, duruşmanın ardından yayınladığı açıklamada, “Andrew Hill’in, İngiltere Sivil Havacılık Otoritesi’nin pilot ve uçuş radyo telefon lisanslarının iptali teklifine yaptığı itiraz üzerine yapılan kamuoyu duruşmasının ardından, Otorite’nin karar paneli bu teklifi doğruladı ve Andrew Hill’in lisansları artık resmen iptal edilecek” ifadelerini kullandı.

2015 yılında Shoreham Hava Gösterisi’nde gerçekleşen ve 11 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kazadan sonra Hill’in uçuş lisansları askıya alınmıştı. CAA yetkilileri, kazanın ardından lisansın askıya alındığını belirterek, o tarihten bu yana Hill’in Birleşik Krallık hava sahasında uçamayacağını vurguladı.

Trajedinin Ardından Süregelen Acılar

Shoreham faciası, 22 Ağustos 2015’te Hill’in kullandığı Hawker Hunter tipi uçağın akrobasi hareketi sırasında kontrolünü kaybedip A27 otoyoluna düşmesiyle meydana gelmişti. Kaza sonrası açılan davada, ağır ihmalkarlık sonucu adam öldürme suçlamasıyla yargılanan Hill, 2019 yılında tüm suçlamalardan aklanmıştı. Ancak Aralık 2022’de yapılan soruşturma sonucunda, kıdemli adli tabip Penelope Schofield, kazada pilotaj hatalarının etkili olduğunu belirterek 11 kişinin hukuka aykırı şekilde öldüğünü açıklamıştı.

Kazanın ardından sevdiklerini kaybeden aileler, yıllar süren mücadelelerine devam ediyor. Trajedide partnerini kaybeden Giovanna Chirico, CAA’nın kararından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Lisans talebinin reddedilmesine sevindim. Biz sevdiklerimizi kaybetmenin acısını hala yaşarken, o hayatına devam etti” dedi. Chirico, Hill’i pişmanlık duymamakla suçlayarak, “Bu karar hepimizin beklediği bir sonuçtu. En azından başka bir ailenin bizim çektiğimiz acıları yaşamayacağını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplumda Yeniden Canlanan Acılar

East Worthing ve Shoreham Milletvekili Tom Rutland da toplumun bu trajik kazayı hiçbir zaman unutmayacağını belirtti. Hill’in uçuş lisansını geri almak için yaptığı başvurunun, bölgedeki halkı ve kazada yakınlarını kaybedenleri derinden etkilediğini ifade eden Rutland, CAA’nın kararının aileler için biraz da olsa rahatlatıcı olacağını umduğunu söyledi.

“Bay Hill’in bir daha kokpite oturmaya uygun olmadığını herkes görebiliyor. Bu karar, uzun süredir beklenen bir güvenceydi. Artık kimsenin böyle bir trajediyle karşılaşmayacağını bilmek, ailelere bir nebze huzur verecektir” dedi.

Exit mobile version