featured

10 tonluk ölüm havadan geldi

İstanbul’da bir yangına müdahale ederken çöken çatı altında şehit olan itfaiye amirine ilişkin davanın bilirkişi raporu: Çökmenin sebebi, belediyeye ait yangın helikopterinin, 70 metreden çatıya bıraktığı 10 ton su!
İstanbul’da geçen yıl 4 Haziran’da, Silivri’de bulunan Kale Kayış adlı şirketin fabrikasında yangın çıktı. Yangına müdahale eden iftaiye ekipleri arasında, İstanbul Büyükşehir Belediye’si (İBB) Avcılar İtfaiye Müdürlüğü ekip amiri Hayati Gökcan ve üç meslektaşı da vardı. 44 yaşındaki itfaiye amiri Gökcan, depoya müdahale ederken, çatının çökmesi sonucu can verdi. Yangın sonrası bu ölümle ilgili yalnızca fabrika sahiplerine dava açılırken, bilirkişi raporunda, hiçbir yetkilisi yargı önüne çıkmayan İBB’nin de kusurlu olduğu yer aldı.
Bilirkişi raporunda öncelikle, fabrikada yangını söndürecek boru, hortum ve su tesisatı ile yangın köşesi ve tüplerinin olmadığı belirtildi. Ayrıca ölüme neden olan çatının çökmesinin sebebi olarak da İBB’ye ait yangın söndürme helikopterinin, en az 70 metre yükseklikten bıraktığı yaklaşık 10 ton su gösterildi. Raporda, bu yükseklikten aşağı bırakılacak 10 ton suyun her binada çökmeye yol açabileceği belirtilerek, ‘Bu helikopterin daha çok açık alanda veya orman yangınlarında kullanılmaya elverişli olduğu’ vurgulandı. İtfaiye amiri Gökcan’ın ölümünde koordinasyon eksikliğinin etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, “Depoda personel varken, havadan helikopterle müdahale hayatın olağan akışına ters” dendi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Alev Kartalı isimli yangın söndürme helikopteri, 10 bin litre su hacimli depoya sahip. 2 saat 15 dakika havada kalabilen, saatte 192 kilometre hızla uçabilen helikopter, deposunu 30-45 saniye içinde doldurabiliyor. İBB’nin internet sitesindeki bilgilere göre helikopter, orman ve sanayi yangınları da dahil tüm yangınlarda kullanılabiliyor.
Davayla ilgili bilirkişi raporunda, fabrika sahiplerinin yanı sıra İBB sekizde iki, Avcılar İtfaiye Müdürlüğü sekizde bir kusurlu bulundu. Bu rapor uyarınca işyeri sahibi Hasan Faruk Dağlı ve şirket müdürü Mehmet Ersan Tan’a “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan Silivri 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Savcılık, İBB’ye bağlı itfaiye amirleri hakkında soruşturma izni istedi. Ancak İstanbul Valiliği soruşturma izniyle ilgili yanıt vermediği için itfaiye yetkililerine dava açılmadı.
GÖKCAN Ailesi, İBB aleyhine 1 milyon TL’lik tazminat davası açtı. Avukat Zafer Tunca’nın dava dilekçesinde, Gökcan’ın inşaat ve yangın mühendisliği mezunu ve “Türkiye’deki sayılı itfaiyecilerden biri” olduğu kaydedildi. Ölüme sebep olan çökmenin helikopterin hatalı müdahalesi sonucu olduğu anlatılarak, “Üstü kapalı bir alana yangın helikopteri ile müdahale edilmesinin teknik olarak yanlış olduğu, 70 metre yükseklikten tek seferde 10 ton suyun çatıya bırakılmasının büyük bir ihmal olduğu” iddia edildi.
 
581f6e03c03c0e2648bb9a57
581f6e03c03c0e2648bb9a58
581f6e03c03c0e2648bb9a59

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir